civic9 13.01.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Wyczytalem, ze wiele osob od rozdzielni do punktow swietlnych na wspolnym odcinku prowadzi przewody 5x1,5 a pozniej w puszcze je rozdziela na 3x3x1,5. Jak dla mnie bardzo dobry pomysl poza jednym, jak sie obciazy mocniej te wszystkie trzy wyjscia fazowe, to zostaje mocniej obciazany przewod N pomijajac PE, ktory jest w innych celach. Jak to sie ma do przepisow i realiow? Mozna ten problem ominac dajac 5x2,5 co bedzie lekkim nadmiarem na liniach fazowych, mozna tez go wyeliminowac laczac kazdy z trzech przewodow fazowych do innej fazy, wtedy przesuniecie fazowe wszystko zalatwi Jak wy to robicie? weź pod uwagę, że w tym wypadku cały ten przewód 5x1.5 i tak obsługuje 2-3 źródła światła. to i tak dużo mniej niż w klasycznej instalacji, gdzie zazwyczaj całe pokoje i dużo więcej wiszą na jednym. chyba nie ma konfliktu z przepisami, ani możliwościami przewodów. dopuszczalna długotrwała obciążalność prądowa dla 1.5mm2 to i tak naście amperów. oczywiście użycie PE jest już nadużyciem. zostawiając to PE, to i tak masz możliwość podłączenia trzech źródeł światła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 13.01.2009 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 weź pod uwagę, że w tym wypadku cały ten przewód 5x1.5 i tak obsługuje 2-3 źródła światła. to i tak dużo mniej niż w klasycznej instalacji, gdzie zazwyczaj całe pokoje i dużo więcej wiszą na jednym. chyba nie ma konfliktu z przepisami, ani możliwościami przewodów. dopuszczalna długotrwała obciążalność prądowa dla 1.5mm2 to i tak naście amperów. oczywiście użycie PE jest już nadużyciem. zostawiając to PE, to i tak masz możliwość podłączenia trzech źródeł światła. W sumie racja, czasem na jednym niepozornym przedluzaczu wisi masa odbiornikow i nikt sie tym nie przejmuje... W przypadku mocniejszych zrodel swiatla mozna zawsze rozlozyc obciazenie na rozne fazy Panie (byc moze znajduja sie tu tez pasjonatki takich rozwiazan) i Panowie, moze pochwalicie sie swoimi rozdzielnicami i zapodacie jakies fotki - zarowno te z zamknieta, jak i otwarta instalacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 13.01.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 U mnie instalacja się rozpocznie w sobotę. Na razie leżą przygotowane dwie rozdzielnie 5x20 (dzięki civic9! ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 13.01.2009 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 U mnie instalacja się rozpocznie w sobotę. Na razie leżą przygotowane dwie rozdzielnie 5x20 (dzięki civic9! ). U mnie jest gola surowa sciana i masa planow w glowie, ale fotek bede robil duzo (takie moje male zboczenie) i napewno cos zapodam Jakie rozdzielnice kupiles i ile dales?, szukam czegos duzego i glegokiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 13.01.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Jakie rozdzielnice kupiles i ile dales?, szukam czegos duzego i glegokiego... Kupiłem takie, jakie zastosował civic9 - w firmie kubiak (http://www.firma-kubiak.pl) . Model RZ22. Koszt bardzo symboliczny - coś ok. 200 zł/szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 13.01.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 U mnie instalacja się rozpocznie w sobotę. Na razie leżą przygotowane dwie rozdzielnie 5x20 (dzięki civic9! ). No dobra, to teraz mogę powiedzieć, że 2x5x20 na 88 wyjść z przekaźnikami to niestety jeszcze o jeden rząd za mało. 2x6x20 by stykło No, może jakby to bardziej skompresować, wywalić ZUGi... ale to też nie właściwy kierunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 13.01.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2009 Kupiłem takie, jakie zastosował civic9 - w firmie kubiak (http://www.firma-kubiak.pl) . Model RZ22. Koszt bardzo symboliczny - coś ok. 200 zł/szt. Wyglada przyzwoicie, wazne ze pojemna Jak ze sztywnoscia, co jest w komplecie a co warto dokupic na wstepie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrq 15.01.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Sporo miejsca można zaoszczędzić używając dwu i trójtorowych ZUGów, oraz przekaźników wąskoprofilowych. ZUGi w ofercie SIMET i POKÓJ ale także inni producenci. Przekaźniki wąskoprowilowe w ofercie praktycznie wszystkich producentów. http://www.emcontrol.pl/!murator/zug-g21.jpg http://www.emcontrol.pl/!murator/pir6w1ps12r.jpg http://www.emcontrol.pl/!murator/mu7rc5g2rv_d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 15.01.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Moze mnie ktos oswiecic do czego uzywacie ZUGi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 15.01.2009 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Przekaźniki wąskoprowilowe w ofercie praktycznie wszystkich producentów. tylko, że to zwiększa koszty, przy 100 szt. widać chyba różnicę. rozdzielnice tańsze, chyba że ktoś narzeka na brak miejsca na ścianie. no i zbyt duża gęstość przekaźników, okablowania, też nie jest wygodna. ja jednak zdecydowałem się na pojedyncze jednomodułowe. i nie bez znaczenia w niektórych przypadkach mogą być mniejsze dopuszczalne prądy (udarowe mogą być duże) w wąskoprofilowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 15.01.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Moze mnie ktos oswiecic do czego uzywacie ZUGi? Ich rola podobna jest do roli patchpanela w sieciach komputerowych. Po prostu okablowanie na stałe jest przycięte i podpięte do złączek a w rozdzielni potem można już robić cuda bez obawy że braknie kabla. Też planuje zastosowanie kilku takich złączek mimo że nie mam typowo "inteligentnej" instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 15.01.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Moze mnie ktos oswiecic do czego uzywacie ZUGi? Ich rola podobna jest do roli patchpanela w sieciach komputerowych. Po prostu okablowanie na stałe jest przycięte i podpięte do złączek a w rozdzielni potem można już robić cuda bez obawy że braknie kabla. Też planuje zastosowanie kilku takich złączek mimo że nie mam typowo "inteligentnej" instalacji. Ma to sens, ale szafe trzeba miec odpowiednia by to wszystko pomiecic O takim patchpanelu myslalem, ale do laczenia przewodow sterujacych idacych z wlacznikow do przekaznikow (szczegolnie jak jest pare wlacznikow do jednego przekaznika), zeby je jakos zgrabnie umocowac w rozdzielni... Jak narazie znalazlem tylko osprzet montazowy takich laczowek do szaf 10" i 19" http://www.zpas.pl/obr/sklep/T-SO-870-500-d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 15.01.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 To jest listwa LSA. Mam takie w rozdzielnicach - mocowałem pionowo, wzdłuż pionowych krawędzi rozdzielnicy, na paskach blachy wyciętych nożycami i przykręconych na blachowkręty. W Stratosie w Warszawie mają też dedykowane skrzynki pod takie listwy (ale tylko listwy) z mocowaniami - kilka dni temu płaciłem bodaj 15zł za skrzynkę plastikową pod 4 x LSA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia i Tomasz 15.01.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 ale teraz mam kolejną zagwostkę próbuję zrobić "taki przekaźnik" bistabilny z centralnym sterowaniem i coś za chorobę mi zawsze czegoś brakuje może od razu to zobrazuje chodzi o taką sytuację, poszczególnymi włącznikami steruję punktami oświetleniowymi, ale chcę mieć możliwość jednym (dla uproszczenia) przyciskiem wyłączyć wszystko (i to jest proste), ale i włączyć wszystko (w domyśle co nie było włączone) - i to też mi się udało, ale jest teraz tak że jak po centralnym włączeniu, chciałbym zgasić zwykłym przyciskiem to na pierwszy impuls nie reaguje pewnym rozwiązaniem było by przed centralnym włączeniem zrobić centralne wyłączenie, ale szukam innego rozwiązania. Witam Wszystkich! zainspirowany między innymi tym wątkiem chcę także w swoim domku zainstalować PLC. Chyba zdecyduję się na telmatika na początek. Chodzi oczywiście o cenę. W standardzie ma przekaźniki do 10A, a to na oświetlenie i inne rzeczy, które planuję wystarczy. Zresztą zawsze jak zajdzie potrzeba mogę dołożyć inny sterownik np FATEKA. Odnoście oświetlenia co piszę LAKUSZ. Wydaje mi się, że można to rozwiązać między innymi tak: http://www.torel.com.pl/trash/set_reset.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 15.01.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Link nie działa: 403 Dostęp zabroniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia i Tomasz 15.01.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2009 Link nie działa: 403 Dostęp zabroniony Poprawione. Wejscia IA0..IA3 są wejściami cyfrowymi. Włącznik podaje na nie impuls. IA0 załącza przekaźnik QA0, IA2 przekaźnik QA1. Pozostałe dwa wejścia to odpowiedniki set/reset w przekaźnikach bistabilnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 16.01.2009 01:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 To jest listwa LSA. Mam takie w rozdzielnicach - mocowałem pionowo, wzdłuż pionowych krawędzi rozdzielnicy, na paskach blachy wyciętych nożycami i przykręconych na blachowkręty. W Stratosie w Warszawie mają też dedykowane skrzynki pod takie listwy (ale tylko listwy) z mocowaniami - kilka dni temu płaciłem bodaj 15zł za skrzynkę plastikową pod 4 x LSA. Obok rozszielnicy chce dac nieduza wyszaca szafke 19" na krosownice od sieci ethernet z jakims wiekszym switchem (zboczenie informatyka) i chyba najlepszym rozwiazaniem bedzie tez umieszczenie tam krosownic LSA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 16.01.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 ciekawy pomysł, ale już przy 8 wyjściach i 10 wejściach (jak umnie) to nie wygląda tak różowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia i Tomasz 16.01.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2009 Otrzymałem parę informacji od firmy Telmatik, może kogoś zainteresuje. Podawane w instrukcji dane o trwałości przekaźników, dotyczą niekorzystnych warunków i są zdecydowanie zaniżone. Pochodzą z czasów pierwszej produkcji. Obecnie stosowane są jeszcze lepsze przekaźniki. W praktyce mechaniczna trwałość styków jest typowa i wynosi 100tys. Sterowniki są niezawodne. AF sprzedajemy już od 2002r i pojedyncze uszkodzenia wynikały wyłącznie z błędów obsługi. Bardzo często są wykorzystywane w instalacjach domowych . Przekaźniki są wlutowane w płytkę, wymiana związana jest z lutowaniem. Tam gdzie prądy są duże ( ponad 10A dla obciążeń rezystancyjnych, 2 A indukcyjnych ) można stosować zewnętrzne przekaźnik w podstawkach ( szybko wymienialne ) lub przy bardzo częstym załączaniu ( np. w maszynach ) przekaźniki elektroniczne i wyjścia tranzystorowe w sterownikach. Zawsze zalecamy zadaniowe wykorzystanie sterowników ( np. kilka AF ) zamiast niezrozumiałej i ryzykownej koncepcji sterowania całym budynkiem z jednego procesora np. SR z licznymi rozszerzeniami . Do tej pory cały czas przyglądałem się sterownikom z serii SR. Muszę powiedzieć, że po przeanalizowaniu serii AF widzę w niej dużo plusów w stosunku do SR: - brak rozszerzeń, w razie awarii pada tylko 8 przekaźników a nie cała instalacja, - magistrala RS485, - tak jak w SR ma kalendarz i RTC, - monitorowanie pracy sterowników w trybie ciągłym ( przez RS, USB lub modem ), - sporządzenie aktywnych plansz poglądowych na ekranie komputera. Wady w stosunku do SR: - mniej dokładne niż SR wejścia analogowe, - brak kalibracji wejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 17.01.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2009 Do tej pory cały czas przyglądałem się sterownikom z serii SR. Muszę powiedzieć, że po przeanalizowaniu serii AF widzę w niej dużo plusów w stosunku do SR: - brak rozszerzeń, w razie awarii pada tylko 8 przekaźników a nie cała instalacja, - magistrala RS485, - tak jak w SR ma kalendarz i RTC, - monitorowanie pracy sterowników w trybie ciągłym ( przez RS, USB lub modem ), - sporządzenie aktywnych plansz poglądowych na ekranie komputera. Wady w stosunku do SR: - mniej dokładne niż SR wejścia analogowe, - brak kalibracji wejść. W SR też masz możliwość monitorowania pracy sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts