Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

miejskich Praktyczny 1 - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 157
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Gratuluje postępów na budowie, ja buduję się w Starachowicach tak więc całkiem niedaleko :)

Okna będziemy mieć takie same :) tylko ja mam inny kolor wiśnia antyczna, u mnie już zamontowane i naprawde fajnie wyglądają

Będę śledziła Wasze postępy,

Wszystkiego dobrego w nowym 2011 roku

Również wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Okna będziemy mieć takie same :) tylko ja mam inny kolor wiśnia antyczna, u mnie już zamontowane i naprawde fajnie wyglądają

I od razu pytanko: Okna masz zakupione w starachowickim Meritum?

Jeśli tak, jak się układała współpraca, czy okna zamontowali dobrze, czy nie było jakichś "zgrzytów"?

Tak, okna kupowaliśmy w Meritum, współpraca przebiegała bardzo dobrze, okna wydaje mi sie,(jak na moją wiedzę) że zamocowali dobrze, montaż był w warstwie ocieplenia,

w sumie jako jedyna firma w okolicy wiedzieli co to montaz w warstwie ocieplenia i jak go zrobić, umieli odpowiedzieć mi na każde pytanie. Ogólnie polecam, jedynie o co moge mieć zastrzeżenia, że mieli opóźnienie z dostawą okien, ale tłumaczyli się , że oni też są zależni od producenta.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Jak pewnie widziałeś tutaj okno to ma wymiary ok. 90X245.

Umieszczenie okna w tym miejscu (de facto fixa) nie ma dla mnie żadnego sensu. Dla mnie okno jest po to aby: doświetlić pomieszczenie, służyć jako element, przez który da się wyjrzeć i przez który da się czasami wyjść (np. okno balkonowe czy tarasowe). Z tych trzech funkcji dla mnie to konkretne okno spełnia tylko jedną - doświetlanie przestrzeni schodów.

Po co więc wstawiać tam okno, gdy nie będę przez nie wyglądał czy też wychodził? Jak je myć z drugiej strony, gdyby był to fix?

W naszym przypadku zastosowanie tutaj luksferów pozwoliło także na zbliżenie się do 3m od granicy działki.

Dlatego wstawimy tam tzw. okno z pustaków szklanych (luksferów). Co do ich wzoru czy koloru, to jeszcze nie jesteśmy zdecydowani.

Minusem takiego rozwiązania są zapewne większe straty ciepła przez takie luksfery niż przez okno.

Witaj

Mam pytanie odnosnie dachowki.Bylam dzisiaj w skladzie w sprawie dachowki brass tegalit ,czyli takiej jak jest u Ciebie.Czy kupujac dachowke zostales poinformowany o tym ,ze po 2-3 latach blaknie kolor.Ja dzisiaj widzialam taki dach i dolozony pas dachowki i jest duza roznica,wiec chyba daje sobie spokoj z ta dachowka.Mozesz napisac na priva jaka byla cena za sztuke ,z gory dziekuje

MRS.CONSTR.,

Nikt mnie o blaknięciu dachówki nie informował i do nikogo o to nie mam pretensji, bo:

- wszystko co wystawisz na działanie słońca i innych warunków atmosferycznych przez 2-3 lata zmieni kolor (obróbki blacharskie, elewacje itp);

- na dachówkach po jakimś czasie pojawiają się różnego rodzaju naloty (mchy, glony i porosty) co też powoduje zmianę wyglądu (koloru);

- dachówki z różnej serii produkcyjnej mogą mieć delikatnie inne odcienie (dlatego mam też kilkanaście sztuk dachówek w zapasie w razie potrzeby wymiany).

Cena za dachówkę podstawową to było chyba 5,50 brutto, ale taka cena jest myląca. Bardziej obiektywna jest cena za m2, bo różne dachówki mają różne wymiary. I tak np. Tegalit to 10 dachówek na m2, a Creaton Domino to ok. 12,4 dachówki na m2. Więc na przykład przy tej samej cenie za sztukę, Domino z metra wyjdzie drożej.

Edytowane przez miejski

• 1 month później...

Witam Pioniera!

Po wielu poszukiwaniach w internecie, znalazłem tylko Twój dziennik budowy. Jesteś zatem pionierem Praktycznego 1.

Jestem na etapie wyboru projektu i po wielu przemyśleniach, ten właśnie projekt podoba mi się najbardziej. Rozważam tylko

zwiększenie ilości okien, na styl tego projektu: http://www.lk-projekt.pl/lkand787-produkt-863.html

W jadalni da to tzw. diament, czyli łapanie światła z każdej strony, i doświetli tylko jak będzie to wyglądało po wprowadzeniu zmian.

W projekcie jest jeżdżąca żaluzja na oknach z tyłu domu, zamierzasz ją wykonać? Czytałem w jednym z Twoich postów, że rozważacie to pod kątem finansowym.

Zastanawia mnie jeszcze jedno, a mianowicie jak kosztowo vs. metoda tradycyjna, wyszłoby pobudowanie tego domu np. w technologi mbaudo.pl

Co o tym myślicie??

• 2 weeks później...