Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

próbniki kolorów - forniry na fronty

duś1719506024

Recommended Posts

ja tez obecnie latam i szukam fornirów - ale sprawa nie jest łatwa -

niestety niektórzy producenci fornirów robią próbniki fornirów surowych - ostatecznie jak wyjdzie pod lakierem tego nikt nie wie (niektórzy zwilzaja woda - ale dla mnie to żaden test)

najpopularniejsze to ALPI, CALIFORNIA TRADING, TABU...

California ma gotowe próbniki -polakierowane!

niestety widok z internetu nic ci nie da -trzeba obejrzec i 'pomacac' osobiscie

:wink:

hehe gospie :) sprawa jest jeszcze trudniejsza...

Bo wlasnie wspomniana california trading ma takie ladne polakierowane probniki i wybralem z ichniej palety kamelie...

Bylem w wielkim szoku gdy okazalo sie ze meble sa mocno ciemniejsze niz wspomniany probnik. Wychodzi na to ze i lakier pewnie ma tu znaczenie :(

A jezeli mowa o internetowych probkach, to pewnie ze sa... ale tu to juz wogole kosmos kolorowo jasnosciowy. Te same probniki sfotografowane przy roznym swietle, roznymi aparatami potrafia nie byc nawet do siebie podobne.

jak robiłam kuchnie u stolarza dostałam próbki forniru wenge - był tego cały karton :lol: od bardzo ciemnych przez zielone! po jasnobrązowe - zdolny stolarz wybarwi ci meble na taki kolor jaki tylko sobie zapragniesz, no, może trochę przesadzam, ale możliwości są duże

inna sprawa, że zdjęcia często nie oddają w pełni tego, jak dany materiał wygląda w rzeczywistości, w grę wchodzi jeszcze faktura, rodzaj lakieru, wykończenie itp myślę, że na początek najłatwiej będzie sobie po prostu wyobrazić, ze np chcesz mieć kuchnię w kolorze gorzkiej czekolady, a jak już zdecydujesz się na resztę zacząć wybierać, często w katalogach z kuchniami sa one opisane np z jakiego drewna, czy w jakim fornirze została zrobiona