Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów

Recommended Posts

czyli do podwójnego przełącznika - 2 klawisze - potrzebuję 3 przewody - masa i dwa do wejść?

bo napisałeś że 2 przewody 0.5 na klawisz?

pomyłka czy ja czegoś nie kumam

sorka za lekki śmietnik na wątku

no tak, skupiłem się na dodaniu +1, nie zauważając, że tam napisałeś 2x :)

3 przewody do podwójnego.

wzór ostateczny: (ilość klawiszy + 1)*0.5;

:)

wartość bezpiecznika oczywiście odpowiada max. obciążalności zasilacza.

• Odpowiedzi 3,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

To mój pierwszy post na forum. Jest ono prawdziwą kopalnią wiedzy - dziękuję Wszystkim za poświęcenie czasu i rozwój tego wątku. Jestem w trakcie wykonywania instalacji elektrycznej w domku drewnianym (technologia szkieletowa) w Borach Tucholskich. Obecny etap to projektowanie instalacji, zastanawiam się co by tu zautomatyzować, jak to wykonać. Chcę wykorzystać centralę Integra Satela.

Moje pytanie dotyczy automatu zmierzchowego F&F AZ-B (montaż na szynie DIN) http://www.fif.com.pl/produkt/23/174. Czy dałoby się go podłączyć pod wejście centrali Satela INTEGRA? Czujnik ten występuje w wersji zasil$ania 12V DC. Chciałbym użyć centrali do sterowania oświetleniem. Miałaby ona poprzez wyjście przekaźnikowe i przekaźnik bistabilny załączać światło na zewnątrz domu gdy robi się ciemno, nie chcę jednak rezygnować z możliwości zapalania światła przyciskiem dzwonkowym za dnia, tylko dlatego że czujnik zmierzchowy nie podaje napięcia na obwód oświetlenia. Dlatego sygnał z czujnika zmierzchowego byłby jedynie jednym z warunków załączenia światła.

Dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

hej

macie jakiś sprytny pomysł na "układanie" i podpinanie kabli, a raczej drucików w skrzynce elektrycznej? tych od łączników dzwonkowych do PLC ...

1. ZUGi

2. łączówki LSA (tylko powstaje pytanie jak je zamontować w skrzynce, bo nie widziałem takich na szynę, ale majsterkowicze coś wymyślą)

3. zaciski śrubowe sterownika/modułów PLC (dlatego wolałem moduły pełnowymiarowe niż te high-density)

Moje pytanie dotyczy automatu zmierzchowego F&F AZ-B (montaż na szynie DIN) http://www.fif.com.pl/produkt/23/174. Czy dałoby się go podłączyć pod wejście centrali Satela INTEGRA? Czujnik ten występuje w wersji zasil$ania 12V DC. Chciałbym użyć centrali do sterowania oświetleniem. Miałaby ona poprzez wyjście przekaźnikowe i przekaźnik bistabilny załączać światło na zewnątrz domu gdy robi się ciemno, nie chcę jednak rezygnować z możliwości zapalania światła przyciskiem dzwonkowym za dnia, tylko dlatego że czujnik zmierzchowy nie podaje napięcia na obwód oświetlenia. Dlatego sygnał z czujnika zmierzchowego byłby jedynie jednym z warunków załączenia światła.

- możesz użyć zwykłej wersji 230V, tylko tam gdzie się zwykle podłącza odbiornik wpinasz przekaźnik, np. taki: http://www.relpol.pl/data/products/pl_PL/20/RM85_pl.pdf popularny rm85-*-*-5230 (cewka 230V AC);

- z wersją 12VDC bezpośrednio do satela to nie wiem, bo trzeba by go zasilić tymi 12V, i to 12VDC jak rozumiem z opisu się potem pojawi na wyjściu... do pobudzania wejść satela lepsze jest zwarcie tego co podaje satel (co realizuje przekaźnik wyżej)... oczywiście analogicznie do wersji z 230V na pewno możesz też użyć wersji 12VDC z przekaźnikiem z cewką 12VDC rm85-*-*-5012

- sposób podłączenia: przekaźnik A1 i A2 do automatu zmierzchowego; COM i któreś wejście z SATELA do wyprowadzeń 11 i 14

- uwaga: nie sprawdzałem czy możliwości programowe satela są wystarczające dla tego zadania;

- wydaje mi się, że możesz to osiągnąc i bez satela łącząc odpowiednio zarówno wyłącznik zmierzchowy, jak i zwykły wyłącznik przyciskowy pod to światełko; równoległe podanie fazy (tej samej) za automatem zmierzchowym; tyle że wyłącznik zmierzchowy nie będzie mógł spowodować wyłączenia po włączeniu przyciskiem zwykłym

Jak chcesz tańsze to zobacz logitecha:

http://www.allegro.pl/item606918833_logitech_harmony_525_wyprzedaz.html

Jak chcesz coś podobnego do pronto to:

http://www.allegro.pl/item606702827_logitech_harmony_1000_uniwersalny_pilot_wypas.html

Swoim klientom raczej polecam ten pierwszy bo z reguły łatwiej operować pilotem jedną ręką zamiast dwoma. Sam też wolę poczciwego 525/885.

Działają tylko na podczerwień czy mają może też radiówkę albo sterowanie bezprzewodowe

W niektórych modelach jest też wbudowana radiówka

- wydaje mi się, że możesz to osiągnąc i bez satela łącząc odpowiednio zarówno wyłącznik zmierzchowy, jak i zwykły wyłącznik przyciskowy pod to światełko; równoległe podanie fazy (tej samej) za automatem zmierzchowym; tyle że wyłącznik zmierzchowy nie będzie mógł spowodować wyłączenia po włączeniu przyciskiem zwykłym

albo możesz to zrobić tak jak się robi w większych budynkach czyli przełącznik Automat/Off/Załącz tylko nie widziałem przełączników trójpozycyjnych które nadawałyby się do pokazania w domu bez protestów małżonki :)

Pozostaje ewentualnie podwójny włącznik (1 x schodowy + 1 x 'normalny') do sterowania w podobny sposób - schodowym podajesz fazę na czujkę (automat) lub na drugi włącznik (off lub załącz) a z drugiego włącznika podajesz fazę na światło (załącz)lub nigdzie (off) no i oczywiście do światła równolegle faza z czujki i z drugiego włącznika.

Nie daje mi spokoju kwestia spięcia Integry z Fatekiem. Jeżeli chce się wykorzystywać jedynie informację o alarmie lub jego braku (ewentualnie także o czuwaniu), to spokojnie można spiąć po prostu wyjścia Integry z wejściami Fateka. Ja jednak plan mam większy. Pozakładałem sobie kilka kontaktronów w drzwiach wewnętrznych tu i ówdzie, no i chciałbym ich stan wykorzystać do sterowania. Ponieważ liczba monitorowanych sygnałów w tym momencie dochodzi mi do 10 sztuk wykorzystywanie wyjść Integry i wejść Fateka zaczyna być mocno odczuwalne finansowo. Satel ma w swojej ofercie moduł INT-RS, który może na porcie RS-232 wystawiać dane z centrali. Ma on kilka trybów pracy, o różnym poziomie skomplikowania protokołu. Do moich potrzeb wydaje się wystarczający tryb opisany jako "Function 1". W tym trybie moduł ten, używając protokołu w czystym ASCII, daje możliwość sprawdzenia predefiniowanych zdarzeń. Jeśli dobrze to rozumiem, to można w ten sposób wyciągnąć z Integry potrzebne dane. Czy ktoś już próbował takiego podejścia? Albo może chociaż ma jakies doświadczenia z obsługą protokołu w ASCII z poziomu Fateka?

hmm... int-rs - 300 zł, rs232 do fateka (będzie dedykowany tylko do tego) - 120 zł = 420 zł.

wyjście satela 17 zł + wejście fateka 14 zł = 31 zł/sztukę.

przy kilkunastu może się opłacać, a o ileż prościej,

jeszcze zależy jak się konfiguracje modułów we/wy w satelu i fateku rozłożą, bo przeliczanie wg cen pojedynczych we/wy jest pewnym uproszczeniem, ale to można spróbować jakoś dopasować do reszty potrzeb.

o ile komunikacja po modbusie z fateka jest prosta, to implementacja jakiegokolwiek innego protokołu wydaje mi się problematyczna. no ale nie próbowałem, teoretycznie jakieś możliwości istnieją.

hmm... int-rs - 300 zł, rs232 do fateka (będzie dedykowany tylko do tego) - 120 zł = 420 zł.

wyjście satela 17 zł + wejście fateka 14 zł = 31 zł/sztukę.

Trochę uproszczona ta kalkulacja. Mnie int-rs kosztuje coś ok. 200zł. Moduł 8 wyjść do Integry 100zł, ale to nie w wersji na szynę DIN. Ten na szynę to już 300zł. Tak czy owak są tylko moduły po 8-wyjść. Jeśli w jednym się nie zmieszczę to już mi się ceny zrównują. Najtańszy moduł portu RS-232 do Fateka to ok. 30 USD, co przy obecnym kursie daje ok. 100zł. Wejścia będą sporo droższe, choć to mocno zależy od ich ilości...

Tak więc jak dla mnie czysto finansowo, to było by opłacalne, tyle że niestety:

o ile komunikacja po modbusie z fateka jest prosta, to implementacja jakiegokolwiek innego protokołu wydaje mi się problematyczna. no ale nie próbowałem, teoretycznie jakieś możliwości istnieją.

Wygląda to faktycznie kiepsko. Co prawda pobieżnie tylko przeglądałem dokumentację, ale nie widzę tam funkcji pozwalających wprost na operacje na danych tekstowych (w formacie ASCII) - chodzi głównie oczywiście o ich odczyt.

Tak więc chyba przyjdzie się pogodzić z dodatkowymi kosztami rozbudowy sterownika i centrali. :-(

Wygląda to faktycznie kiepsko. Co prawda pobieżnie tylko przeglądałem dokumentację, ale nie widzę tam funkcji pozwalających wprost na operacje na danych tekstowych (w formacie ASCII) - chodzi głównie oczywiście o ich odczyt.

Tak więc chyba przyjdzie się pogodzić z dodatkowymi kosztami rozbudowy sterownika i centrali. :-(

przyjrzyj się funkcji 151, CLINK, tryby MD1,MD2.

ale w życiu nie widziałem tego w zastosowaniu.

zastanawiam się jeszcze czy nie można jednego kontaktronu podłączyć jednocześnie do fateka i integry... niestety nie wiem co w tej integrze siedzi, jak jest zbudowany układ wejść.

ps. gdzie int-rs (i inne satelowe rzeczy) za 200 zł? :)

przyjrzyj się funkcji 151, CLINK, tryby MD1,MD2. ale w życiu nie widziałem tego w zastosowaniu.

MD1 może by sie nadało, aczkolwiek nie jestem pewien (jakoś w manualu tego wprost napisanego nie znalazłem), że można przy użyciu tego zestawić ramkę o dowolnej zawartości, tj. bez żadnych nagłówków dodanych przez FATEKA (jakieś adresy, CRC, czy cholera wie co jeszcze). Tak czy owak, nawet jeśli się da, to zbytnio czytelne to niestety nie będzie... :-(

zastanawiam się jeszcze czy nie można jednego kontaktronu podłączyć jednocześnie do fateka i integry... niestety nie wiem co w tej integrze siedzi, jak jest zbudowany układ wejść.

W zasadzie można go chyba interfejsować przez przekaźnik lub wykorzystać wejścia OC w integrze i nie będzie raczej problemów, ale to już prościej spiąć wyjścia Integry z wejściami Fateka. ;-)

ps. gdzie int-rs (i inne satelowe rzeczy) za 200 zł? :)

Prawie wszędzie ;-) choć to drobna socjotechnika. Po prostu kupuję te rzeczy na firmę, więc VAT z automatu odliczam, a jeszcze jakiś rabacik do tego... ;-)

witam

pytań i wątpliwości ciąg dalszy (sory jeśli coś powtórzę z watku ale czytam i czytam i ..)

1. Od sterownika do przekażnika może być 0.5? Będę miał sterownik w jednej z szaf a część przekaźników rozrzucona do dwóch innych rozdz.

2. Przełączniki dzwonkowe - fajne sa Berkera kwadrat - ale czy maja podójne dzwonkowe? Może jakieś inne - lepsze tańsze itd.??

3. Jak zrobiliście wideodomofon? Poruszyłem en temat na szkoleniu w multiprojekcie ale tylko wyższe modele weinteteka maja możliwość odbioru wideo.. A może tak zwykły wideodomoon tylko dodać że np. którymś z klawiszy również można otworzyć bramę/furtkę? Jeśli tak to jaki polecacie?

Kłądę kabelki - już większa połowa :) - i nie chciałbym przed tynkami o czymś zapomnieć ...

Dzieki z góry

1. Od sterownika do przekażnika może być 0.5? Będę miał sterownik w jednej z szaf a część przekaźników rozrzucona do dwóch innych rozdz.

jeśli 12/24VDC to tak.

2. Przełączniki dzwonkowe - fajne sa Berkera kwadrat - ale czy maja podójne dzwonkowe? Może jakieś inne - lepsze tańsze itd.??

mają podwójne dzwonkowe, ale roletowe - ma to ten feler, że tam jest blokada mechaniczna i elektryczna jednoczesnego naciśnięcia obu przycisków - nie da się. ale można z tym żyć, mam tak w całym domu.

innych o podobnym stosunku jakości do ceny i z 5cio-krotnymi ramkami nie znalazłem (4-ro krotnym jeszcze coś było).

3. Jak zrobiliście wideodomofon? Poruszyłem en temat na szkoleniu w multiprojekcie ale tylko wyższe modele weinteteka maja możliwość odbioru wideo.. A może tak zwykły wideodomoon tylko dodać że np. którymś z klawiszy również można otworzyć bramę/furtkę? Jeśli tak to jaki polecacie?

nie znam się.

Może być. Wyjścia sterowników są zwykle na 24V, więc nie ma problemu.

Ja mam Hager Polo

Kłądę kabelki - już większa połowa :) - i nie chciałbym przed tynkami o czymś zapomnieć ...

I tak Ci się nie uda. Albo mocno przeinwestujesz. ;-)

dzięki za informacje :)

tak szukam jednakowego systemu

jeszcze kilka sprawa mnie trapi a ponieważ widze że nieźli jesteście w różnych tematach

- chciałem zastosować jakąś szafę na multiswicza ew. jakiś router, serwer nas czu cuś i dać to centralnie na górze - jaka obudowę zastosować?? jak to u siebie rozwiązaliście?

- do każdego pokoju dam koncentryk a do większości nawet 2 (HD rec) - (system kontaktów sie kłania po raz wtóry ) szukam gniazda które ma 2 x sat

przepraszam że taki lekki off top

- chciałem zastosować jakąś szafę na multiswicza ew. jakiś router, serwer nas czu cuś i dać to centralnie na górze - jaka obudowę zastosować?? jak to u siebie rozwiązaliście?

Maniek - nie przeginasz oby? Powiedz mi jeszcze, że tego NASa to chcesz dać w racku w szafie. Chłopie - patrzyłeś ile to kosztuje?

łee w racku, w jakiejś szafie coby miała wentylacją jaką tylko

wypadłem z branży i nie wiem coby tu zastosować - a Ty gdzie takie duperele postawisz?

a o co chodzi z "kosztuje" - nas czy szafa?

Ja mam już na to kącik obok Integry planowałem dać taki centralny punkt danych - jak mi do drzwi zapukają to dane będą schowane :lol

aha - przejrzałem tego hagera i kurde ma wszystko co mi potrzeba - nawet te gniazda sat podwójne :)

musze podlecieć i zobaczyć jak to estetycznie - dotychczas gustowałem w ekrii berkera b-kwadrat

a jak jakościowo porównując z berkerem?