Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

łączymy się z windowsów

Fuj... :evil:

Otóż to. ;-)

Aktualnie testują oprogramowanie Fateka pod Wine i działa całkiem dobrze, ALE... nie próbowałem się jeszcze podłączyć do sterownika. Sam jestem ciekaw co z tego będzie. Jak se pomyślę, że musiałbym specjalnie po to trzymać maszynę wirtualną z Windowsem (bo na pewno nie będę na niego marnował hardware'u), to się mi jakoś tak niefajnie robi... ;-)

Ja to się nawet jeszcze nie bawiłem w wirtualną Windę. Gdzieś mi rezydualne instalacje jeszcze siedzą, ale przy przenosinach do nowego domu i związaną z tym przebudową całej aparatury planowałem wydać komendę "purge Windows" :) (no może poza moim zestawem do giercowania :lol: ). Koniecznosć bootowania winzgrozy odczuwam jednak jako dużą nieprzyjemność ;)

civic9 Nie daje się w żaden sposób przez łajno? szkoda... Szególnie, że liczyłem na obsługę PLC i Satela z mojego ślicznego nettopa, a tu dupa :(

fatek jak pisałem nie,

satel chodzi, ale jakoś dużo wolniej niż pod prawdziwą.

co ciekawe zupełnie na odwrót mam przy korzystanie z satela i fateka wystawiając ich porty rs232 przez sieć - fatek bez problemu, satel czasami nie zaskakuje albo są błędy w komunikacji.

tak to jest jak się poza standardowe rozwiązania wychodzi :)

a rozwiązania standardowe to są te, które są zalecane i supportowane przez producentów - czy nam się one podobają czy nie.

oczywiście że się nam nie podobają ;-) W końcu producenci robią je dla własnej wygody, a nie naszej (i w sumie cięzko się dziwić). Mogli by tylko ciut bardziej się postarać, żeby te ichnie wynalazki można było łatwiej "uczłowieczyć"... ;-)

A co do wirtualnego Windowsa, to mam takiego specjalnie na potrzeby innego wynalazku, co to też tylko pod Windą działa jako-tako. Od razu mogę powiedzieć, że vmware-server, choć najlepszy nie jest, da się używać (nawet zdalnie). Żeby tak jeszcze tyle zasobów nie zżerał...

• 2 weeks później...

Podpiolem PLC Fateka bezpośrednio do Routera kablem UTP. Do PLC musialem kupic FBs - CBE za okolo 100$

Smiga bezproblemowo. Lącze sie z Laptopa przez WI-FI. Musze jeszcze pokombinowac z dostepem do dynamicznego IP(Internet mam w domu z Plusa bo narazie nic innego na moich bagnach nie ma, ale za to w Plusie 3g) z zewnatrz LANU np z Firmy lub z komorki

Hej

czekam wlasnie na dostawe plc od Fateka i tez z sieciowka .

Doswiadczenie ze sterownikami mozna by powiedziec prawie zerowe (tyle co bylem u nich na szkoleniu)

Napewno wkleje foto relacje z "pola walki" ciekaw jestem jak jest z komunikacja z panelem operatorskim..... czy dam rady :)

Chetnie porozmawialbym na ten temat , moze ktos ma jakies juz gotowe

drabinki np do rolet? Narazie studiuje na "sucho" ich instrukcje :)

gg:4010578

To ja przypomnę "swoje":

http://patek.netinfo.pl/murator/plcprog.pdf - to pokazywałem kiedyś, dobrze skomentowane, więc pozwoli zrozumieć jak zrobić obsługę rolety. przy czym to jest tylko sterowanie grupowe - takie, jakie potrzebowałem na czas budowy.

http://patek.netinfo.pl/murator/roletyprog.pdf - moja aktualna implementacja, ale gorzej skomentowana, pozostawiam analizę na zadanie domowe. ta sama idea, ale jest już sterowanie indywidualne i grupowe oraz oparcie całości na flagach, dzięki którym można sterować roletami z innych części programu. np. otwarcie rolety rano czy dla symulacji obecności polega na włączeniu w odpowiednim momencie i na odpowiedni czas flag z serii M2x lub M1xx. odpowiednio (w miarę, mam nadzieję) pozabezpieczane, żeby nie było jakiegoś konfliktu kierunków itp. na razie sterowanie tylko z przycisków, dołączenie zewn. interfejsu (panel) pewnie wymusi jeszcze jakieś zmiany. na razie brak czasu.

tak , wiem - czytam ten watek codziennie z nadzieja na nowosci .

To co tu bylo wykorzystam napewno ale mam na mysli jeszcze inne bajery np symulacja obecnosci , wlaczanie calego oswietlenia podczas alarmu i ogolnie moze ktos bedzie mial chwile czasu dla laika :)

Narazie idzie do mnie przesylka z podstawowymi elementami bo jeszcze nie ma gdzie tego zamontowac :)

jednostka glowna FBs-60MC przkaznikowa

rozszerzenie FBs-60eA przekaznikowa

modul glosowy FBs-VOM+

dodatkowa karta komunikacyjna FBs-CM25

panel operatorski MT6070T

W planach jest tez integra 128 ,ktora bedzie wspolpracowac z Fatekiem.

Lecz jak narazie wszystko w glowie staram sie poukladac. Sam do konca nie wiem

co jeszcze mozna z tego sprzetu wycisnac ( tu chyba wyobraznia ma glownie znaczenie)

civic9 - wielkie dziekuje za te drabinki na cos takiego wlasnie czekalem :)

He he teraz tylko to zrozumiec :) ale bez nerwow , mam na to kilka miesiecy :)

Wziąłeś wersje przekaźnikowe? Ja jeszcze nie mam zestawu, będę kompletował w niedługim czasie, ale zdecydowałem się na wyjścia tranzystorowe i zewnętrzne przekaźniki.

Co do symulacji obecności to jeszcze się nie bawiłem, włączenie światła podczas alarmu potrzebuje jednego dodatkowego wejścia, do którego podpinasz wyjście z alarmu. To wyjście programujesz jako aktywne w momencie zadziałania alarmu a w Fateku programujesz je równolegle z włącznikami ściennymi. Wtedy alarm włączy wszystkie lub wybrane lampy.

Przy okazji pytanie do bardziej doświadczonych. Czy wyjście z Integry można spiąć bezpośrednio z wejściem Fateka czy bezpieczniej przez przekaźnik?

Juz bylo w tym watku o tym. Z tego co pamietam to jesli odleglosc nie jest duza to mozna podlaczyc bezposrednio. Przy duzej odleglosci ze wzgledu na wrazliwosc integry nalezy uzyc przekaznika. Ale ja to lailk jestem.... :)

Zdecydowalem sie na przekaznikowe poniewaz jak bylem na szkoleniu zapewniano mnie , ze jesli na wyjsciach beda wisiec tylko zarowki (max 100W) to nie bedzie zadnych problemow. Przy roletkach trzeba juz zewnetrzny przekazniczek.

Juz bylo w tym watku o tym. Z tego co pamietam to jesli odleglosc nie jest duza to mozna podlaczyc bezposrednio. Przy duzej odleglosci ze wzgledu na wrazliwosc integry nalezy uzyc przekaznika. Ale ja to lailk jestem.... :)

Dokładnie. U mnie działa już pół roku bezpośrednie połączenie. Odległość - fizycznie tuż obok, po kablu pewnie będzie z 1m.

Zdecydowalem sie na przekaznikowe poniewaz jak bylem na szkoleniu zapewniano mnie , ze jesli na wyjsciach beda wisiec tylko zarowki (max 100W) to nie bedzie zadnych problemow. Przy roletkach trzeba juz zewnetrzny przekazniczek.

Dziwne, bo nawet duże silnik roletowe to podobna moc.

Ale jest jeszcze kwestia cos fi, prądów rozruchowych/udarowych... no nie znam się na tyle, żeby autorytatywnie doradzać. Ja tam spokojniejszy jestem z przekaźnikami zewn.

Dokładnie. U mnie działa już pół roku bezpośrednie połączenie. Odległość - fizycznie tuż obok, po kablu pewnie będzie z 1m.

Jak masz skonfigurowane wyjście w Integrze? Używasz wyjścia OC, czy jeszcze jakoś inaczej? Integra i Fatek różnią się napięciami roboczymi (Integra 12V, Fatek 24V), więc nie można ich łączyć "jak bądź"...

PS. Co do Twojego programu roletowego, to jeśli dobrze widzę nie używasz opóźnienia przy zmianie kierunku poruszania (co najwyżej czas skanowania sterownika). Sprawdzałeś z instrukcją silników, że tak się da, czy po prostu zweryfikowałeś "na żywo"? W sumie nie bardzo potrafię sobie wyobrazić w jakiej sytuacji mogła by się taka nagła zmiana kierunku zdarzyć...

civic9 - jak dokładnie rozwiązałeś ten swój data-logging system? Wziałęś ten moduł temperaturowy do Fateka od Multiprojektu? I co dalej? Czy to coś zupełnie innego?

Pochwal się Mistrzu! ;)

Nie brałem modułu. Tak sobie myślę kilka stów za podłączenie kilku termometrów. A ja ich już sobie podłączyłem 8 szt, kolejne jeszcze będą podłączał. A funkcjonalność taka sobie - no coś tam PLC może na ich podstawie zrobić, ale archiwizacja, wykresy... bez jakiejś dobrej scady tego nie będzie. I miejsca w szafie trochę zabiera.

Podłączam więc termometry do linuxa. Opisywałem i pokazywałem już - http://forum.muratordom.pl/opomiarowanie-domu,t131872.htm

(przy czym, ze względu na wygodę przenoszę się wkrótce z tym na full-PC)

No i teraz mam niezależnie PLC i system pomiarowy. Napisałem sobie już taki programik (na razie bardziej proof of concept, niż gotowy produkt - prowizorka połatana sznurkiem) który przenosi dane z PLC do systemu pomiarowego, i z systemu pomiarowego do PLC. Mogę więc te temperatury mieć w PLC i zrobić z nich jakiś użytek. Będę to rozwijał, jak dojrzeje to się podzielę, ale na razie za wcześnie, no a czasu permanentnie brak. Ale muszę to zrobić, żeby uzyskać kompletny system, taki jaki sobie wymyśliłem.

civic9 - jak dokładnie rozwiązałeś ten swój data-logging system? Wziałęś ten moduł temperaturowy do Fateka od Multiprojektu? I co dalej? Czy to coś zupełnie innego?

Jeśli chodzi o podpięcie termometrów na 1Wire do Fateka, to widziałem też moduł do odczytu do 64 czujek po MODBUSie, ale cena jest raczej zniechęcająca... :-(