Agapis 01.03.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Witam serdecznie. Proszę o informacje kogoś z okolic Częstochowy, kto orientuje się jakie formalności muszę załatwić u notariusza i ile kosztują (chodzi o zakup działki). Czy jest to liczone od ceny działki czy od wielkości? Dziękuję za ewentualne odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hieronim12 02.03.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Co prawda nie jestem z Częstochowy (Wrocław się kłania), ale ceny i formalności raczej wszędzie są takie same.W kwestii formalności, to zależy w jakiej sytuacji formalno prawnej jest działka, co by nie było zadzwoń do wybranego notariusza i przedstaw mu sytuację działki a on już Ci powie co masz mu dostarczyć, ty przyjdziesz już tylko na podpisanie aktu przenisienia własności. W kwestii opłat, ja kupowałem działkę za równe 100 000, z tym że to było w grudniu 2008, koszty jakie poniosłem to 3493pn, z czego 2000 to padatek od czynności cywilno prawnych w wyskości 2%( to jest napewn stały koszt wszędzie niezmienny) pozostałe koszta to: taksa notarialna 957pln, wypisy z aku 2x29pln odpis z aktu 29 opłata sądowa 360pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agapis 02.03.2010 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Bardzo Ci dziękuję Bałam się, że to będzie dużo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nina81 26.04.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 taksy notarialne są regulowane - są określone maksymalne stawki, co oznacza, że notariusz może wziąć mniej, warto zapytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 28.05.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 A ile bierze TEŚCIOWA za przepisanie działki ? Możliwe że notariusz weźmie mniej......niż Ta teściowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts