Depi 27.04.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Sama szafa to są cięzkie tysiące, a dla 1 switcha to nawet te małe są za duże. No a nas rackowy to nawet nie chce wiedzieć, ile kosztuje. Do tego zasiłki, cała infrastruktura... Możesz wstawić to w sam stelaż - są w miarę tanie, czyli nadal kilka stow. Nie może tego po prostu postawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 27.04.2009 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 co Ty NAS rackowy? łoszalałeś - a kupie jakiego Linsysa - przecie ci opowiadałem no tak zimno było ... nie pamiętasz myślałem o NAS200 linsysa i np DMA2200 do salonu - będzie grało i buczało ale chciałem to gdzieś postawić, dać obok switcha itd. może da radę splitować karty to też jakie urządzenie będzie itd - koncepcja na gwiazdę kabelków i wszystko masz w miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 27.04.2009 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 - chciałem zastosować jakąś szafę na multiswicza ew. jakiś router, serwer nas czu cuś i dać to centralnie na górze - jaka obudowę zastosować?? jak to u siebie rozwiązaliście? szukaj szaf 19-calowy (19") - są podwieszane, stojące, mniejsze, większe. ale sprzęt w obudowach do tych szaf (rack) trochę kosztuje. chyba, że półka - i na półce stawiasz standardowy sprzęt. w przypadku małych routerów, itp. się sprawdzi. z serwerami gorzej - trzeba dobrze dobrać obudowę. ja mam szafę 19" na podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.04.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Siur, że można - nawet spojrzałem teraz na alledrogo i takie małe szafy są i to nawet za niezbyt wielkie pieniądze. Do tej pory po prostu jak miałem z tym styczność, to "w firmie" i to były takie lochy do serwerowni. Ale wciąż nie widzę sensu wstawiania jednego pudła w drugie. Koszty i kłopoty - po co? Dla 1 rackowego switcha? Ja tam postawie zwykłe pudło z serwem a switcha przybije na kołki do ściany i tyle Albo postawie na pudle... Nadmiar myślenia tez szkodzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 27.04.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Ja kupilem szafe rackowa 19" 7U firmy Digitus jak ponizej, przez moja firme kosztowala mnie kolo 200zl Zamierzam w niej umiescic Patch panele do sieci, switch, polka z NAS QNAP-a, pewnie jakis router i listwy z gniazdami LSA do krosowania przewodow miedzy wlacznikami a przekaznikami, ktore beda juz w rozdzielnicy Na sama skrzyneczke wykulem juz otwor w scianie 24cm, wiec duzo wystawala nie bedzie http://sklep.assmann.pl/foto/sieci/A-DN-19%2004-U-400.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 27.04.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 ermm...noo... szafa 19" wygląda profesjonalnie i trendy... można się lansować... i laski zarywać... na szafę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.04.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Ja pierd... Deamos - Ty tak na serio, czy jaja sobie robisz? Patch panele? W domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 27.04.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 erm...no... ja też mam patch panele :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.04.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Ej no dobra - to powiedzcie mi teraz, co tam sobie tak paczujecie namietnie, że patch panele są wam potrzebne? Co wieczór siadacie i myślicie, jak by tu od nowa zrekonfigurować wasza niezmiernie rozległa sieć fizyczną? Jesteście po prostu fetyszyści, cholerne zboki i tyle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 27.04.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Jesteście po prostu fetyszyści, cholerne zboki i tyle! mówię, że laski na to podrywamy oczywiście byle laska się na to nie złapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.04.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Jesteście po prostu fetyszyści, cholerne zboki i tyle! mówię, że laski na to podrywamy oczywiście byle laska się na to nie złapie Je tam, laski. Wam same patch panele wystarczają do osiągnięcia satysfakcji Po to je właśnie montujecie! Ha! Zdemaskowałem Was! Oj kurde chyba czas iść spać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 27.04.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 ermm...noo... szafa 19" wygląda profesjonalnie i trendy... można się lansować... i laski zarywać... na szafę Szafa jest najtansza jaka znalazlem i do tego musialem sam ja skrecic, budzetowka Ja pierd... Deamos - Ty tak na serio, czy jaja sobie robisz? Patch panele? W domu? A jak zakonczyc kabelek sieciowy idacy w scianie?, wiem ze jest Wi-Fi, ale w paru miejscach bedzie tez kabel. Chyba najbardziej mi zalezalo na jakims zgrabnym polaczeniu przewodow wychodzacych ze sciany od wlacznika z przekaznikiem, w szafeczce zamontuje listwe do zlaczowek LSA http://www.ajm.pl/malunki/statyczne/Image/ZPAS/wnk_803_160.jpg a na niej laczowki LSA http://sklep.assmann.pl/foto/akcesoria/X-LSA-101A-PBT.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 27.04.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Jesteście po prostu fetyszyści, cholerne zboki i tyle! Prawdziwe zboczenie to patch panel z organizatorem kabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 27.04.2009 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Ej no dobra - to powiedzcie mi teraz, co tam sobie tak paczujecie namietnie, że patch panele są wam potrzebne? Co wieczór siadacie i myślicie, jak by tu od nowa zrekonfigurować wasza niezmiernie rozległa sieć fizyczną? Jesteście po prostu fetyszyści, cholerne zboki i tyle! łee Depi od razu fetyszyści to ty nie widziałeś organizacji moich wkrętów w garażu a tak poważnie to to znacznie ułatwia do pokoju dajesz 2 lub 4 x skrętka po tym idzie wideo, zwykła sieć, może właśnie coś sie zmieni i dojdzie jakiś splitter to dajesz na jeden przewód sygnał karty (jedna w szafie cały dom ogląda) po prostu jest clear no dobra kup sobie też i będziemy kwita przecież widzę że chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 28.04.2009 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 no ja też mam tych skrętek kilkadziesiąt... + kilkanaście koncentryków. o nieokreślonym na dzień dzisiejszy działaniu... to może być jakieś utp/audio/video/whatever. oczywiście to przesada, ale przesadą są także instalacje elektryczne omawiane w tym wątku. a jak już jest to na patch panelu będzie łatwiej to opanować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 28.04.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Mam w firmie taki wynalazek: jakieś 50 kabli UTP zakończonych gniazdkami na ścianie, albo wręcz wtyczkami RJ wprost na kablu (taka instalacja "struktu-dupna" ). Jakakolwiek zmiana w tym, to minimum pół godziny zabawy. Oczywiście także dlatego, że nikt do końca nie wie gdzie są "drugie końce" tych kabli... W domu też mam położone kilkadziesiąt przewodów skrętki. Na dodatek planuję niektóre wykorzystywać do podłączenia różnych urządzeń, choć na jednym kablu. Dlatego planuję szafę, patch-panel i panele krosujące LSA. Nie wyobrażam sobie jakichkolwiek na tym operacji, przy wtyczkach zaciśniętych wprost na kablu. Mały przykład: mam położone 4 pary pod telefon (nie wiem jeszcze czy będzie, ale raczej tak, choć nie koniecznie główną jego funkcją będą rozmowy telefoniczne). Telefon jak wiadomo zadowala się jedną parą. Nawet w wydziwionej instalacji nie potrzebuje więcej niż 2 par. Dlatego pozostałe 2 pary chcę wykorzystać na "coś inne" (a pomysłów mam parę - choćby wspominany gdzieśtam przez BigBeata przedłużacz pilota do "n-ki"). Żeby nie było, to "tuż obok" mam jeszcze 2 sztuki skrętki, ale tych mi szkoda psuć - może gigabita uda się wdrożyć a urządzeń potrafiących z ethernetu skorzystać jest coraz więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 28.04.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Nie no rozwalacie mnie Panowie! "Położyłem wszędzie tony skrętki ale nie wiem jeszcze po co..." OK, OK - jak macie tyle skrętek i używacie ich "do wszystkiego" to jakiś sens może jest. Ja tam, skromny żuczek, tylko sieć zwykłą zrobiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 28.04.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Nawet gdyby miały to być tylko kable sieci komputerowej, to i tak uważam patch-panel, za dobre rozwiązanie (choć już może bez szafy). Kosztuje to w sumie "grosze" (no zależy jaki ), a bardzo ułatwia kablowanie. No i przede wszystkim znacznie trudniej zepsuć kabel, jak się go na stałe w patch-panelu zamontuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 28.04.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Wiesz co - może ja po prostu czegoś tu nie łapię. U mnie jest skrętka do każdego pokoju, zbiegają się (jadąc oczywiście korytkiem) one w centralnym miejscu gdzie stoi sobie switch/router. Zarabiam końcowki, wtykam je w switch/router i nie planuję ich już nigdy z niego wyciągać. Wtykanie ich w patch panel tylko po to, żeby patch cordem wpiąć je w w.w. switch/router nie wydaje mi się konieczne. Ale może coś przeoczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 28.04.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Wiesz co - może ja po prostu czegoś tu nie łapię. U mnie jest skrętka do każdego pokoju, zbiegają się (jadąc oczywiście korytkiem) one w centralnym miejscu gdzie stoi sobie switch/router. Zarabiam końcowki, wtykam je w switch/router i nie planuję ich już nigdy z niego wyciągać. Wtykanie ich w patch panel tylko po to, żeby patch cordem wpiąć je w w.w. switch/router nie wydaje mi się konieczne. Ale może coś przeoczyłem Mozna i tak, ja wole drutem nie machac, tylko krosowac linka Niektore moje gniazdka poza LAN-em beda do telefonu, przedluzacza do pilota i nie wiadomo do czego jeszcze. Poza tym dobrze jest schowac wszystko (switch, router, NAS, zlacza LSA) w jednej zgrabnej skrzyneczce za szybka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts