Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

Z tym cielęciem to przesadzasz ;)

Zysk taki, że nie jesteś ograniczony grubawym i niezbyt długim (odbicia!!!)kablem VGA (+ew. audio), który musisz podpiąć pod grafikę (i ew. muzykę) w PC. Ba, jak polecisz po WiFi, to tylko zasilanie potrzebujesz.

No i masz touchscreen który robi za myszkę bez żadnej łaski.

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tym cielęciem to przesadzasz ;)

Zysk taki, że nie jesteś ograniczony grubawym i niezbyt długim (odbicia!!!)kablem VGA \

OK. Choć są metody i na to, ale niech Ci będzie.

Z anegdot - kupiłem swego czasu taki grubawy kabel 10m VGA (tani nie był ;) ) i ładnie poprowadziłem pod posadzką na blat w kuchni. Myślałem, że się Żonka ucieszy, jak jej na takim 19" dotykowym monitorze puszczę podgląd z kamer, jakieś TV może, a nawet Faceboka.

A dzie tam! Dostałem jeszcze burę: "Coooo??? Monitor na blacie!?! Chyba zwariowałeś!!!"

No i musiałem wyciąć chwasta... :lol: (razem z audio i skrętka do dotyku)

Ale wracając do tematu, to touchscreen i tak mam, tylko 19" a nie 3,5" :) A akurat u mnie WiFi nie specjalnie jest potrzebne do tego (tzn. łatwo pociągnąć kable tam, gdzie trzeba). Tylko pozostaje problem jak PeCeta przystosować do sterowania PLC.

A nie chodzi to po jakimś w miarę standardowym protokole? eBus (specyfikacja jest w necie, civic9 mi kiedyś podsyłał link) albo coś podobnego? W necie nic nie piszą o tym?

Nie udało mi się przez te doce przebrnąć, choć jakoś bardzo nie próbowałem.

Obawiam się, że jeśli by to było dość proste to już by ktoś przynajmniej proof of concept zrobił.

Na grupach dyskusyjnych kilka razy temat wypływał i szybko się kończył bez konkretów.

Jest oprogramowanie windowsowe serwisowe:

http://www.hx7.net/vaillant/

http://www.hx7.net/pcl/vrdialog/

Właśnie się przymierzam, żeby sobie kupić tego vrdialoga - tylko nie chcą sprzedać, bo w Polsce to dla autoryzowanych dystrybutorów only :(

wszystko bedzie na mojej stronce w dziale rozne :) jutro wrzuce zdjecia.

Widziałem, bardzo fajnie wygląda. Troche nie napaliłem znowu, ale kolejny tysiąc z kawałkiem boli...

Może nie zrobię ocieplenia? :-?

civic9 Pomęczę Cie jeszcze jako czołowego Fatek-mana ;) Tak sobie ciągle liczę, i wychodzi mi, że taniej jest kupić FBs-20MC i dowalic po 2 szt. 24EX i 24EYT, niz FBS-60MC. Czy jest tu jakis haczyk? Np. taki, że do każdego trzeba kupić HD30-22AWG-200 za 20 dołków? Co Ty byś proponował?

Nie znam aktualnych cen (są gdzieś jakieś orientacyjne w USD/EUR/PLN?),

ale jeśli Ci tak wychodzi to haczyki są tylko dwa:

- ten kabelek HD30-22AWG-200 (na upartego dałoby się zrobić - wtyczka odpowiedniego rozmiaru i taśma - takie coś jak do dysków ATA tylko nie 40 pinów a 30) - ale to możesz uwzględnić w kosztach do porównania

- końcówki tego kabelka trzeba z czymś połączyć - z wyjściami nie ma problemu, bo to wpinamy np. do przekaźników, ale wejścia to z kabelkami idącymi z obiektu - i powstaje pytanie jak to porządnie i czytelnie zrobić - na pająka (przy 100 wejściach bym nie chciał tak mieć) czy w jakiś elementach łączeniowych typu ZUG, łączówki LSA (miejsce i koszt - choć pewnie nie duży);

Innych nie stwierdziłem, sam mam 24EYT.

I jeszcze jedna przewaga 24ex/eyt - dużo mniej miejsca zajmują. Chyba, że je poświęcimy na jakieś ZUGi czy inne elementy łączeniowe i wyjdzie na to samo albo i gorzej.

Ja chyba tak planowałem, żeby wejścia mieć wszystkie jednak na modułach pełnowymiarowych (wtedy przewody z obiektu podłączam prosto pod zaciski śrubowe w module), a brakujące wyjścia uzupełniłem 24EYT, ale nie miałem wtedy czasu na szukanie i sprawdzanie rozwiązania na łączenie przewodów z obiektu z wejściami.

Są jeszcze jakieś szczegóły typu maksymalna obciążalność, szybkość - ale nie mające znaczenia w naszych zastosowaniach.

ps. te 17/19" touch screeny to gdzie i za ile?

appendix:

ale jeszcze o porównywaniu cen

ceny z jakiegoś starego cennika:

FBs-60EA - 36we/24wy - 248.40 USD

FBs-24EX - 80.50 USD + 20 USD za kabelek

FBs-24EYT - 85.10 USD + 20 USD za kabek

przeliczając cenę 24ex/eyt na koszt jednego we/wy, z uwzględnieniem kosztu kabelka 36we+24wy wychodzą w podobnej cenie +/- kilka USD co FBs-60EA. A zaciski śrubowe mają dla mnie swoje zalety, szczególnie dla wejść.

Ale czasem różnie wychodzi w zależności od tego ile we/wy potrzebujemy, bo 60EA narzuca jak widać określony stosunek jednych do drugich i gdyby tylko na 60EA postawić to będzie albo za dużo wejść albo za mało wyjść. Dlatego postawiłem na 60EA i równoważyłem liczbę wyjść przy pomocy 24EYT.

Do Depi :

Moduly glowne z tego co sie zorientowalem maja wlasny zasilacz z wyjsciem na zewnatrz 400mA 24V

Moduly dodatkowe sa w wersjii z i bez zasilacza.

Palel operatorski weinteka MT6070T jest bez zasilacza (350mA 24V),

wiec u mnie juz nic nie zostaje.

Do glownego modulu podlaczasz tasma kolejne ale tez nie tyle ile chcesz :(

Trzeba w WinProLadderze sprawdzic ile zostaje ci mA i albo podlaczasz albo dajesz w szereg modul zasilacza (np FBs-EPOW - $72 )

Lub co drugi modul z zasilaczem :)

Mowa oczywiscie o Fateku.....

Sprawdz wszystko sam bo jak wczesniej pisalem : ja to laik jestem.....

Pelny i aktualny cennik posiadam na Fateka jak i panele operatorskie weinteka.

Sa to cenniki z Multiprojektu, jesli ktos bedzie potrzebowal to zeskanuje ;)

Trzeba w WinProLadderze sprawdzic ile zostaje ci mA i albo podlaczasz albo dajesz w szereg modul zasilacza (np FBs-EPOW - $72 )

Gdzie WinProLadder coś takiego podaje ? :)

Co do zasilaczy: - manual, cz. I hardware'wa, rozdział 5, tam jest zestawione jaki jest zasilacz i ile poszczególne moduły i wyjścia biorą. Tak jak przy Integrze trzeba zrobić bilans prądów. Ja mam tylko to co wbudowane w 60MC i ciągnie około 100we i 100wy - choć chyba paru mA brakuje (jak będę uzupełniał jeszcze wyjścia to może uzupełnię zasilanie). Przy czym przekaźniki i panel mam na osobnym zasilaniu - zasilacze zamel na szynę.

Do Depi :

Moduly glowne z tego co sie zorientowalem maja wlasny zasilacz z wyjsciem na zewnatrz 400mA 24V

Moduly dodatkowe sa w wersjii z i bez zasilacza.

Palel operatorski weinteka MT6070T jest bez zasilacza (350mA 24V),

wiec u mnie juz nic nie zostaje.

Do glownego modulu podlaczasz tasma kolejne ale tez nie tyle ile chcesz :(

Lub co drugi modul z zasilaczem :)

Mowa oczywiscie o Fateku.....

Sprawdz wszystko sam bo jak wczesniej pisalem : ja to laik jestem.....

Pelny i aktualny cennik posiadam na Fateka jak i panele operatorskie weinteka.

Sa to cenniki z Multiprojektu, jesli ktos bedzie potrzebowal to zeskanuje ;)

Skanuj jak najszybciej :lol:

- końcówki tego kabelka trzeba z czymś połączyć - z wyjściami nie ma problemu, bo to wpinamy np. do przekaźników, ale wejścia to z kabelkami idącymi z obiektu - i powstaje pytanie jak to porządnie i czytelnie zrobić - na pająka (przy 100 wejściach bym nie chciał tak mieć) czy w jakiś elementach łączeniowych typu ZUG, łączówki LSA (miejsce i koszt - choć pewnie nie duży);

a takie szyny dokręcane (nie wiem jak się to nazywa fachowo) jak np. w satelu

przylutować to na jakąś płytkę, do pinów dolutować taśmę, wejścia z domu dokręcać, można opisać..

muszę pomknać na wolumen - pewnie mają coś takiego, a i taśm za grosze od ...