Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

miejskich Praktyczny 1 - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 157
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej! Z miłą chęcią będę czytać Twój dziennik budowy. Widzę, że mamy podobne gusta z projektami- tyle, że u mnie parterówka przoduje- czyli IRYS (wersja poszerzona +małeWC w planach) :lol: Wszystkie 3 projekty, które wymieniłeś podobają się i mi! Gdybym zmieniła zdanie na piętrowy to na pewno byłby to Praktyczny!!

Życzę powodzenia w budowie:)

Co do kosztorysu to raczej jeszcze nie mają. Jednakże znając kosztorysy projektów "Domów z Wizją" szacuję, że koszt "pod klucz" sięgnie max 400 tys.

Wczoraj otrzymałem odpowiedz z DzW że można praktycznego podpiwniczyć, a kosztorys będzie jeszcze w tym tygodniu. Mam nadzieję. :wink: :wink:

Kosztorys będzie warszawski. Jak przejrzycie część opisową projektu to zauważycie, że polecane są tylko materiały i urządzenia z najwyższej półki. My doszliśmy do wniosku, że stosując pełnowartościowe zamienniki można będzie sporo oszczędzić na kosztach budowy. Z czego oczywiście się cieszymy :D

Jasne że tak, tyle, że np. przesuwana żaluzja zewnętrzna jest ładna ale bardzo niepraktyczna ponieważ zasuwana od zewnątrz lub też elektrycznie co podnosi koszty. My zrezygnujemy z niej, robiąc jej atrapę. Dalsze ograniczenia kosztów to nr piec co.-najdroższy na rynku. Ja zastosuję stojącego Junkersa kondensacyjnego ze 150 litrowym zasobnikiem wodnym. Bardzo dobry piec, ale tańszy o ok 2000 zł. Stolarka okienna to samo-można kupić b. dobre plastyki ale dużo tańsze od aluminium czy też drewna. Można by długo wymieniać :D

U nas taras nie będzie za domem tylko od strony jadalni, po prawej. To konieczne ze względu na ustytuowanie działki względem stron świata. Działka jest duża, wiec w planach mamy już jakąś stylową altankę oddaloną trochę od domu.

ps. na stronie jest już kosztorys. Jestem pozytywnie nim zaskoczony. Ciekawe ile kosztowałoby to wszystko po takiej adaptacji jaką chcę zrobić tzn. te wszyskie zmiany w konstrukcji budynku oraz same ściany zewnętrzne, nie dwuwarstwowe, jak na projekcie tylko jednowarstwowe z betonu komórkowego.