schwamm 10.04.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 - albo podpinasz włącznik równolegle do przekaźnika z PLC, co powoduje, że jak ten włącznik włączysz, to stan przekaźnika sterowanego z PLC nie wpływa na stan sterowanego urządzenia. . I o tym wlasnie pisalem, ze awaryjny wylacznik nie powinien byc dostepny przy normalnej pracy dla zwyklych smiertelnikow:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zulus1 11.04.2009 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 PS Masz jakies przykladowe linki do tabletow jakie planujesz uzyc? Na allegro jest tego troche, ja mam juz akurat chinszczyzne ( http://jkontherun.com/2005/02/11/advueu_releases/ ) niestety do obslugi ekranu dotykowego wymagane jest specjalne piorko ale mozna spotkac modele reagujace na palec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 11.04.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Może ktoś potrzebuje pilota do inteligentnych instalacji http://www.hifi24.pl/c,pl,28_58,1,1,0,long,nevo.html http://pilotuniwersalny.pl/produkty.html Nic tylko kupować taniocha jak nie wiem co. A ten jest bezcenny http://www.cinematic.pl/sterowanie/Pronto_TSU9600.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jelen 12.04.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Jak chcesz tańsze to zobacz logitecha:http://www.allegro.pl/item606918833_logitech_harmony_525_wyprzedaz.html Jak chcesz coś podobnego do pronto to:http://www.allegro.pl/item606702827_logitech_harmony_1000_uniwersalny_pilot_wypas.html Swoim klientom raczej polecam ten pierwszy bo z reguły łatwiej operować pilotem jedną ręką zamiast dwoma. Sam też wolę poczciwego 525/885. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 12.04.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Jak chcesz tańsze to zobacz logitecha: http://www.allegro.pl/item606918833_logitech_harmony_525_wyprzedaz.html Jak chcesz coś podobnego do pronto to: http://www.allegro.pl/item606702827_logitech_harmony_1000_uniwersalny_pilot_wypas.html Swoim klientom raczej polecam ten pierwszy bo z reguły łatwiej operować pilotem jedną ręką zamiast dwoma. Sam też wolę poczciwego 525/885. Działają tylko na podczerwień czy mają może też radiówkę albo sterowanie bezprzewodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 16.04.2009 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 No dobra teoria wchodzi w praktykę Zaczynam ciagnać kabelki i już pierwsza rzecz mnie zastnanowiła Dla opcji fateka z wyjściami tranzystrowymi - za nadmiarowym będą przekaźniki. W przypadku przeciążenia, spięcia kiedy wyskoczy nadmiarówka tudzież różnicowy - nie dzieję sie nic z przekaźnikiem? Z drugiej mańki - w końcu każda lampka/kinkiet/żyrandol to osobny kabel do rozdzielni - czyli i małe obciążenie. Jak reagują wyjścia przekażnikowe bezpośrednio w fateku i jak rozwiązujecie wtedy kwestie nadmiarówki/różnicówki - po jednej przed fatekiem czy ma on kilka wejść 230AC? Aha - ostatnie Zakupiłem 3 rozdzielnie 42,42,56 pól - starczy? Po ile u was to zajeło i czy dawaliście fateka do rozdzielnie czy obok do jakiej skrzyneczki? się z rana rozpisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.04.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Czy starczy, to nie wiem. Ja mam tak: http://i145.photobucket.com/albums/r232/depilator/rozdzielnie.jpg To jest "centrum dowodzenia" - wtedy jeszcze puste. Są to 2 rozdzielnie po 100 pół każda z firmy-kubiak (za radą civica9) Do tego są mniejsze rozdzielnie chyba 42 polowe na piętrze i w garażu... Najbardziej lubię reakcję wszystkich, co przychodzą mnie odwiedzić - "Co to k... jest?!?!" :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 16.04.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Mam pytanie do osób bardziej zorientowanych w temacie. Jaka, z punktu widzenia użytkownika automatyki domowej, jest różnica między tranzystorami npn i pnp na wyjściach w sterownikach Fatek? Do tych wyjść będę miał podpięte przekaźniki i do nich sterowane obwody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 16.04.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Tranzystor npn "zwiera" do masy, tranzystor pnp do "plusa" zasilania.Czyli przy tranzystorach npn cewkę przekaźnika (albo ogólniej: obciążenie) włączasz ZAWSZE między wyjście a plus zasilania. Przy tranzystorze pnp natomiast włączasz tą cewkę ZAWSZE między wyjście a masę.No i wynikające z tego dodatkowe właściwości: jeśli "przypadkiem" zewrzesz wyjście z tranzystorem npn do masy to po prostu właczy Ci się przekaźnik - ale wyjściu nic się nie stanie - bo na tym wyjściu nie jest "wystawiane" z wnętrza sterownika żadne napięcie. Natomiast jak zewrzesz wyjście pnp do masy, i przypadkiem je wysterujesz ze sterownika, to poleci pewnie ten tranzystor - bo będzie chciał włączyć plus zasilania na masę - po prostu po wysterowaniu wyjścia pnp pojawia się na nim napięcie zasilające.Oczywiście przy rozważaniu zwarcia do plusa zasilania sytuacja będzie idealnie odwrotna - tyle, że zwarcia na masę zdarzają się jednak częściej, bo w okablowaniu jest znacznie więcej przewodów masowych niż zasilających.Czyli npn jest niby bardziej korzystne - przynajmniej w tych przypadkach, kiedy niepożądane załaczenie przekaźnika (na skitek zwarcia wyjścia do masy) nie powoduje zagrożenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 16.04.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Dzięki, rozjaśniło mi się trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 16.04.2009 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 hmm 2 x100 powiadasz - to mi sporo brakuje Najwyżej dokupię jeszcze jedną i wstawię dwie po 56 obok siebie na dole, górą i garaż ogarnę myślę tymi 42 gniazdek prądowych nie będę wsterowywał więc może starczy... ale moje inne pytanie Dla opcji fateka z wyjściami tranzystrowymi - za wyłącznikami nadmiarowym będą przekaźniki. W przypadku przeciążenia, spięcia kiedy wyskoczy nadmiarówka tudzież różnicowy - nie dzieję sie nic z przekaźnikiem? i drugie (pewnie głupie) Z drugiej mańki - w końcu każda lampka/kinkiet/żyrandol to osobny kabel do rozdzielni - czyli i małe obciążenie. Jak reagują wyjścia przekażnikowe bezpośrednio w fateku i jak rozwiązujecie wtedy kwestie nadmiarówki/różnicówki - po jednej przed fatekiem czy ma on kilka wejść 230AC? no i na koniec totalnie bzdurne i chyba już o tym mowa - nie mogę tego teraz znaleźć - do każdego włącznika dać 2x0.5 x ilość klawiszy - skrętka lub kabel alarmowy mogą być? na koniec przeglądałem ten wątek trafiłem na zdjęcie rozdzielni civica http://patek.netinfo.pl/s.jpg co to są te białe po lewej dwa górne rzędy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 16.04.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 wyjścia npn także łatwiej wykorzystać do połączenia z innymi zabawkami - np. satelem. bo tam też wejścia się aktywuje zwarciem do masy. zwarcie i przekaźniki - jeszcze nie testowałem pewnie zależy od jakości i wytrzymałości przekaźnika i od szybkości zadziałania zabezpieczenia. najwyżej się uszkodzi, za kilka zł można wymienić. do tej pory (już pół roku chodzi, od czasu do czasu coś przełączam i kombinuję) nic się jeszcze nie spaliło, więc chyba nie jest źle. nie wiem jak reaguje na zwarcie fatek z przekaźnikami - tak jak zawsze pisałem, uważam to za ryzyko i utrudnienie. z osobnymi nadmiarowymi i różnicówkami nie ma problemu - to każdy przekaźnik z osobna (czy w fateku wbudowany czy zewnętrzny) jest wejściem i wyjściem dla fazy. to nie wchodzi do sterownika. do przycisków - 0.5 x (ilość klawiszy + 1) ; +1 bo musi być masa. i oczywiście tak jak zawsze warto dać nadmiar - a to coś się uszkodzi, a to braknie przycisków i zechcemy dołożyć jakiś; w wyjątkowych przypadkach np. podwójny przycisk niedaleko innego podwójnego przycisku - można pociągnąć jeden przewód 6-8x0.5 do pierwszego przycisku, i dodatkowy przewód z pierwszego do drugiego. potem odpowiednie połączenie w puszcze pierwszego załatwi sprawę. zawsze to jeden mniej w rozdzielni. dwa górne rzędy u góry u mnie to ZUGi czyli zwykłe połączenie dwóch kabelków. wyjście przekaźnika jest puszczone na ZUG, i przewód z obiektu jest do odpowiedniego ZUGa. w razie jakiś zmian w przyszłości - np. dorzucenia czegoś niesterowanego do sterowanego albo na odwrót to łatwiej to trochę zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.04.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Ups - spóźniłem się Skoro już jednak nabiłem posta, to może o cos zapytam Czy któryś z zaawansowanych Panów (np. civic) wsadził może Ropama do obudowy razem z Integra? Niby piszą, zeby w oddzielnej, ale jakoś mi szkoda... I, może głupie pytanie, ale czy Ropama da się z Integry sasilić, czy dedykowany zasilacz muszę jeszcze dokupić? PS. Czy jakieś przemyślenia dot. szambometru ktos ma? Czy taki zwykły czujnik zalania (tzn. zwierający sobie styki przez wodę) da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 16.04.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 a to nie na wątek alarmowy? tak, mam w jednej obudowie i zasilone z integry. chociaż potrafi do ładowania telefonu tego prądu sporo brać - trzeba uwzględnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.04.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 a to nie na wątek alarmowy? tak, mam w jednej obudowie (dokładnie to w drugiej, z ekspanderami) i zasilone z integry. chociaż potrafi do ładowania telefonu tego prądu sporo brać - trzeba uwzględnić. Pewnie na wątek alarmowy, ale jak pisałem - skoro już mam posta, to go wykorzystam Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 16.04.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 do przycisków - 2x0.5 x (ilość klawiszy + 1) ; +1 bo musi być masa. hmm 2 kable do przycisku plus jeszcze masa do wszystkiego? Dobra to jak to działa - wejścia w fateku są dwa piny których zwarcie daje sygnał, czy jak? bo myślę o przyciskach dzwonkowych - jakie wy wykorzystujecie? Można na zwykłych opiszcie proszę łopatologicznie - może jakiś schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 16.04.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 schemat: http://patek.netinfo.pl/idea.pdf u góry wejścia i przyciski,na dole odbiorniki sterowane przekaźnikami. w praktyce to 24V- OUT mam podaną na listwę zaciskową i tam podłączyłem czarną żyłę z każdego kabla idącego do przycisków. w przycisku podłączam czarną i wybrany kolor, który trafia do wejścia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 16.04.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 noo wszystko jasne ale ... uno: co z tą masą? due: między zasilaczem a przekaźnikami dałeś jakiś bezpiecznik 1 A? Pozatym chyba wszystko kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 16.04.2009 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 noo wszystko jasne ale ... uno: co z tą masą? no te 24v- miałem na myśli pisząc masa. due: między zasilaczem a przekaźnikami dałeś jakiś bezpiecznik 1 A? tak, wg dokumentacji fateka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 16.04.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 czyli do podwójnego przełącznika - 2 klawisze - potrzebuję 3 przewody - masa i dwa do wejść? bo napisałeś że 2 przewody 0.5 na klawisz? pomyłka czy ja czegoś nie kumam sorka za lekki śmietnik na wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts