kubas75 02.03.2010 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Bardzo proszę, jeśli ktoś wie, jakie sa koszty utrzymani w Belgii- bardzo proszę o informacje. Interesuje mnie wszystko od cen chleba, po orientacyjne koszty wynajmu skromnego mieszkania lub pokoju. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 02.03.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Przekazuję ci dane, które dostałam dzisiaj od mojej córki, która mieszka w Brukseli.Bilet miesięczny na komunikację (łącznie z metrem) 40e, mieszkanie w gorszej dzielnicy 500e może mniej sie tez da znaleźć, pokój 200e, bilet do kina 9e, masło niecałe euro, mięso - 2 steki 5e, jakieś kotlety 5 szt - 3e, mleko nawet i 0,5e. Telefon na kartę 20 e/m-c, internet z telefonem stacjonarnym bez tv - 35 euro. Zakupy najlepiej w Colruyt, droższe są Carrefour, Lidl, ale lepsze produkty, np. mięso. Olej napędowy (diesel) - 0,998 e, etylina 1,25-1,5 zależy od stacji. Autostrady są bezpłatne. Takie są ceny w Brukseli, jak jest w mniejszych miastach - czy taniej, może z mieszkaniami tak, ale żywność chyba taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas75 03.03.2010 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Dzięki stokrotne. Dokładnie o takie informacvje mi chodziło. Jeśli można- jaki jest orientacyjnie łączny koszt utrzymania jednej osoby- bez mieszkania, tylko na tak zwane "życie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 03.03.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Zależy jak kto żyje ale od 200-500euro. Mieszkałem tak krótko bo krotko .Aha ceny artykułów spożywczych mogą być mniejsze ( nawet sporo) od tych w Brukseli . Mnie wystarczało do przeżycia tam 300 euro. Moje doświadczenia są z roku 2004 więc trochę czasu minęło już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 03.03.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Moja córka twierdzi, że na samo "życie" to i 200 e starczy. Jak biednie, to i za 150 przeżyjesz. Oczywiście to tylko jedzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annecy 03.03.2010 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 tak jak ja śmigam trochę ostatnio po Europie , to mogę z całą pewnością stwierdzić , że życie w Belgii należy do najtańszych wśród krajów starej EU... może jakieś 10-20 % drożej jak w Polsce ale to też zależy gdzie , ogólnie pozytywnie rozczarowany jestem Belgią... pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas75 05.03.2010 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Wszystkie posty z uwagą przeczytane. Wlaliscie nieco otuchy w moje serce. wyglada na to, że wyjadę, przetrwam i szczęśliwie wrócę. Za własną kase. Pozdrowienia dla wszystkich, dzięki serdeczne dla udzielających odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts