manieq82 03.04.2009 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Dzięki za odpowiedzi, po raz kolejny kocham to forum Elektryk to mój kolega - i tak instalacje będę robił sam - on mi pomoże z rozdzielnią i da ogólne wskazówki co do programowania to myślę że sobie poradzę - nie pisałem nic już kilka lat ale wykształcenie mam poniekąd informatyczne więc myślę że ogarnę sprawę ceny faktycznie nie takie znowu straszne - choć po niekorzystnym kursie a czy multiprojekt daje jakieś rabaty przy zbiorowych zamówieniach - Depi praktykował tak z wentylami i działało Przeczytam cały wątek i jak coś to jeszcze podpytam szanowne towarzystwo... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 03.04.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 a czy multiprojekt daje jakieś rabaty przy zbiorowych zamówieniach - Depi praktykował tak z wentylami i działało U nich istotny jest rozmiar zamówienia. Rabaty dają nawet przy pierwszym. Nie za wielkie, ale zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 03.04.2009 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Może faktycznie jakby się zebrało kilka osób to byłoby większe zamówienie i może dałoby się wywalczyć większy rabat. Pytanie jeszcze jak z ewentualnymi fakturami. Mam do nich niedaleko to w przyszłym tygodniu spróbuję się coś dowiedzieć. Raczej będzie to koło połowy tygodnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 03.04.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 W sumie to i ja sie moge dopisac do zamowienia..... 2 moduly rozszezenia 60 z zasilaniem modul temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 03.04.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Jeszcze nic nie wiem a już tworzy się grupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.04.2009 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 co do porównania PLC, a inny systemy automatyki... to dobre rozwiązanie, elastyczne i funkcjonalne, ale zdecydowanie dla hobbystów. jak ktoś chce zamówić, zapłacić i po prostu mieć - to nie tędy droga. lepiej gotowe systemy automatyki domowej zaprojektowane i wykonane przez odpowiednie firmy. chciałbym podkreślić kilka rzeczy: - raczej musimy sami nauczyć się to programować, nie wiem jak osoby, które nie miały wcześniej z żadnym programowaniem do czynienia sobie poradzą (nie przeczę, po prostu nie wiem); dodatkowo jest to programowanie dość upierdliwe - niskopoziomowe i niewygodne do testowania; elektrycy się tym nie zajmują, spece od automatyki domowej też rzadko (wolą prostsze gotowe systemy dedykowane), a spece od sterowników programowalnych są drodzy bo pracują dla przemysłówki - centralizacja rozwiązania - to ma swoje zalety wg mnie (była tutaj dyskusja), ale też jedną wadę - jak go szlag trafi - brak gotowych interfejsów typu panel domowy - w niektórych systemach automatyki domowej można dość łatwo zrobić wizualizację i sterowanie na panelu; tutaj można też coś osiągnąć panelami przemysłowymi, ale to znowu dłubanina większa i trudniejsza niż w tych gotowych systemach; - brak dostępu do interfejsu ala panel sterowania domem przez internet czy bezprzewodowo - dopóki sami sobie czegoś nie napiszemy i nie wydłubiemy; w niektórych dedykowane systemach zaczynają się takie funkcje pojawiać; - każdy przypadek trzeba by rozpatrywać indywidualnie, ale chyba ogólnie - drożej wyjdzie dla małych (ilość we/wyjść) i prostych rozwiązań, dopiero od pewnej ilości lub skomplikowania zaczyna wychodzić zauważalnie taniej - brak gotowych klocków spotykanych w innych systemach, które są przydatne wszędzie tam gdzie wychodzimy poza sterowanie typu włącz/wyłącz; trudno mi teraz wymyślić jakiś przykład, bo też nie znam tych dedykowanych systemów dobrze, ale na pewno coś się znajdzie to wyżej to tak krytycznie patrząc, żeby pewne rzeczy uświadomić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 03.04.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 - brak gotowych interfejsów typu panel domowy - w niektórych systemach automatyki domowej można dość łatwo zrobić wizualizację i sterowanie na panelu; tutaj można też coś osiągnąć panelami przemysłowymi, ale to znowu dłubanina większa i trudniejsza niż w tych gotowych systemach; - brak dostępu do interfejsu ala panel sterowania domem przez internet czy bezprzewodowo - dopóki sami sobie czegoś nie napiszemy i nie wydłubiemy; w niektórych dedykowane systemach zaczynają się takie funkcje pojawiać; to do czego właściwie może posłużyć Jest promocja na panele Weintek http://www.multiprojekt.pl/artykul.php/artykul.347 - każdy przypadek trzeba by rozpatrywać indywidualnie, ale chyba ogólnie - drożej wyjdzie dla małych (ilość we/wyjść) i prostych rozwiązań, dopiero od pewnej ilości lub skomplikowania zaczyna wychodzić zauważalnie taniej czyli jeśli chciałbym nieskomplikowany i nie bardzo wypasiony system to są lepsze rozwiązania? Jeśli tak to jakie? Jaka ilość wejść którą około jest taką granicą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 03.04.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 - brak gotowych interfejsów typu panel domowy - w niektórych systemach automatyki domowej można dość łatwo zrobić wizualizację i sterowanie na panelu; tutaj można też coś osiągnąć panelami przemysłowymi, ale to znowu dłubanina większa i trudniejsza niż w tych gotowych systemach; - brak dostępu do interfejsu ala panel sterowania domem przez internet czy bezprzewodowo - dopóki sami sobie czegoś nie napiszemy i nie wydłubiemy; w niektórych dedykowane systemach zaczynają się takie funkcje pojawiać; to do czego właściwie może posłużyć Jest promocja na panele Weintek http://www.multiprojekt.pl/artykul.php/artykul.347 civic nieco demonizuje. Wineteki można wykorzystać do stworzenia takiego właśnie panelu, tyle że komunikację z nim trzeba "sobie zrobić", bo on z automatu nie rozumie tego co robi system. Tak na prawdę zasadnicza różnica sprowadza się do tego, że musisz to zrobić sam, a nie dostajesz gotowca od firmy (za którego trzeba zwykle bardzo słono zapłacić). czyli jeśli chciałbym nieskomplikowany i nie bardzo wypasiony system to są lepsze rozwiązania? Jeśli tak to jakie? Jaka ilość wejść którą około jest taką granicą? Tu raczej chodzi o to, jak bardzo jesteś skłonny "pobrudzić sobie ręce". Jeżeli nie masz czasu, ochoty, zdolności, żeby dłubać samemu, to pozostaje zakup gotowca (nawet do samodzielnego montarzu, bo to też może być prostsze rozwiązanie). Moim zdaniem możesz obejrzeć sobie możliwości (i ceny) systemów: X10, Xcomfort, LCN, EIB/KNX - kolejność od najprostszych do najdroższych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 03.04.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 łeee czasu może i jest mało ale z pobrudzeniem rąk - och z rokoszą w takich tematach mogę całymi dniami siedzieć ... A co do systemów - jest Moeller Easy xxx - zna ktoś? jakiś w wyglądzie i chyba działaniu podobny do Fateka - a może tylko mi sie wydaje weekend przede mną - będę czytał dzięki za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 03.04.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 A co do systemów - jest Moeller Easy xxx - zna ktoś? jakiś w wyglądzie i chyba działaniu podobny do Fateka - a może tylko mi sie wydaje To tak zwany przekaźnik programowalny, czyli zestaw przekaźników dla których można programowo ustawić zależności logiczne między wejściami a wyjściami. Krótko mówiąc: 20% możliwości Fateka za 80% jego ceny Ale za to programuje się to znacznie prościej. Jeśli chcesz iść tą drogą, to obejrzyj jeszcze polskiego telematika. Możliwości praktyczne te same co Easy, ale cana bardziej przyjazna. Ceno korzystniejsze od Fateka dla systemów do ok. 20 par wejść i wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 03.04.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Jeżeli chcecie gotowca to proponuje http://www.nexwell.eu/ lub http://www.verso.com.pl/index.php Oba systemy bardzo fajne ale cenowo wychodzi 3x lub więcej niż Fatek. Jak ta sobie kombinuje że cześć instalacji zrobię na PLC a część być może że na którymś z tych systemów. Nie mam tylko koncepcji jak połączyć oba systemy żeby razem się rozumiały. Wiecie jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.04.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 to do czego właściwie może posłużyć Jest promocja na panele Weintek http://www.multiprojekt.pl/artykul.php/artykul.347 civic nieco demonizuje. Wineteki można wykorzystać do stworzenia takiego właśnie panelu, tyle że komunikację z nim trzeba "sobie zrobić", bo on z automatu nie rozumie tego co robi system. Tak na prawdę zasadnicza różnica sprowadza się do tego, że musisz to zrobić sam, a nie dostajesz gotowca od firmy (za którego trzeba zwykle bardzo słono zapłacić). specjalnie demonizuje, żeby przy tym pomyśle zostali sami zapaleńcy z tym panelem - napisałem powyżej, że można sobie wydłubać mając na myśli tego weinteka... mam panel, mam wiedzę, żeby to zrobić i nawet trochę doświadczeń, chodzącą instalację na fateku - i leży w pudełku już kilka miesięcy i pewnie jeszcze trochę poleży. jak ktoś uważa, że przesadzam to niech się pochwali fotkami swojego panelu w działaniu to jednak trochę inna sytuacja niż np. przy takiej instalacji: http://www.nexwell.eu/index.php?link=podstrona&id=41 http://www.inteligentny-dom.org.pl/index.php?p40,pilot-uniwersalny-lcd-kolorowy http://ibms.pl/demo/visual/demopc/main_demopc.html (login&pass: demo/demo) gdzie dostajemy wszystko gotowe, a panel będzie zintegrowany nawet z wideodomofonem. w jakimś innym nawet z systemem alarmowym. oczywiście coś za coś - te rozwiązania gotowe jednak są drogie, poza tym funkcjonalne w zakresie, który został wymyślony przez producenta, ale integracja z czymś z poza systemu albo jakieś niestandardowe pomysły już mogą być trudniejsze w realizacji. ps. najtańsze weinteki dość ubogo wyglądają jeśli chodzi o look&feel takiej aplikacji w porównaniu do tego co oferują dedykowane systemy. taka jakby poprzednia epoka. to jednak rozwiązanie ze świata fabryk i przemysłu. nie zniechęcam, zachęcam, tylko żeby była świadomość, że adaptujemy rozwiązanie przemysłowe do domowego świata - to ma swoje zalety, jak i wady. to jest trochę jak składanie samochodu-składaka w garażu, zamiast pójścia do salonu i wybrania czegoś z wystawy. są ludzie, który robią sobie sami różne cuda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 03.04.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 gdzie dostajemy wszystko gotowe, a panel będzie zintegrowany nawet z wideodomofonem. w jakimś innym nawet z systemem alarmowym. oczywiście coś za coś - te rozwiązania gotowe jednak są drogie, poza tym funkcjonalne w zakresie, który został wymyślony przez producenta, ale integracja z czymś z poza systemu albo jakieś niestandardowe pomysły już mogą być trudniejsze w realizacji. . U siebie masz Fateka i jako alarm Satel (jeżeli dobrze pamiętam) czy oba systemy jakoś przekazują sobie informacje o stanie wejść i wyjść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 03.04.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 ps. najtańsze weinteki dość ubogo wyglądają jeśli chodzi o look&feel takiej aplikacji w porównaniu do tego co oferują dedykowane systemy. taka jakby poprzednia epoka. to jednak rozwiązanie ze świata fabryk i przemysłu. . Ten najnowszy panel naprawdę wygląda bardzo ładnie wcale nie jak przemysłowy. http://www.multiprojekt.pl/artykul.php/artykul.347 Widziałem do na targach Automaticon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.04.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 U siebie masz Fateka i jako alarm Satel (jeżeli dobrze pamiętam) czy oba systemy jakoś przekazują sobie informacje o stanie wejść i wyjść tak, ale dość prymitywnie i w ograniczonym zakresie, tzn. wyjścia integry do wejść fateka, wyjścia fateka do wejść integry. do przekazania informacji o uzbrojeniu/alarmie wystarczy. całości stanu systemów nie przekażesz - nie mają wspólnego protokołu. choć jestem w stanie sobie wyobrazić stworzenie odpowiedniej bramki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 03.04.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Ten najnowszy panel naprawdę wygląda bardzo ładnie wcale nie jak przemysłowy. http://www.multiprojekt.pl/artykul.php/artykul.347 nie chodzi o wygląd zewnętrzny, mój też wygląda znośnie (pomijając grubość, jeszcze nie wiem jak go zamontować sensownie, bo kabelki wychodzą z boków i z tyłu - w w/w też). spróbuj zrobić rzut jednej kondygnacji, zaznaczyć oświetlenie, dać jakieś przyciski do rolet, jeszcze info np. o temperaturze, przycisk do przejścia do innych ekranów i kilka innych rzeczy... ... na 480x234. ja próbowałem - tyle, że na ekranie 4.3", ale za to 480x272 czyli nawet większa rozdzielczość (mam MT505TV). nie powiem, żeby mnie efekt rzucił na kolana i szczerze mówiąc kombinuje jednak nad sterowaniem PeCetowym. poza tym doszedłem do wniosku, że nie po to to wszystko robiłem, żeby latać do jakiegoś panelu. bliżej mam zawsze do notebooka (i ekran min. 1024x768). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 03.04.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2009 Ten najnowszy panel naprawdę wygląda bardzo ładnie wcale nie jak przemysłowy. http://www.multiprojekt.pl/artykul.php/artykul.347 spróbuj zrobić rzut jednej kondygnacji, zaznaczyć oświetlenie, dać jakieś przyciski do rolet, jeszcze info np. o temperaturze, przycisk do przejścia do innych ekranów i kilka innych rzeczy... ... na 480x234. ja próbowałem - tyle, że na ekranie 4.3", ale za to 480x272 czyli nawet większa rozdzielczość (mam MT505TV). nie powiem, żeby mnie efekt rzucił na kolana i szczerze mówiąc kombinuje jednak nad sterowaniem PeCetowym. poza tym doszedłem do wniosku, że nie po to to wszystko robiłem, żeby latać do jakiegoś panelu. bliżej mam zawsze do notebooka (i ekran min. 1024x768). Czyli z kupnem panela na razie muszę sobie dać na wstrzymanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakusz 04.04.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 Właśnie dlatego ze system jest trochę drogi to chce zminimalizować koszta, jak będę miał wyjaśnione podstawowe kwestie to elektryk za friko mi zrobi instalację - chyba ze ten pan zrobi mi projekt z rozpiską co jak gdzie za frko ale dość poważnie w to wątpię. Instalacje muszę teraz położyć gdyż wole mieć kable pod tynkami a nie na wierzchu. Nadal Cię nie rozumiem. Masz elektryka który zrobi ci instlację za free, chcesz wywalić kupe kasy na drogi system D2000, a nie chcesz poświęcić 2h na spotkanie ze specem od tego systemu który odpowie Ci na wszystkie twoje konkretne i mniej konkretne pytania, może zaproponuje ciekawe rozwiązania, wolisz za to zawracać wątki na forum ogólnikowymi pytaniami? Z jednej strony mówisz że się na tym nie znasz, a z drugiej chcesz gotowe rozwiązania - nie jesteśmy wstanie tu na forum robić najpierw wykład z podstaw elektryki a później szczegółowo projektować twoją instalację i to jeszcze pod ten konkretny system - bez urazy. Zadaj konkretne pytanie to dostaniesz konkretną odpowiedź! Nawet na temat tego systemu - ja przez jakiś czas się nim interesowałem i poza ceną bardzo mi się podoba. Chyba jedyne czego mu brakuje to "logi" systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 04.04.2009 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 do civic9: Czy moglbys mi przeslac komplet softu ( do panela i plc ) jaki uzywasz ? Chcialbym to przetestowac u siebie i moze uda mi sie wykorzystac jakies elementy w moim systemie moj mail : [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 05.04.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2009 do civic9: Czy moglbys mi przeslac komplet softu ( do panela i plc ) jaki uzywasz ? Chcialbym to przetestowac u siebie i moze uda mi sie wykorzystac jakies elementy w moim systemie moj mail : [email protected] Nie ma odwagi poprosić ale chętnie też bym się pisał, adres mailowy w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts