Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto przyłączał butle 33kg do kotła gazowego..?

revalidon

Recommended Posts

Było już kilka postów na forum o przyłączaniu butli 33kg do kotła gazowego... Nigdzie jednak nie spotkałem się ze szczegółowym opisem zagadnienia... Jesli ktos może, proszę po dzielić sie wiedzą... A mianowicie:

* czy butla była przyłaczona gummischlauchem czy na sztywno rurażem, jeśli tak to jakim..?

* jak została rozwiązana sprawa reduktora..?

* czy butlę trzymaliscie w kotłowni, czy na zewnątrz domu..?

* czy jedna osoba jest w stanie zmienić butlę /waży pełna chyba z 60 kg/..?

* jak dowoziliście butle do domu..?

Miałem butle z gazem cały sezon 2008/9.

Z kotła rura od gazu ( miedziana ) zakończona gwintem wyprowadzona była przez dzure w scianie na zewnatrz. Do tej rury ( przejściówką ) podłączony był pomarańczowym gummischlauchem ( 2mb), nastepnie trójnik , do niego szły 2 gummischlauchy( po 1,4 mb podłączone opaskami metalowymi jak do węży np.samochodzie) zakończone reduktorami, reduktory podłączone były do 30 kg butli.

Najpierw włączłem pierwszą butle i grzałem aż gaz się skończył ( na kotle pokazywała się awaria - brak gazu ), zamykałem pierwsza butle i odkręcałem 2 butle. Następnie reset awarii kotła ( lub kocioł można wyłaczyc i włączyć) i kocioł zaczynał grzać z 2 butli.

Butle trzymałem na zewnątrz pod zadaszeniem ze wzgl. na bezpieczeństwo.

Wymiane butli robiłem " na telefon" z Gaspolu, przyjeżdżali odkrecali pustą butle, montowali nowa , kasowali 150 zł i odjeżdżali.

Części do podłączenia butli kupiłem w rozlewni skąd brałem gaz.

WAŻNE : kocioł musi byc przezbrojony i "ustawiony" na gaz płynny , bo jest inne cisnienie oraz kaloryczność gazu płynnego niż gazu ziemnego, grozi wybuchem , spaleniem wewn. części kotła.

WAŻNE : kocioł musi byc przezbrojony i "ustawiony" na gaz płynny , bo jest inne cisnienie oraz kaloryczność gazu płynnego niż gazu ziemnego, grozi wybuchem , spaleniem wewn. części kotła.

to jest bardzo ważne a nie tylko ważne, ze względu na bezpieczeństwo spalania, zła dysza (niedostosowana do paliwa) może prowadzić do powstawania czadu .

to jest bardzo ważne a nie tylko ważne, ze względu na bezpieczeństwo spalania, zła dysza (niedostosowana do paliwa) może prowadzić do powstawania czadu .

Czadu chyba nie będzie bo to conajmniej kociołek z zamknietą komora spalania, natomiast przy wysokim ciśnieniu z butli nie wszystki gaz spala sie w komorze kotła i częśc gazu spala sie w elementach wydechowych kociołka ( niektóre sa z plastiku) :roll:

* czy butla była przyłaczona gummischlauchem czy na sztywno rurażem, jeśli tak to jakim..?

Ad. 1 Gummischlauch + reduktorek, wszystko za całe 21 zeta kupione w gaspolu.

Ad. 2 Patrz ad 1 :D

Ad. 3 Butle trzymałem w kotłowni, na powietrzu mogłaby dostać nóg.

Ad. 4 Zdarzyło sie 2 razy że musiałem wymiane zrobic sam, ciężkie i nieporęczne cholerstwo.

Ad. 5 Zajeżdżałem do gaspolu pod wiate moim kombi, składałem 1/3 tylnego siedzenia i wiozłem propan do domu.

Przez 50 dni spaliłem 12 butli 30kg, teraz mam juz gz50 i pale 5m3 na dobe, różnica w $ kolosalna.

Ja mam zrobione tak:

- wykonana docelowa instalacja gazowa wewnętrzna i postawiona skrzynka gazowa w ogrodzeniu

- przy domu stoją 4x butle 33kg propan (2+2)

- od butli do skrzynki, poprowadzona jest dodatkowa, tymczasowa rurka która propan zapitala sobie do domu.

- reduktor automatyczny, 2 trójniki, cztery wężyki. 4 butle dzielą się na dwie sekcje po dwie butle, wymieniam zawsze 2 butle.

- piec vaillant 18kw, kondensat, przekonfigurowany na propan

- zasobnik 120l

- 70m2 podłogówki, 50m2 grzejników, ogrzewany garaż.

- propan wykorzystywany do ogrzewania, ciepłej wody i gotowania (płyta przezbrojona)

Podczas Wielkich Mrozów sekcja wystarczała na 6dni.

Przy takiej pogodzie jak teraz (okolice 0) sekcja wystarcza na 8-9 dni.

Wymiana jednej butli to 180PLN, za sekcję płacę 3600PLN z dowozem i podłączeniem.

Miesięcznie jak widzisz od ~1000 do ~1200PLN.

Poza sezonem zimowym nie korzystałem bo odpaliłem pod koniec października i w kwietniu będę miał już uruchomione przyłącze gazu ziemnego.

Ja podczepiam sie pod temat ale z nieco innym pytaniem.

Zastanawiam sie czy można byłoby podłączyc junkers z zwykłą butlą gazową w celu uzyskiwania ciepłej wody.

Wydaje mi sie ze to rozwiąznie bedzie dużo tańsze od grzania wody prądem (mam tu na myśli sezon letni).

Spotkałem sie równiez z jedną opinią ze na czteroosobową rodzine butla taka starcza na miesiąc czasu.

A pytam o rozwiązanie z butlą gdyz nie mam dostępu do sieci gazowej.

Co o tym myślicie?

Ja podczepiam sie pod temat ale z nieco innym pytaniem.

Zastanawiam sie czy można byłoby podłączyc junkers z zwykłą butlą gazową w celu uzyskiwania ciepłej wody.

Wydaje mi sie ze to rozwiąznie bedzie dużo tańsze od grzania wody prądem (mam tu na myśli sezon letni).

Spotkałem sie równiez z jedną opinią ze na czteroosobową rodzine butla taka starcza na miesiąc czasu.

A pytam o rozwiązanie z butlą gdyz nie mam dostępu do sieci gazowej.

Co o tym myślicie?

witam, ja bym proponował przeliczyć określone zużycie wody, ile energii potrzeba na podgrzanie, a następnie proste przeliczenie...

dodatkowo, wartoby pomyśleć, jeśli nie jest za późno i myślimy o prądzie (II taryfie), aby zbiornik był na tyle duży, aby dało się wodę zagrzać w tańszej taryfie

zadziwiające jest, że mało kto to przelicza, a to nie jest jakaś wielka matematyka,

pozdrawiam

Poprzedniej wiosny i ostaniej jesieni ogrzewalem domek ~40m2 + CWU dwiema butlami 11kg i srednio wystarczalo to na tydzien. Po nastaniu wiekszych mrozow przesiadlem sie na dwie butle 33kg (przy okazji rozpoczelo sie dodatkowo gotowanie z tego samego gazu). W styczniu i lutym jak byly mrozy dochodzace nawet do -30* to taki zestaw wystarczal na 2 tyg, koncowka lutego - juz bylo 3 tygodnie. Butle stoja sobie na zewnatrz.

Przy podlaczonej tylko jednej butli 33kg przy mrozie ponizej -20* membrana reduktora byla tak sztywna ze piec ledwo co chodzil ale nie bylo oszronienia. Przy dwoch butlach jednoczesnie podlaczonych nawet ponizej -30 bylo ok.

W mojej okolicy biora 135zl/butle 33kg

Było już kilka postów na forum o przyłączaniu butli 33kg do kotła gazowego... Nigdzie jednak nie spotkałem się ze szczegółowym opisem zagadnienia... Jesli ktos może, proszę po dzielić sie wiedzą... A mianowicie:

raz przyłączałem: była przyłączona takim giętkim wężem, stała obok pieca czyli w domu. Butle dowiózł znajomy który mi ją że tak powiem sprzedał (butle wypozyczył a gaz sprzedał). Teoretycznie jedna osoba poradzi z wniesieniem, ale wygodniej w dwójkę.

obecnie mam podączony piec w ten sposób na budowie przedszkola -kocioł 37kw ,butla wymieniana 1 na dzień ,budynek jeszcze nieocieplony - jest jeden odpowiedzialny fliziarz za to ;),radzi sobie bez doswiadczenia juz miesiąc .kocioł kondensacyjny - zaleta taka ze wystarczy tylko przestawić odpowiednio palnik bez zadnych kosztów

• 4 months później...
  • 4 months później...

znajomy podłączał taki zestaw, maja go w ofercie : załączam stronę na której to pokazują http://cdg.bpgas.pl/aktualnosci,show,54 i piszą o tym

Ja mam zrobione tak:

- wykonana docelowa instalacja gazowa wewnętrzna i postawiona skrzynka gazowa w ogrodzeniu

- przy domu stoją 4x butle 33kg propan (2+2)

- od butli do skrzynki, poprowadzona jest dodatkowa, tymczasowa rurka która propan zapitala sobie do domu.

- reduktor automatyczny, 2 trójniki, cztery wężyki. 4 butle dzielą się na dwie sekcje po dwie butle, wymieniam zawsze 2 butle.

- piec vaillant 18kw, kondensat, przekonfigurowany na propan

- zasobnik 120l

- 70m2 podłogówki, 50m2 grzejników, ogrzewany garaż.

- propan wykorzystywany do ogrzewania, ciepłej wody i gotowania (płyta przezbrojona)

Podczas Wielkich Mrozów sekcja wystarczała na 6dni.

Przy takiej pogodzie jak teraz (okolice 0) sekcja wystarcza na 8-9 dni.

Wymiana jednej butli to 180PLN, za sekcję płacę 3600PLN z dowozem i podłączeniem.

Miesięcznie jak widzisz od ~1000 do ~1200PLN.

Poza sezonem zimowym nie korzystałem bo odpaliłem pod koniec października i w kwietniu będę miał już uruchomione przyłącze gazu ziemnego.

• 3 years później...

Mam pytanie odnosnie tego zestawu:

Zestaw instalacyjny 4-butlowy GOK - automatyczny

http://igaz.pl/index.php?p21,zestaw-instalacyjny-4-butlowy-gok-automatyczny

Jak on działa. Mógłby ktoś mi opisać?

Głównie chodzi mi o ten przełącznik automatyczny AUV PS 16 bar.

W instrukcji (na 37 stronie http://www.gok.pl/files/editor/Nasze%20katalogi%20PL/Katalog%20Gazu%20Plynego%202012.pdf ) jest napisane:

Dane techniczne:

nastawa ciśnienia: praca 1.2 bar; rezerwa 0.5bar

• 11 months później...

Witam,

ja korzystałem z takiego rozwiązania blisko 5 lat.

butle miałem spięte reduktorem automatycznym firmy Alkantech Compact 100.

jak kończyła się jedna butla, system automatycznie przełączał się na drugą.

w ten sposób można spiąć całą baterię butli, np. 4 lub 6 - potrzebny będzie chyba reduktor Alkantech 175 C, i trójniki do przewodów.

jeśli chodzi o przewody, to stosowałem bezpieczne wysokociśnieniowe węże do gazu z zasiskanymi końcówkami nakręcanymi na butlę i reduktor. koszt przewodu ok. 60 zł (40 albo 60 cm, nie pamiętam). Koszt reduktora ok. 380 zł.

Rozwiązanie sprawdzało się dobrze.

Gas w zależności od ceny, albo z rozlewni albo innych źródeł z moim dowozem.

• 4 years później...