ravbc 29.04.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Wiesz co - może ja po prostu czegoś tu nie łapię. U mnie jest skrętka do każdego pokoju, zbiegają się (jadąc oczywiście korytkiem) one w centralnym miejscu gdzie stoi sobie switch/router. Zarabiam końcowki, wtykam je w switch/router i nie planuję ich już nigdy z niego wyciągać. Wtykanie ich w patch panel tylko po to, żeby patch cordem wpiąć je w w.w. switch/router nie wydaje mi się konieczne. Ale może coś przeoczyłem Oczywiście tak się da. Tylko zostaw sobie odpowiedni zapas kabla, żebyś "w razie W" nie mial problemów z ponownym zaciśnięciem wtyczek. No i dobrze oznakuj kable, bo awarie switchy się zdarzają (mam w firmie bodaj 6 D-Linków z tych "ichnich lepszych", które czekają sobie na wysyłkę do serwisu, bo nikt nie ma siły się nimi zajmować - padają szybciej niż jesteśmy w stanie je serwisować ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.04.2009 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Niektore moje gniazdka poza LAN-em beda do telefonu, przedluzacza do pilota i nie wiadomo do czego jeszcze Możesz napisać jak to masz zaplanowane czyli gniazdko LAN jako przedłużacz pilota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 29.04.2009 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Możesz napisać jak to masz zaplanowane czyli gniazdko LAN jako przedłużacz pilota. Żadna wielka flozofia. Po prostu dwa gniazda trzeba spiąć ze sobą bezpośrednio (tj. bez udziału jakichkolwiek urządzeń aktywnych, typu switcha). Oczywiście wymaga to użycia przedłużacza pilota, który potrafi na takim kablu pracować (z tym akurat nie powinno być problemu). Można by się nawet pokusić o wystawienie jednego przedłużacza dla wielu punktów (tj. możliwości sterowania z każdej lokalizacji gdzie masz tv i skrętkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 29.04.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Niektore moje gniazdka poza LAN-em beda do telefonu, przedluzacza do pilota i nie wiadomo do czego jeszcze Możesz napisać jak to masz zaplanowane czyli gniazdko LAN jako przedłużacz pilota. Kupie przedluzacz pracujacy na kablu z mozliwoscia podpiecia paru odbiorniko-nadajnikow, podlaczam do skretek w pokojach i wszystkie lacze ze soba w jednym miejscu gdzie skretki sie schodza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.04.2009 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Ja kupilem szafe rackowa 19" 7U firmy Digitus jak ponizej, przez moja firme kosztowala mnie kolo 200zl Zamierzam w niej umiescic Patch panele do sieci, switch, polka z NAS QNAP-a, pewnie jakis router i listwy z gniazdami LSA do krosowania przewodow miedzy wlacznikami a przekaznikami, ktore beda juz w rozdzielnicy Na sama skrzyneczke wykulem juz otwor w scianie 24cm, wiec duzo wystawala nie bedzie http://sklep.assmann.pl/foto/sieci/A-DN-19%2004-U-400.jpg A czy są takie szafy ale nie o głębokości 60 ale mniejszej. Mam tylko 35cm głębokości na szafe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 30.04.2009 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Jesteście po prostu fetyszyści, cholerne zboki i tyle! Prawdziwe zboczenie to patch panel z organizatorem kabli No właśnie u mnie organizatory kabli się już nie zmieściły w szafce Mam patchpanel 16 gniazd, tuż pod nim switcha 16 portowego, a poniżej na półce jest kompik z linuksikiem (barebone Shuttle'a - prawie identyczny, jak ten: http://eu.shuttle.com/en/desktopdefault.aspx/tabid-541/825_read-14267/ - mój ma jeszcze wyjście CVBS), obok niego jest UPS, zasilacze PoE do AccessPointa i AccessPoint Clienta (internet od providera mam po WiFi - niestety ), niedługo dojdzie na tą półkę jeszcze modulator TV (z wyjścia CVBS tego barebone poprzez modulator będzie wchodził obraz na instalację TV - nie wiem jeszcze dokładnie, co puszczę: pewnie jakiś obrazek z rzutami pięter, temperaturami wewnątrz pomieszczeń i na zewnątrz, statusem krytycznych urządzeń itp). Szafka na strychu na ścianie, zamykana na kluczyk - a jakże Szafkę 19" mam z "odzysku" (zdemontowana podczas przeróbki sieci u jednego z klientów - nie chciał jej ) - no i mała trochę się okazała: organizatory nie wchodzą... A miało być tak pięknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 30.04.2009 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Jesteście po prostu fetyszyści, cholerne zboki i tyle! Prawdziwe zboczenie to patch panel z organizatorem kabli No właśnie u mnie organizatory kabli się już nie zmieściły w szafce Mam patchpanel 16 gniazd, tuż pod nim switcha 16 portowego, a poniżej na półce jest kompik z linuksikiem (barebone Shuttle'a - prawie identyczny, jak ten: http://eu.shuttle.com/en/desktopdefault.aspx/tabid-541/825_read-14267/ - mój ma jeszcze wyjście CVBS), obok niego jest UPS, zasilacze PoE do AccessPointa i AccessPoint Clienta (internet od providera mam po WiFi - niestety ), niedługo dojdzie na tą półkę jeszcze modulator TV (z wyjścia CVBS tego barebone poprzez modulator będzie wchodził obraz na instalację TV - nie wiem jeszcze dokładnie, co puszczę: pewnie jakiś obrazek z rzutami pięter, temperaturami wewnątrz pomieszczeń i na zewnątrz, statusem krytycznych urządzeń itp). Szafka na strychu na ścianie, zamykana na kluczyk - a jakże Szafkę 19" mam z "odzysku" (zdemontowana podczas przeróbki sieci u jednego z klientów - nie chciał jej ) - no i mała trochę się okazała: organizatory nie wchodzą... A miało być tak pięknie... A jakie ma wymiary Twoja szafka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 30.04.2009 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 A czy są takie szafy ale nie o głębokości 60 ale mniejszej. Mam tylko 35cm głębokości na szafe Są, choć chyba mają minimum 40 cm głębokości. Tylko zastanów się dobrze, co chcesz w tej szafce mieć, bo tam już na prawdę trzeba pilnować wymiarów sprzętu. Kompa we w miarę normalnej obudowie ciężko upchnąć... Poza tym jak Ci to wyszło, że masz tylko 35 cm głębokości? Nie zamierzasz tej szafki otwierać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 30.04.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 A jakie ma wymiary Twoja szafka Niestety tylko 6U Dokładnie taka: http://www.zpas.pl/index.php?idx=sd2&idl=1&sid=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.04.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Mozna i tak, ja wole drutem nie machac, tylko krosowac linka [...snip...] Poza tym dobrze jest schowac wszystko (switch, router, NAS, zlacza LSA) w jednej zgrabnej skrzyneczce za szybka Wiesz co - jak krosujesz to też machasz drutem. Ja tam nie widzę różnicy. Moje doświadczenie jest takie, że chowanie sprzętu komputerowego do skrzynek nie wychodzi mu na dobre. Sprzęt się grzeje. Ja chcę go chłodzić pasywnie. Pasywnie i skrzynka - to se ne da. Ale wiecie - jeden woli bratki, a drugi jak mu nogi śmierdzą Zamówiłem sobie Fateka z panelem - będzie zabawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 30.04.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Pasywnie i skrzynka - to se ne da. E tam. Zdejmujesz boki i "sie da" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.04.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Pasywnie i skrzynka - to se ne da. E tam. Zdejmujesz boki i "sie da" Tia - jeszcze zdejmę przód i zostanie półka, czy to, co chcę właśnie zastosować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 30.04.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Pasywnie i skrzynka - to se ne da. E tam. Zdejmujesz boki i "sie da" Tia - jeszcze zdejmę przód i zostanie półka, czy to, co chcę właśnie zastosować Nie półka a rama. Z otworami montażowymi. Czyli z możliwością wkręcenia kilku półek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 30.04.2009 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Problem w tym, że jeśli to ma być na strychu (a u mnie tak jest), to po prostu się kurzy. Taka skrzynka dość dobrze zabezpiecza sprzęt przed zakurzeniem, co równa się mniejszej awaryjności (lepsze odprowadzanie ciepła), nie wspominając o innych walorach estetycznych i funkcjonalnych. Ponadto istnieje pojęcie "kultury technicznej" (wiem - trąca to lekko myszką) - podobnie, jak w kuchni, gdzie wszystko ładnie chowamy do szafek, a nie trzymamy na kupie na wierzchu, jest i w technice: cieszy oko elegancko wykonana instalacjia, cieszą oko łądnie poukładane kable, pospinane wiązki... Wszyscy wiemy, że w zasadzie nie ma to żadego wpływu na funkcjonowanie całości - ale to tak samo, jak kolor domu nie ma żadnego wpływu na jego trwałość, a jednak nikt nie powie, że mu wszystko jedno. To jest pochodna pewnego sposobu myślenia: nie sztuka zrobić byle jak, tylko żeby działało. Sztuka zrobić ładnie i elegancko - i żeby działało I co z tego, że nikt nie będzie tego oglądał. Chodzi o świadomość, że dobrze wykonałem pracę - nie ważne, dla kogo. I z tego np. powodu nie wyobrażam sobie, jak można przykręcając półkę do ściany użyć różnych, przypadkowych wkrętów: muszą być takie same. Wiem, że to wszystko jedno, ale ważne jest dla mnie bardzo, jak ktoś kiedyś odbierze i oceni to, co zrobiłem, robię i będę robił. Tego nauczył mnie mój ojciec i tego uczę swoje dzieci: jeśli coś masz zrobić, zrób to porządnie albo nie rób wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 30.04.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 jeśli coś masz zrobić, zrób to porządnie albo nie rób wcale. Zaleciało Yodą ale ogólnie się zgadzam. Tylko żona potem marudzi: czemu wszystko tak długo trwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 30.04.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Bigbeat: mam podobne podejscie do tego co robie i mimo ze czasem flejowaty jestem jesli chodzi o sprzatanie na bierzaco to sama robota zarowno w pracy jak i w domu musi byc wykonana dobrze pod wzgledem dzialania jak i estetyki wykonania. Czasem narobie sie wiecej, zrobie cos naokolo by osiagnac taki efekt jaki sobie zaplanowalem Ten typ tak ma i juz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.04.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 cieszy oko elegancko wykonana instalacjia, cieszą oko łądnie poukładane kable, pospinane wiązki... No przecież mówię, że fetyszyści! :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 30.04.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 jeśli coś masz zrobić, zrób to porządnie albo nie rób wcale. /.../ Tylko żona potem marudzi: czemu wszystko tak długo trwa... No i właśnie to jest powód, dla którego baaaaardzo rzadko robię wyjątki No i potem zawsze taka prowizorka zostaje na lata i mnie wq.... No i zawsze sobie obiecuję, że więcej nie ulegnę i zero prowizorek. No i potem znowu ulegam i jestem wq.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 30.04.2009 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 A czy są takie szafy ale nie o głębokości 60 ale mniejszej. Mam tylko 35cm głębokości na szafe Są, choć chyba mają minimum 40 cm głębokości. Tylko zastanów się dobrze, co chcesz w tej szafce mieć, bo tam już na prawdę trzeba pilnować wymiarów sprzętu. Kompa we w miarę normalnej obudowie ciężko upchnąć... Poza tym jak Ci to wyszło, że masz tylko 35 cm głębokości? Nie zamierzasz tej szafki otwierać? No mam taką wnękę która jest 35cm głęboka a 200cm szeroka i chcę ją wykorzystać na montaż rodzielnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 30.04.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 No mam taką wnękę która jest 35cm głęboka a 200cm szeroka i chcę ją wykorzystać na montaż rodzielnicy To mniej więcej tak, jak u mnie. U mnie po prostu cała ta przestrzeń będzie jedną wielką szafą z róznym sprzętem. PS. Czy temat "ściemnianie świateł poprzez Fateka" został już rozkminiony, bo nie pamiętam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts