Kuna 01.03.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Mam zamiar pobudować dwór Polski . Jestem zainteresowany klasycznym grubym murem jakie występowały w tego typu budowlach . Oszczędność na materiale nie jest priorytetem . Interesuje mnie efekt - jakość . Chodzi mi o mur zewnętrzny wymurowany z cegły pełnej licowej ręcznie formowanej tzw. wiśniówki . Warstwa licowa ma mieć wiązanie np. krzyżykowe lub podobne . Cegły od zewnątrz na elewacji mają być układane naprzemiennie warstwami główkowymi i wozówkowymi oraz ich kombinacjami . Chodzi mi o wymurowanie ściany grubej a zarazem spełniającej obecne normy izolacyjne . Z szerokim parapetem od wewnątrz . Poszukuje rozwiązania gdzie cegły w murze będą miały naturalne wiązania warstwy elewacyjnej z pozostałą wewnętrzną warstwą muru . Zastosowanie kotew z drutu stalowego nierdzewnego mnie nie interesuje . Proszę o odpowiedź osoby które zawodowo zajmują się zabytkami oraz te , które budowały tego typu dom jak ułożyć cegły w takim murze i pogodzić to z izolacją. Oraz napisanie jak to było kiedyś rozwiązane w dworach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 01.03.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Jeżeli można to sugerowałbym ścianę trójwarstwową, jeżeli aspekt ekonomiczny nie jest istotny. Ściana jednowarstwowa z cegieł przy grubości 1 (słownie: jednego) metra!!!! ma współczynnik przenikania ciepła ściany (przegrody)[W/m2*K] = 0,77 a gdzie tam do wymaganych prawem 0,3?????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.03.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 .... Proszę o odpowiedź osoby które zawodowo zajmują się zabytkami oraz te , które budowały tego typu dom jak ułożyć cegły w takim murze i pogodzić to z izolacją. . lukasz_p - spełniasz wymogi stawiane przez Autora? Kuna Ci pierwsi to raczej nie murarze, ci drudzy - to raczej już w krainie wiecznych łowów wpisz sobie w googlach wiązania murów, jest tego trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_p 01.03.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 .... Proszę o odpowiedź osoby które zawodowo zajmują się zabytkami oraz te , które budowały tego typu dom jak ułożyć cegły w takim murze i pogodzić to z izolacją. . lukasz_p - spełniasz wymogi stawiane przez Autora? Oj, tego nie doczytałem.. niestety nie spełniam...wracam do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 01.03.2010 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 no i to byl strzal w 10 Barbossa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 01.03.2010 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 ale tak na serio, lukasz_p napisał o co w tym wszystkim chodzi proponowałbym klasyczną konstrukcję i obłożenie go tym co chceszczyli 3Wjeżeli potrzebujesz odkryte elementy muru od środka to buduj z samej cegłya 3W nie musi być 12+izolacja + 24, możesz dać grubiej, jak Cię staćkwestia co chcesz tym osiągnąć, jaki cel Ci przyświecawięcej szczegółówmasz jakąś wizję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 01.03.2010 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 no i to byl strzal w 10 Barbossa No nie wiem czy był to strzał w dziesiątkę czy tylko mądrzenie się ? Może to dowartościowuje niektórych ? Przecież są ludzie , którzy wzorując się na zabytkach budują współcześnie . Nie wspominam już o ludziach remontujących zabytki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 01.03.2010 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Mam dworek (prawie 200 letnią ruinkę) i z tego co się rozglądałem, chyba wszystkie jakie widziałem są ozdobnie otynkowane widoczne fundamenty z kamienia, przy oknach piwnicy troszkę widocznej cegły, sklepienia w piwnicy, posadzki. Mam ściany grubości półtorej cegły (parter), stary wymiar cegły 28cm x 13,5 cm, wychodzi około 45 cm. po dociepleniu ( od wew. grubość muru wyszła koło 70 cm U-wyszło 1,coś tam ) wiązanie normalne warstwa wozówki, następna główki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts