Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problemy z ogrzewaniem czyli kto mnie robi w balona

niko777

Recommended Posts

tak się zastanawiam ile policzyli ci za całą instalację skoro za taką zmianę chcą 10 tyś.

postaraj się dostać od nich schemat. może uda się coś mniejszą ilością zmian zrobić, choć tak jak piszą poprzednicy bez sprzęgła to raczej nie ruszy.

zresztą skoro masz umowę i nie zapłaciłeś im jeszcze a instalacji nie działa to raczej masz przewagę.

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może sie wypowie jakiś fachowiec na temat konieczności zastosowania w moim przypadku modułów komunikacynych między piecem a Vitotronikiem 200?

Jakie dane są tam wymieniane i co to daje?

Dzwoniłem na serwis Viessmannna i powiedzieli że w przypadku sprzęgła piec działa zasilając sprzęgło i nie ma konieczności stosowania tych modułów.

Oba sterowniki działają niezależnie.

Oczywiście stwierdzili że jak ktoś chce to połączyć to żadnych przeszkód nie ma oprócz 2500 PLN ;)

niko dla prostego układu o którym pisałem wcześniej nie potrzebujesz Vitotronica a ani kabli. Dla rozbudowanego jest to potrzebne. Co ma sprzęgło do regulatora ? nic. pozdr adam

Tylko że taki układ

1 -grzejniki na termostatach

2-podłogówka mieszacz sterowany z pieca

3- podłogówka zawór mieszajacy termostatyczny

nie za bardzo mi odpowiada bo jak tu sterowac 3 obiegiem

To była wersja zasugerowana przez dotychczasowego wykonawce który chciał maksymalnie ograniczyć koszty które poniesie.

A mi zależy minimum na czymś takim

1 -grzejniki na termostatach (i tak są tylko 3 łazienkowe)

2-podłogówka mieszacz sterowany z pieca

3 podłogówka mieszacz z Vitotronic 200 HK1M

wtedy 2 i 3 obwód mam sterowany oddzielnie.

U mnie 2 to podłogówka w piwnicy i wsalonie gdzie na posadzce płytki wiec temp zasilania ok 45 stopni

3 to podłogówka poddasze z parkietem czyli temp zasilania +27 z czujnikiem temp wyłączającym pompe po przekroczeniu zadanej temp.

Tego chyba sie nie da zrobić bez dodatkowego Vitotronika , przynajmniej tak zrozumiałem

I pytanie czy musi być komunikacja między piecem a Vitotronikiem HK1M bo to spory wydatek a nie wiem czy daje jakies efekty skoro ten dodatkowy sterownik ma własny czujnik pogodowy i steruje obiegiem opierając sie na nim.

Wg mnie piec dostarcza wode na sprzęgło z którego odbierają go pozostałe obwody , lub w przypadku braku odbioru podgrzana woda wraca do pieca który sie wyłacza. Gdy znowu jest zpotrzebowanie na ciepło spada temp wody w sprzęgle co wykrywa czujnik temp podłączony do pieca i piec zaczyna grzać

Tak to rozumiem na chłopski rozum... chyba że jest inaczej...

Wiem że jestem upierdliwy ale teraz wole dmuchać na zimne bo za jakiś czas znowu okaże sie że czeka mnie kolejna przeróbka kotłowni

Jeśli nie będziesz miał komunikacji to piec nie będzie wiedział, że ma podnieść parametry na żądanie HK1M. Jeśli to nie jest dla Ciebie kłopotliwe to HK1M będzie samodzielnie działał i sterował pogodowo.

HK1M bedzie działał na dużo niższej temp niż pozostałe obwody(27 stopni , pozostałe obwody 50) więc raczej nie powinno byc konieczności podnoszenia parametrów pieca

• 1 year później...

Witam

Odgrzewam temat bo wyszło właśnie jeszcze jedno pytanie.

Instalacja wykonana następująco piec Vitodens - sprzęgło hydrauliczne - mieszacz viessmann sterowany przez piec za nim pompka.

Wszystko działa ok.

W tej chwili na rozdzielaczach założono siłowniki do sterowania poszczególnymi pętlami... pytanie - jak to będzie działać w momencie gdy wszystkie siłowniki sa zamknięte ? Bo ja to widzę tak ze pompka na instalacji pracuje sterowana z pieca a przy zamkniętych wszystkich pętlach woda tak jakby nie ma powrotu do pieca no bo którędy ? Skąd więc piec ma wiedzieć kiedy grzać bo wg mnie określa to na podstawie temp wody powrotnej . No i co z pompką która pracuje a nie ma tak jakby obwodu( powrotu) nie trafi jej zaraz?

Mam rację czy po prostu nie znam się na tym i farmazony jakieś wypisuję?

Pozdrawiam