Agnes26aaa 11.10.2011 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Dziękujemy za informacje będziemy się zastanawiać ale rzeczywiście tanio to nie było........... pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 18.10.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Witam.Prośba do Miejskiego.Interesuje mnie koszt zakupu pompy ciepła, montażu kotłowni w takiej konfiguracji jak wasza. Bez kosztów wykonania ogrzewania podłogowego.I jakim cudem na działce zmieściliście kolektor poziomy??? Jaką powierzchnię zajmuje?Na wiosnę ruszam z praktycznym 4, a działkę mam niewiele większą.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 18.10.2011 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Co do cen to: - dolne źródło czyli kolektor poziomy 600 metrów + studzienka z rozdzielaczem - ok. 11000 zł - pompa Ecopower C11 wraz z kotłownią (zbiornik 300l, pompki, sterowniki (pokojowy i pogodowy) itp) - 23400 zł.Powyższe ceny oczywiście z montażem. Co do zakopania kolektora to mamy go pod powierzchnia prawie całej pozostałej niezabudowanej działki (czyli jest z tyłu domu, z boku (od strony wykusza) i przed domem (z wyłączeniem podjazdu do garażu) i dość blisko domu czasami (jakieś 1,5m) Dokładnie są to 4 pętle po 150 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrgawlik 20.10.2011 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Witam Czy analizowaliście po jakim okresie czasu zwróci Wam się koszt pompy ciepła w porównaniu do c.o i cwu z kotłowni z kotłem kondensacyjnym? Zacząłem się zastanawiać czy też nie zainwestować w pompę ciepła, tylko poszukuję argumentów przemawających za pc, lub analizy pc i kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 20.10.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 piotrze a analizowałeś kiedy zwróci ci się c.o i cwu z kotłem kon.? Porównałeś jakie będziesz płacił rachunki? Jaka jest różnica w rachunkach? My jakoś nie przeliczamy instalacji pompy na to, ze ma się nam coś zwracać, w przeciwnym razie nie wybudowalibyśmy domu, bo czy się opłaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 20.10.2011 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Piotrek, ja napiszę tak:- wyliczeń "kiedy się zwróci" nie robiłem, bo ich się nie da zrobić realnie. Nie wiem ile w przyszłości będzie kosztować gaz czy prąd, więc oszacowałem jak to na dzisiaj wygląda,- jak kojarzysz z wizyty, do drogi gdzie idzie gaz mamy ok. 50m. Cena przyłącza nie byłaby pewnie tania. Za przyłącze kanalizacyjne wody zapłaciliśmy 5000 zł, kanaliza będzie nas kosztować 7500zł, gaz zapewne byłby droższy. Więc gazu w domu nie ma w ogóle, a zaoszczędzone w ten sposób pieniądze poszły na PC,- mamy niezły z punktu widzenia PC grunt, więc i jej wydajność powinna być OK,- w Ostrowcu mamy producenta relatywnie tanich i mających niezłą na FM renomę pomp ciepła PPC Ecopower, więc to też pewien plus (serwis pod nosem).- jak kojarzysz z projektu Praktycznego, na dole w salonie są grzejniki konwekcyjne w podłodze. Nie jest to zbyt popularne rozwiązanie i zapewne nietanie. Montaż w ich miejsce standardowych grzejników na ścianę w salonie uważam za nieporozumienie. Stąd mamy wszędzie podłogówkę. A podłogówka i PC to bardzo dobrze dobrana "para". Czy dobrze zrobiłem stawiając na PC, okaże się pewnie za jakiś czas. Zapewne pierwszy sezon nie będzie reprezentatywny (bo i jeszcze nie wszystko wyschnięte i pouszczelniane), ale następny już powinien pokazać czy to był dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 25.10.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Miejski, czy robiliście wycenę na elewację z teknoamerbloku i drewnianą z modrzewia?Bo po zdjęciach wnioskuję, że zrezygnowaliście z rozwiązania zawartego w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 25.10.2011 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Co do Teknoamerbloku to zostawiamy sprawę do wiosny, wtedy zobaczymy czy go zastosujemy i czy wszędzie. Z modrzewia na elewacji zrezygnowaliśmy, częściowo przez koszty, częściowo przez problem z fachową ekipą, która zrobi to jak należy. Niestety większość potrafi tylko kłaść styropian i to najlepiej wszystko jedna grubością. A tu jakaś wełna, jakiś stelaż itp Jako, że czas nas goni (musimy dotychczasowe lokum opuścić do końca roku) więc w miejscach gdzie wg projektu jest deska elewacyjna mamy styropian 13 cm (więc jest wcięcie 2 cm) i tak to zostanie do wiosny. Wtedy to planujemy w te wcięcia albo tynk o strukturze drewna Tiserec albo drewnopodobne płyty styropianowe Rodeo. Zasugerowano nam również przyklejenie do elewacji poziomo drewnopodobnych podłogowych płytek ceramicznych (np. Woodentic). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 25.10.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Rozumiem, myślałem, ze daliście wszędzie 15 cm styropianu i że elewacja będzie po prostu gładka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 25.10.2011 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 Nie całkiem gładka nie. Jeśli już to kolor struktury byłby inny w miejscach, gdzie miało być drewno. Mam czas do wiosny, teraz priorytetem są wnętrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 04.11.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 No cześć. Trafiłam do Was z wątku o pompie Ecopower. Ja już mam łeb kwadratowy od czytania o tym co teraz jest na rynku w tej materii. No i piękny dom tu zobaczyłam. Przeszklenia są cudne!. Bardzo fajnie się to wszystko zapowiada. Przyznam, że trochę..... no dobra, cholernie mnie zmartwiła uwaga o kosztach Waszej budowy. Wiemy dobrze, że na forum tendencja jest raczej hiper-optymistyczna, że da się wszystko zrobić prawie za darmo. Bardzo fajnie, że bez ceregieli piszecie, że życie (budowa) w praktyce wygląda inaczej.... Ja mam już jedną budowę za sobą, więc wiem, że zawsze jest gorzej niż się zakładało, ale przyznam, że liczyłam na to, że maksymalnie 350tys. wystarczy na stan do wprowadzenia się.... uuups... No, ale ja nie o tym. Bardzo liczę na Wasze doświadczenia dotyczące pompy ciepła. To raz. No i jeszcze raz gratuluję pięknego domu. To dwa. I na razie na tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga979 06.11.2011 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 "żona m" super w dolnej łazience na "kwadratowo" od zeszłej soboty już mieszkamy, a jak u was? pozdr Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 06.11.2011 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 aga979 A u nas postój spowodowany "wywaleniem" ekipy wykończeniowej. Po upaćkaniu płytek w dolnej i górnej łazience fugami epoksydowymi (płytki już doczyszczone) i ogólnym ostatnio "olewaniem" naszej budowy, definitywne przegięli gdy stłukli nam część kabiny prysznicowej (do czego nawet się nie przyznali). Jesteśmy na etapie poszukiwania następnej ekipy. Pozostały: - jakieś silikony i kabina prysznicowa i szafka z umywalką w dolnej łazience, - bidet i umywalki oraz obudowanie wanny w górnej łazience, - deska barlinecka do położenia na korytarzu na górze (czeka na skończenie górnej łazienki), - schody i balustrady, - gres na całym dole. - malowanie ścian drugi raz. Niestety chyba w grudniu nie zdołamy się przeprowadzić Z postępów: jesteśmy już podłączeni do kolektora ściekowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 06.11.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2011 Jagna jestem osobą, która nie ubarwia rzeczywistości, jak coś jest pod górkę, też o tym piszę. Witam w naszym wątku od tego powinnam zacząć. Aga 979 zazdroszczę Wam, ze Wy już u siebie, oczywiście ja nie mogę się doczekać, ale jak widzisz termin się przesuwa. Jeśli możesz prosiłabym o fotki, bo nie ukrywam, że jestem bardzo ciekawa kolejnego praktycznego, już wykończonego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 14.11.2011 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Chcę jeszcze wrócić do tematu pompy ciepła. Czy mieliście wycenę na odwierty? I czy firma PPC zajmuje się równiez sporządzeniem papierkologii do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 14.11.2011 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2011 Nie mieliśmy wyceny na odwierty, bo po wstępnych rozmowach wyszło, że nam się zmieści kolektor poziomy. I na taki się zdecydowaliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milkowska 16.11.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 i znowu trafilam do Was, tym razem za drzwiami stolpawu, rownież ten model wybralismy, napisz proszę czy Twoje są z dębu czy merenti?pzdr MadziX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 16.11.2011 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Nasze Stolpawy są dębowe w złotym dębie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pafka73 17.11.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Witam MiejskiMam pytanie, które być może zainteresuje innych więc nie wysyłam na prv. Chodzi o płytki drewnopodobne w salonie, które jak pamiętam planowałeś u siebie położyć. Jestem na etapie podejmowania decyzji co do ogrzewania na dole (też mi te kanałówki nie pasują) - do tego jak wiesz mam wielkie okno i musiałbym powiększyć grzejniki więc skłaniam się do podłogówki. Boję się jednak kłaść drewnianą podłogę na to ogrzewanie, tym bardziej, że chcemy mieć bieloną podłogę a to grozi przy ewentualnych pęknięciach ciemnymi szczelinami. Ale do rzeczy - planuję położyć płytkę drewnopodobną dobrej jakości. Jakiej firmy płytki u siebie kładziesz? Czy dałeś więcej izolacji na podłogę? Jak myślisz czy płytki będą zimne i będzie wcześniej trzeba odpalać podłogówkę jesienią i dłużej ją mieć włączoną wiosną żeby nie było zimno w nogi? (przy PC to chyba nie duży problem ale ja mam GZ). Robiłem sobie zestawienie wad i zalet takiej podłogi przy podłogówce i generalnie wygrywa z drewnem - poza dwoma wyjątkami że boję się czy nie będzie za zimna w okresach wiosna-jesień i o ewentualną estetykę pomieszczenia. Czy widziałeś taką podłogę na żywca u kogoś w domu?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 18.11.2011 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 Co do podłóg: jak jest opisałem tutaj (czytaj dokładniej nasz dziennik ) W całym domu mamy ogrzewanie podłogowe i jak na razie wydaje mi się, że nawet z deską się sprawdza (wyraźnie czuć ciepło), Co prawda nie grzejemy na całego (na razie grzane jest tylko w taniej taryfie w nocy do 20 st. C według czujnika w salonie) i jeszcze nie mieszkamy, ale jestem przekonany, że będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts