Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

Ceny się nie zmieniły właściwie - poza tym, że FBs-PACK staniał o 8$ :lol:

Zasilanie - no właśnie sądziłem, że z jednostki głównej można pociągnąć wszystko. No i chyba jeśli nie ma panela, to sie da - bo ile ciągną rozszerzenia? A w razie czego nie wystarczy jakiś zwykłky zasilacz na szynę 24v?

Szkolenie - ja się ciągle wybieram, ale ciągle nie mam czasu. Może tym razem się uda :)

EX/EYT - czyli haczykiem jest to, że a) trzeba dodac do każdej sztuki 20$ b) wystają z tego druciki i nie ma tego jak popodłączać?

Hmmm...

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy jednostce podstawowej Fbs-60MC/MA mamy do dyspozycji:

- 190mA - układ wejść

- 255mA - układ wyjść

(uwaga: są jak widać rozdzielone i nie uzupełnimy braków w jednej części drugą).

Co do uzupełnienia zasilania innym zasilaczem to napisali:

Output of 24VDC power for input circuit cannot be connected in parallel with other powers, in which the conflict between two sets of power will decrease their lifetime or cause immediate damage. This will induce unexpected malfunction of PLC and cause serious or even deadly damage to people or equipment.

Czemu i ile w tym prawdy - nie wnikałem.

A do układu wyjść nie sposób się odpowiednio wpiąć.

W uproszczeniu można przyjąć po 4.5mA na jedno wejście i 5mA na jedno wyjście znajdujące się w module rozszerzeń (te na jednostce podstawowej są już uwzględnione). Jak widać można dorzucić bezproblemowo tylko ok. 42 wejścia, 51 wyjść. Z jednym wyjątkiem: wyjścia na 24EYT nie biorą podobno (wg programu i dokumentacji) z tego zasilania 24V układu wyjść (może zadowalają się zasilaniem 5V, a tam tego jest dość). Czyli wyjść na 24EYT możemy dorzucić więcej.

Zestawienie pozostałej mocy dla innych jednostek niż 60MA/MC - w manualu, rozdział 5 części I - ale suma liczby we/wy jednostki głównej + rozszerzeń mniej więcej będzie stała, czyli ok. 75we/wy (+wy z 24EYT). Oczywiście liczymy to dla wszystkich we/wy aktywnych jednocześnie.

Kolejna zaleta 60EA* w stosunku do 24EX gdy mamy dużo wejść - można wziąć wersję 60EAP z wbudowanym zasilaczem (oczywiście kosztuje trochę więcej, ale jeśli trzeba). Zasili siebie bez korzystania z zasilania jednostki centralnej i może obsłużyć kolejne ok. 50 we i 50 wy.

A jednocześnie wyszła zaleta 24EYT (uwaga: 24EX tej zalety nie ma).

Zasilania z fateka przekaźników czy panela nie polecam - jak widać nie ma tej mocy za dużo.

Reasumując - Nie licząc wyjść na 24EYT - do 75we i 75wy - nie martwimy się,

powyżej (do ok. 125 we i 125 wy) - ładujemy przynajmniej jeden moduł xxEAP lub dodatkowy zasilacz EPOW (nie liczyłem co tańsze).

W nowej wersji winproladder faktycznie można to policzyć dokładnie nawet bez sterownika:

- dodajemy ręcznie moduły w I/O numbering/Project I/O Numbering

- Tool / check power supply capacity / Load from project

Czerwony X w pierwszej kolumnie oznacza, że brakło :)

Właśnie też dostałem cennik Fateka i chciałem wrzucić, ale widzę że manieq82 był szybszy :D

Pytałem się tez o ewentualne rabaty. Dowiedziałem się że w mniejszym stopniu zależą one od kwoty zamówienia a bardziej od historii kontaktów z klientem. Przy pierwszym zakupie, nieważne czy to będzie 500 czy 2000 USD można liczyć na rabat około 10%. Tak więc grupa zakupowa chyba upada.

a co tu taki wysyp postów ?

a tak z innej beczki, zaspamował mnie ostatnio pewien jegomość tu na forum reklamując pewien nowy, nie popularny jeszcze system automatyki i alarmu na N, odpowiedziałem mu że coś o nim słyszałem, ale właśnie przez to że jest nowy i mało popularny bym się na niego nie zdecydował, a poza tym mam już satela+PLC i to spełnia moje oczekiwania i potrzeby, a on mi na to:

A nasz system nie jest bardzo drogi bo w pełni funkcjonale zestawy o bogatych funkcjach kosztują od 12000 do 25000 zł

no błagam miałbym wydać 10% kosztów budowy domu na taką zabawkę, no uśmiałem się do łez :)

Witam

Juz troszke o tym bylo ale chcialbym wrocic do tematu wlacznikow.

Moze ktos cos znalazl fajnego o wygladzie innym niz przemyslowy ?

Oczywiscie takie ,ktore mozna by bylo uzyc do PLC :)

Tak troszku sam kombinuje aby cos poskladac....

Wymyslilem i wykonalem jeden (1 wersja) na bazie zwyklego wylacznika tylko z wbudowanymi mikrostykami.... wyglada srednio ale to prototyp :) To pierwszy zamysl i wykonanie na tzw "szybko".Bedzie to 2 czlonowa konstrukcja : 1 czlon zwykly pojedynczy wl oswietlenia glownego i 2 czlon z reszta przyciskow.

Moze ktos cos takiego zrobil ?

Nie interesuje mnie rozwiazanie ze np przytrzymuje wlacznik 3 czy 5 sekund to wlacza sie cos innego... Chcialbym aby to bylo cos kompaktowego i przejrzystego dla kazdego w domu jak i goscia.

Podzielcie sie swoimi przemysleniami/rozwiazaniami.

http://www.poddebem.org/rozne/images/zamysl%20wylacznika2.jpg

http://www.poddebem.org/rozne/images/zamysl%20wylacznika1.jpg

Witam

Juz troszke o tym bylo ale chcialbym wrocic do tematu wlacznikow.

Moze ktos cos znalazl fajnego o wygladzie innym niz przemyslowy ?

Oczywiscie takie ,ktore mozna by bylo uzyc do PLC :)

Tak troszku sam kombinuje aby cos poskladac....

Wymyslilem i wykonalem jeden (1 wersja) na bazie zwyklego wylacznika tylko z wbudowanymi mikrostykami.... wyglada srednio ale to prototyp :) To pierwszy zamysl i wykonanie na tzw "szybko".

Moze ktos cos takiego zrobil ?

Nie interesuje mnie rozwiazanie ze np przytrzymuje wlacznik 3 czy 5 sekund to wlacza sie cos innego... Chcialbym aby to bylo cos kompaktowego i przejrzystego dla kazdego w domu jak i goscia.

Podzielcie sie swoimi przemysleniami/rozwiazaniami.

Nieźle kombinujesz. Jeszcze będziemy się od Ciebie uczyć :)

Moje przemyślenia - bo jak widać chwalić się nie ma czym w tym przypadku:

dość przewrotnie - nie mam i nie potrzebuję :)

W większości pomieszczeń - 2-3 przyciski podwójne wystarczają - 1-2 rolety, 1-2 obwody oświetlenia. Byłby to więc trochę (dla mnie) przerost formy nad treścią, cenię sobie też klasyczny wygląd i brak zagubienia u innych osób (poza tym, że są przyciski monostabilne). Jeśli więcej - np. szafki kuchenne - to też wolę zwykłe przyciski lokalne - blisko szafek, niż jakiś jeden centralny, w którym mam wszystkie funkcje pomieszczenia. Oczywiście przyciski takie bardziej centralne też są - ale są dodatkiem do funkcji lokalnych, a nie jedynym sposobem. A do funkcji do których zwykłe przyciski się nie nadają - to i taki wielofunkcyjny się nie nada - wtedy idziemy w sterowanie panelowe/pecetowe.

Problemem pozostaje salon - tutaj mam więcej rolet, oświetlenia, dochodzą sterowania grupowe, kontrola gniazd zewn., może sceny świetlne itp. Tutaj więc pewnie będzie ten panel i to jakoś rozwiąże problem, ale poza tym dałem 4 komplety, przy każdym wejściu i wyjściu (mam 2 wejścia do salonu i dwa wyjścia na taras) po 5 podwójnych przycisków - razem 40 przycisków. Taki moduł 5*2 wygląda całkiem nieźle jak dla mnie (berker b-kwadrat - nie jest to pierwsza liga, ale dla mnie ładne i tanie), a ich rozproszenie na 4 zestawy w większym salonie nie powoduje, że zabijają ilością. Na razie nawet nie wszystkie mam wykorzystane, myślę, że z biegiem czasu dopracuję się zestawu optymalnych funkcji przydatnych w każdym z tych 4 miejsc. Jeszcze myślę nad ich opisaniem - do rolet są przyciski, ale do reszty nie ma nic odpowiedniego. Myślę, że da się znaleźć jakąś technologię naniesienia jakiegoś wydrukowanego symbolu na te przyciski - tylko brak czasu na eksperymenty. Reszta tak jak pisałem na panelu/PC.

Koszty czegoś ładnego i gotowego też nie są bez znaczenia.

W tym wątku padało kilka propozycji. Np. http://www.inteligentny-dom.org.pl/index.php?p26,p-8-panel-z-osmioma-przyciskami

Witajcie!

Obserwuje ten watek juz od dluzszego czasu i postanowilem ze zdradze wam moja wizje automatyki domowej ktora powoli chce zaczac realizowac.

Moja instalacja bedzie sie opierac o moduly mikroprocesorowe (Atmega) spiete w jednen system za pomoca magistrali RS485. Moduly te jak i soft do nich chce opracowac sam na spolke ze znajomym ktory sie zajmuje programowaniem na codzien. Jako pulpit glowny chce wykorzystac tableta z ekranem dotykowym z zainstalowanym windowsem xp na ktorym bedzie odpalona aplikacja sterujaca tym wszystkim a wiec mozliwosci graficzne itp nieograniczone (na tym samym ekranie chce wyswietlac np. obraz z kamery przy furtce - videodomofon, monitoring...).

Zalozenie jest takie ze mikroprocesor(y) maja byc jak najbardziej samowystarczalne zeby wyeliminowac sytuacje ze np. windows sie powiesi itp. Aplikacja glowna zainstalowana na tablecie ma tylko przesylac do prockow zmiany jakie wprowadzamy (zmiana zadanej temp. pomieszczen, itd) a w pozostalym okresie czasu maja procki same pilnowac to co im wczesniej przeslalismy.

Zdecydowalem sie na takie rozwiazanie ze wzgledow finansowych (tablet z ekranem dotykowym to koszt juz od 200zl w gore) i mozliwosci jakie daje zastosowanie mikroprocesorow z rodziny Atmega lub innych np. ST6 przy minimalnym nakladzie kosztow realizacji.

W miare postepow prac bede sie staral prezentowac to co sie udalo juz zrobic. Pozdrawiam fanatykow!

Moja instalacja bedzie sie opierac o moduly mikroprocesorowe (Atmega) spiete w jednen system za pomoca magistrali RS485. Moduly te jak i soft do nich chce opracowac sam na spolke ze znajomym ktory sie zajmuje programowaniem na codzien.

Trochę rozwiązań i doświadczeń z tej rodziny można znaleźć na http://idom.wizzard.one.pl/

Tak chciał też robić forumowicz Sako, ale chyba przestał nas odwiedzać.

Witajcie!

Obserwuje ten watek juz od dluzszego czasu i postanowilem ze zdradze wam moja wizje automatyki domowej ktora powoli chce zaczac realizowac.

Moja instalacja bedzie sie opierac o moduly mikroprocesorowe (Atmega) spiete w jednen system za pomoca magistrali RS485.

Witam

W koncu widze ze ktos ma swoja wizje systemu:) Wlasnie tak wygladala moja mgr. Male moduly zyjace swoim zyciem, komunikujace sie po RS485. Wtedy robilem to na malych '51, ale teraz tez mysle o AVR. Tak jak pisales komp tylko do wizualizacji i nanoszenia nastaw, a system pracuje bez kompa. Na mgr zrobilem model z 4 modulami, wizualizacja w builderze. Wszystko smigalo az milo:) Ze wzgledu na budowe (zeby mozna bylo gdzie ten system zamontowac:) ) prace troche stanely. W budowanym domu mam juz przygotowana instalacje wlasnie pod ten system, tak zaplanowana, ze dopoki nie bedzie elektroniki dziala jak tradycyjna, takze w przypadku awarii modulu bez problemu mozna sie przelaczyc. Mozliwosci sa praktycznie nieograniczone.

PS Masz jakies przykladowe linki do tabletow jakie planujesz uzyc?

Pozdrawiam Was i Wasze zony ktore na sam widok pukaja sie w glowe :)

Witajcie!

Moja instalacja bedzie sie opierac o moduly mikroprocesorowe (Atmega) spiete w jednen system za pomoca magistrali RS485.

W budowanym domu mam juz przygotowana instalacje wlasnie pod ten system, tak zaplanowana, ze dopoki nie bedzie elektroniki dziala jak tradycyjna, takze w przypadku awarii modulu bez problemu mozna sie przelaczyc. Mozliwosci sa praktycznie nieograniczone.

Ooo... a czy można Twój pomysł awaryjnego przełączania zastosować też w instalacji z PLC gdzie kable położone są w gwiazdę. Bardzo mnie to zaciekawiło.

Witajcie!

W budowanym domu mam juz przygotowana instalacje wlasnie pod ten system, tak zaplanowana, ze dopoki nie bedzie elektroniki dziala jak tradycyjna, takze w przypadku awarii modulu bez problemu mozna sie przelaczyc. Mozliwosci sa praktycznie nieograniczone.

Ooo... a czy można Twój pomysł awaryjnego przełączania zastosować też w instalacji z PLC gdzie kable położone są w gwiazdę. Bardzo mnie to zaciekawiło.

Mysle ze to nie bedzie takie latwe, a napewno nie az tak jak w moim przypadku. U mnie moduly sa rozproszone i usytulowane w miejscach gdzie sa wylaczniki. Jesli modul nie steruje faza (np awaria elektroniki) to gdzies obok moge miec przykryte np klapka wylaczniki "awaryjne", niedostepne w trybie normalnym, a zwierajace bezposrednio faze. Te wylaczniki awaryjne planuje tak umiescic, aby osoby niezorientowane nie mialy dostepu, ale tez zeby nie bylo sytuacji ze goscie przychodza i siedzimy po ciemku bo cos nawalilo:)

Mysle ze to nie bedzie takie latwe, a napewno nie az tak jak w moim przypadku. U mnie moduly sa rozproszone i usytulowane w miejscach gdzie sa wylaczniki. Jesli modul nie steruje faza (np awaria elektroniki) to gdzies obok moge miec przykryte np klapka wylaczniki "awaryjne", niedostepne w trybie normalnym, a zwierajace bezposrednio faze. Te wylaczniki awaryjne planuje tak umiescic, aby osoby niezorientowane nie mialy dostepu, ale tez zeby nie bylo sytuacji ze goscie przychodza i siedzimy po ciemku bo cos nawalilo:)

A da się zrobić tak - instalacja jest w gwiazdę Wylącznik nr1 włącza główne oświetlenie w salonie przez PLC a inny Wyłącznik nr 2 włącza to samo główne oświetlenie w salonie ale bez pomocy PLC obwód połączony na zugach

A da się zrobić tak - instalacja jest w gwiazdę Wylącznik nr1 włącza główne oświetlenie w salonie przez PLC a inny Wyłącznik nr 2 włącza to samo główne oświetlenie w salonie ale bez pomocy PLC obwód połączony na zugach

Pewnie że się da. Tyle że albo będzie ten awaryjny klawisz zależał on działania przekaźnika (czyli jak ten padnie, to i awaryjny klawisz przestanie działać), albo po włączeniu światła tym awaryjnym klawiszem nie da się go wyłączyć z PLC.

Pewnie że się da. Tyle że albo będzie ten awaryjny klawisz zależał on działania przekaźnika (czyli jak ten padnie, to i awaryjny klawisz przestanie działać), albo po włączeniu światła tym awaryjnym klawiszem nie da się go wyłączyć z PLC.

Ale jak mam instalację w gwiazdę to chyba mogę to połączyć bez dodatkowego przekaźnika tylko na złączkach. Jak ze będzie to awaryjne to ręcznie go wyłączę bez udziału PLC.

Ale jak mam instalację w gwiazdę to chyba mogę to połączyć bez dodatkowego przekaźnika tylko na złączkach. Jak ze będzie to awaryjne to ręcznie go wyłączę bez udziału PLC.

Aż się zacytuję:

...albo po włączeniu światła tym awaryjnym klawiszem nie da się go wyłączyć z PLC.

;-)

Aż się zacytuję:

...albo po włączeniu światła tym awaryjnym klawiszem nie da się go wyłączyć z PLC.

;-)

Widzę że nie zrozumiałeś o co pytam :wink:

Widzę że nie zrozumiałeś o co pytam :wink:

Teraz mnie zaintrygowałeś ;-)

Spróbuj w takim razie wytłumaczyć o co pytasz. Bo jestem prawie pewien, że podałem wszystkie (sensowne) warianty rozwiązania wraz z ich ograniczeniami. Dla przypominenia:

- albo wykorzystujesz przekaźnik (dodatkowy lub "sprytniejszy" podstawowy) i jesteś uzależniony od jego zadziałania

- albo podpinasz włącznik równolegle do przekaźnika z PLC, co powoduje, że jak ten włącznik włączysz, to stan przekaźnika sterowanego z PLC nie wpływa na stan sterowanego urządzenia.

Oczywiście oba rozwiązania najłatwiej wykonać przy instalacji pociągniętej w gwiazdę, co nie znaczy że tylko przy takiej da się je zrealizować.