Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszty robocizny

DamienM

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Już za 1,5 miesiąca remont (wymiana dachu + dobudowa 2 pomieszczeń). Kilka wycen i chyba podjęliśmy już decyzję. Wycena profesjonalnie przygotowana wraz z numerami katalogowymi materiałów - ze wstępnego rozeznania widzę że ceny są niższe niż katalogowe (średnio o około 10% - niby powinno być to oczywiste jednak inne wyceny nauczyły mnie że jednak nie). Ogólnie akceptujemy te ceny materiałów. Nie za bardzo jednak wiem jak odnieść się do cen stricte montażowych. Proszę zerknijcie na listę poniżej i powiedzcie co myślicie (czy jest jeszcze sens negocjować te ceny, czy są ok? - remont domku jednorodzinnego na wsi w woj. śląskim). Ceny brutto:

1. Demontaż 2 ścian i kominów (razem 12 m2 + 2 kominy w sumie o wysokości 2,5 metra) 650 zł

2. Wymurowanie dwóch pomieszczeń ( w sumie ok. 33 m2) 1400 zł

3. Wymurowanie dwóch kominów ( ok. 5 m ) 600 zł

4. Demontaż starego pokrycia dachu (60-letnia dachówka i stare łaty ) ok 150 m2 - 1300 zł

5. Montaż 4 okien dachowych + 1 wyłaz - 800 zł

6. Demontaż i montaż rynien (ok. 32 mb) - 700 zł

7. Wykonanie wieńca ok. 11,5 mb - 700 zł

8. Montaż folii + łat + dachówki (ok. 170 m2) - 8000 zł

9. Wykonanie izolacji tarasu ok. 16 m2 - 700 zł

10. Demontaż pokrycia nad tarasem ok. 16 m2 - 600 zł

11. Wywóz gruzu - 650 zł

12. Montaż wełny i folii (ok. 100 m2) - 1200 zł

Bardzo proszę o odpowiedź. W tym tygodniu chcemy podpisać umowę.

Jest sens negocjować (bo zawsze jest), ale niektóre wydają mi się wręcz za niskie,np. montaż okien dachowych + 1 wyłaz - 800zł. Jest to dobra cena, ale nie byłbym pewien, czy za taką cenę firma zrobiłaby to naprawdę solidnie, ale mogę sie mylić. No i możliwe, że niektóre pozycje są zaniżone/zawyżone kosztem innych, co przy ofertach zbiorowych spotyka się.

Demontaż starego pokrycia wydaje mi się drogo. Dwóm osobą powinno zająć to 1 dzień, może 2 dni, a tu 1300zł.

Co to za wieniec 11,5mb? jeśli bez materiału to czas trwania tej pracy też nie uzasadnia kwoty.

Jest jeszcze kwestia oceny prac lokalnie. Ofertujący pewnie widział ten budynek i wie na jakie trudności napotka. My możemy tylko zgadywać.

Witam. Jeśli chodzi o montaż wełny + foli to wydaje mi się że powinna być między 900 a 1000 zł. Pozdrawiam.

A mi sie wydaje ze okolo 4000 zł:)

Macie konkretna wycene, jak rozumiem, ten kto ja podal, widzial na "zywo

zakres prac. Skoro uwazacie, ze jest ona dobra to brac! Sprawdzic referencje i tyle.

Takie pytanie na forum, bez projektu, zakresu prac itp nie ma wiekszego sensu.

Niestety, dach mozna polozyc za x zl., ale rowniez za 3x zl. Kwestia jaki to dach etc :)