niko777 03.03.2010 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Właśnie wróciłem z firmy zajmującem sie montażem .Okazuje sie że pierwszy obieg czyli piętro wysterują na mieszaczu który jest obecnie .Podłączone sterowanie z pieca.Drugi obieg (parter +piwnica ) to potrzebny mieszacz 1" ze sterowaniem + karta rozszerzająca do pieca.Trzeci obieg czyli u mnie tylko grzejniki łazienkowe, za pomocą zaworów termostatycznych na grzejnikach. Do tego twierdzą że jest potrzebna specjalna pompa między piecem i sprzęgłem sterowana za pomocą czunika temp umieszczonego w sprzęgle.Na tym schemacie tego nie ma. Mają racje? Ponadto wyczytałem w ulotce Viessmanna że przy sprzęgle hydraulicznym strumień objętościowy strony kotła należy wyregulować na 10-30% niżej od strumienia objetościowego obiegu grzewczego. O co w tym chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 03.03.2010 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Do tego twierdzą że jest potrzebna specjalna pompa między piecem i sprzęgłem sterowana za pomocą czunika temp umieszczonego w sprzęgle. Na tym schemacie tego nie ma. Mają racje? Nie mają racji i nie mają pojęcia o hydraulice " Do tego twierdzą że jest potrzebna specjalna pompa między piecem i sprzęgłem" a Ty nie czytasz postów ze zrozumieniem Kocioł ma pompę o max przepływie 1400 l/h, Twoja instalacja wymaga większych przepływów i tu właśnie jest problem bo nikt nie wykonał obliczeń. Mają racje, że do sprzęgła potrzebny jest dodatkowy czujnik temperatury. Czujnik temperatury potrzebny jest również do obiegów z mieszaczami oraz automatyka VITOTRONIC aby podłączyć pompy, siłowniki mieszaczy, czujniki oraz zaprogramować cały system grzewczy. Ja widziałbym to tak: Odpowiednia automatyka Vitotronic może ktoś z forumowiczów doradzi jaka ? Kocioł -sprzęgło- czujnik zasilania Za sprzęgłem. 1. obwód grzewczy bezpośredni - grzejniki + pompa 2. obwód z mieszaczem - piwnica podłoga + pompa + czujnik temp + zdalne sterowanie pomieszczenia. 3. obwód z mieszaczem - parter podłoga + pompa + czujnik temp + zdalne sterowanie pomieszczenia. 4. obwód z mieszaczem - piętro podłoga + pompa + czujnik temp + zdalne sterowanie pomieszczenia. Masz w ten sposób cztery niezalane strefy grzewcze. Każdą jesteś w stanie zaprogramować indywidualnie według potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 03.03.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Niko napisz wyraźnie ile chcesz mieć obiegów grzewczych niezależnie sterowanych na mieszaczach. Od ilości obiegów będzie zależna automatyka. Pompa w kotle obsługuje tylko obieg do sprzęgła (chyba jest kod do ustawienia, że jest to pompa sprzęgła). Czujnik sprzęgła podłączony do kotła. Regulator dodatkowy to Vitotronic 200-H typ HK3W obsługuje trzy obiegi grzewcze z mieszaczami i podgrzew cwu. Mogą też być inne regulatory. Do połączenia kotła z regulatorem jest potrzebny przewód łączący i płytki komunikacyjne. Do regulatora Vitotronic 200-H można podłaczyc dla każdego obiegu regulator pomieszczenia Vitotrol 200 lub 300. Lub proste rozwiązanie: regulator stałotemperaturowy na max a reszta elektrozawory ale to nie o to chodzi przy inteligentym sterowaniu pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 03.03.2010 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Dokładnie tak jak napisał VPS cztery niezależne obiegi grzewcze ( w tym trzy z własnym zaworem 3 drogowym) no i te średnice rur w kotłowni trochę za małe a co z instalacją Może niech MAŁY powie ile będzie kosztowała taka automatyka do Vieśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 03.03.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Gdybym ja się znalazł w Twojej sytuacji to przede wszystkim zadbałbymaby dalej nikt mnie w balona nie robił. Czyli1. Poprosiłbym o odręczny schemat stanu aktualnego dla nich to 15 min pracy.2. Poprosiłbym o dokładne zaznaczenie na tym schemacie elementów, które nie pozwalają na jakąkolwiek, poprawną pracę to jest 10 min.3. Poprosiłbym o taką modyfikację tego schematu aby jakakolwiek, nawet niedoskonała praca była możliwa to 1 godzina.4. Poprosiłbym o taki schemat, który byłby już docelowym schematem, uwzględniającym te wszystkie potrzebne sterowania to 2 godziny. Człowiek inteligentny, jeżeli raz go ktoś przekręcił, to jeżeli chce lub musi z tymkimś dalej współpracować to musi radykalnie zmienić swój sposób postępowania z danym wykonawcą. Inaczej będzie powtórka z rozrywki.Jeżeli technika jest dla Ciebie czarną magią to wynajmij sobie kogoś kto sięna tym zna i będzie przyglądał się pracy tych ludzi i odbierał od nich pracę.Czyli kogoś w stylu inspektora nadzoru. Taki inspektor nadzoru jak powie, żepraca wykonana dobrze to tylko wtedy płać pieniądze wykonawcom. Ale te papiery o których pisałem musisz mieć. Taki inspektor też musi miećjakąś podstawę do kontroli i rozliczania. Nic dalej na słowo. Łączę pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niko777 04.03.2010 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Regulator jest taki http://images42.fotosik.pl/180/c675f670bc583245m.jpg Chce sterować 2 obwodami podłogówki. 3 obwód to grzejniki łazienkowe sterowane termostatami. Pompa w kotle obsługuje tylko obieg do sprzęgła (chyba jest kod do ustawienia, że jest to pompa sprzęgła). Napewno jest coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niko777 04.03.2010 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 [ a Ty nie czytasz postów ze zrozumieniem Kocioł ma pompę o max przepływie 1400 l/h, Twoja instalacja wymaga większych przepływów i tu właśnie jest problem bo nikt nie wykonał obliczeń. Wiem że kocioł ma pompe tylko że stwierdzili że potrzebna jeszcze jedna pompa oprócz tej w piecu zamontowana miedzy piecem i sprzegłem. Troche dla mnie to dziwne po co 2 pompy w tym miejscu . Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że ta w piecu bedzie za słaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 04.03.2010 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Jeszcze raz za VPS nie maja pojęcia o hydraulice w co nie chcę wieżyc bardziej obawiał bym się czegoś innego a wiesz ile będzie kosztować taka przeróbka o jakiej pisze VPS to drugi kocioł i teraz kwestia kto ma to zapłacić jeśli Ty ( to chyba oczywiste) to oni dostaną olśnienia ale jeśli on muszą wyrobić się w kwocie to będą............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 04.03.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Wiem że kocioł ma pompę tylko że stwierdzili że potrzebna jeszcze jedna pompa oprócz tej w piecu zamontowana miedzy piecem i sprzęgłem. Troche dla mnie to dziwne po co 2 pompy w tym miejscu . Jedyne co mi przychodzi do głowy to to że ta w piecu będzie za słaba. Niko daj sobie spokój z tą firmą jeśli nie chcesz mieć jeszcze większych problemów również finansowych. Pompa w kotle pracuje tylko na odcinku kocioł - sprzęgło i NIE POTRZEBA ŻADNEJ DODATKOWEJ Pompy odpowiednio dobrane za sprzęgłem są po to aby pokonać opory instalacji i był przepływ w poszczególnych obwodach. http://foto.icp.pl/albums/userpics/10194/normal_4obwody%7E0.jpg Trochę informacji o sprzęgle hydraulicznym "MI"12(40) rok 2001 strona 56 i 57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 04.03.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 niko777, pisz, pisz, bo bardzo ciekawie piszesz, może dowiem się więcej o instalacjach, masz umowę, wyegzekwuj to co w umowie i reszta niech Cię nie obchodzi, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niko777 09.03.2010 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 No to pisze ostatnio dostałem coś takiego http://images40.fotosik.pl/265/dae41ed063ec2566m.jpg W firmie w ktorej byłem zwrócili uwage na dziwnie duże opory instalacji na poddaszu i parterze 3 x wieksze niz w piwnicy mimo że powieszchnia taka sama. Podobno na same poddasze przy tych wyliczeniach potrzebna by była pompa o wysokości podnoszenia słupa wody 9 m. Jesli chodzi o wycene automatyki .. w pierwszej firmie Vitotronic 200-H HK1M czujnik temp. Sprzegło hydrauliczne mieszczacz + materiały pomocnicze ... w drugiej do tegoco wczesniej rozszerzenie H1 do pieca 2 moduly komunikacyjne +kabel potrzebne to czy to tylko wyrzucenie w błoto 2500 PLN ? i Jeszcze jedno ... sprzęgło to chyba nie jest bardzo skomplikowane urzadzenie i nie musze montować Viessmanna za ponad 1000 PLN + czujnik 300 Może ktos poleci coś dobrego i taniego... pojawiła sie 3 opcja "za grosze" sprzęgło hydrauliczne elterm http://www.elterm.pl/pl/karty/arm_sprzeglo.pdf grzejniki zostaja sterowane termostatami 1 obwód podłogówki - mieszczacz sterowany z pieca 2 obwód Zestaw mieszający podłogowy z termost. zaworem mieszającym http://www.elterm.pl/pl/wyroby_arm_mieszajace.php?wyroby=513&cennik=0&deklaracje=0&instrukcje=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 09.03.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 No to pisze grzejniki zostaja sterowane termostatami 1 obwód podłogówki - mieszczacz sterowany z pieca 2 obwód Zestaw mieszający podłogowy z termost. zaworem mieszającym http://www.elterm.pl/pl/wyroby_arm_mieszajace.php?wyroby=513&cennik=0&deklaracje=0&instrukcje=0 Jeśli zostaje tylko taki układ to nie potrzebujesz za wiele automatyki, wystarczy tylko zestaw uzupełniający obiegu grzewczego z mieszaczem który będzie podpięty pod kocioł po busie. Będziesz miał pełne sterowanie niezależne dla dwóch obiegów, programowanie godzin, krzywe. H1 może być, zawsze coś do tego podłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niko777 09.03.2010 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Niko daj sobie spokój z tą firmą jeśli nie chcesz mieć jeszcze większych problemów również finansowych. Pompa w kotle pracuje tylko na odcinku kocioł - sprzęgło i NIE POTRZEBA ŻADNEJ DODATKOWEJ Pompy odpowiednio dobrane za sprzęgłem są po to aby pokonać opory instalacji i był przepływ w poszczególnych obwodach. Trochę informacji o sprzęgle hydraulicznym "MI"12(40) rok 2001 strona 56 i 57 Tylko że tu piszą: "suma wydajności pomp kotłowych powinna być o 10 do 50% wieksza od sumy wydajności pomp obiegowych" Czyżby ta w kotle miała większą wydajność od 3 przewidzianych tu pomp obiegowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 09.03.2010 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Niko daj sobie spokój z tą firmą jeśli nie chcesz mieć jeszcze większych problemów również finansowych. Pompa w kotle pracuje tylko na odcinku kocioł - sprzęgło i NIE POTRZEBA ŻADNEJ DODATKOWEJ Pompy odpowiednio dobrane za sprzęgłem są po to aby pokonać opory instalacji i był przepływ w poszczególnych obwodach. Trochę informacji o sprzęgle hydraulicznym "MI"12(40) rok 2001 strona 56 i 57 Tylko że tu piszą: "suma wydajności pomp kotłowych powinna być o 10 do 50% wieksza od sumy wydajności pomp obiegowych" Czyżby ta w kotle miała większą wydajność od 3 przewidzianych tu pomp obiegowych? Oznacza to jedynie tyle że pompę w kotle gazowym musisz mieć ustawioną na 3 bieg natomiast pompy na poszczegulnych obiegach na 1 bieg i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomyem 09.03.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Kształtki ocynkowane na ogrzewaniu Bardzo proszę o wyjaśnienie krótkie czemu te kształtki są złe. A czy na CWU też będzie źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 09.03.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Kształtki ocynkowane na ogrzewaniu Bardzo proszę o wyjaśnienie krótkie czemu te kształtki są złe. A czy na CWU też będzie źle? bo widzisz tak się składa że jeżeli łączymy w jednej instalacji stal ocynkowaną z miedzią to pomiędzy tymi materiałami występuje różnica potęcjałów i następuje korozja elektrochemiczna tak jak w akumulatorze gdzie jest anoda i katoda w tym wypadku jedno z materiałów jest anodą a drugie katodą a woda elektrolitem fizyki nie zmienimy pomijam fakt iż na wodzie c.u.w w kształtkach ocynkowanych będzie się wytrącał kamień z twardej podgrzanej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 09.03.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Miedz jest tym rodzajem materiału który bardzo nie lubi niektórych innych rodzajów materiału w tym przypadku jest to nagminnie dany ocynk W przypadku cwu instalacji z rur ocynkowanych też nie można wykonywać ale z trochę innego powodu otóż ocynk podgrzany do pewnej temperatury jest podobno od niedawna bardzo niezdrowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomyem 09.03.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Cholera, że też nie wiedziałem o tym wcześniej http://www.toomyem.net/murator/kotlownia.jpg Chociaż z drugiej strony - nie ma chyba zaworków z miedzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 09.03.2010 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 WitamCo do użytych materiałów na instalacje w kotłowni. Ja mam zrobioną w miedzi i wszelkie inne dodatki są z mosiądzu. Hydraulik przestrzegał, że ocynk i miedź szybko korodują i po roku wszystko jest do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toomyem 10.03.2010 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Czy uszczelnienie połączeń miedź-stal przy pomocy taśmy teflonowej coś poprawia pod względem korozji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts