jacek_cn 02.03.2010 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Witam,Mam zamiar postawić ogrodzenie, które będzie składało się z gotowej podmurówki, łączników. Wypełnieniem będą przęsła ze sztachet ułożonych w kształcie łuku. Mam kilka dylematów:1) Z czego postawić słupki? Ładne by były np drewniane kantówki, ale podobno problem jest z ich montażem (kotwy), poza tym mogą "pracować" pod wpływem warunków atmosferycznych. Kombinuję nad rozsądnym kompromisem tzn. zalenia słupków metalowych (profil zamkniety np. 80x80) i obłożenie ich deskami oszlifowanymi, a z góry jakiś daszek metalowy.2) Poprzeczki pod mocowanie sztachet w formie kantówki drenianej czy metalowe? Do kantówki bedzie się fajnie przykręcać sztachety...Prosze o podpowiedzi, głownie w odniesieniu do słupków.Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.03.2010 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Słupki bym stawiał stalowe w kolorze przybliżonym do koloru sztachet. Poprzeczki zawsze sugeruję z ceownika ze sztachetami montowanymi za pomocą śrub zamkowych. Niestety jest to najbardziej upierdliwe do montażu, ale trwałe i efektowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 02.03.2010 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 "Słupki bym stawiał stalowe..." a co powiesz o obkładanie tych słupków drewnem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.03.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 "Słupki bym stawiał stalowe..." a co powiesz o obkładanie tych słupków drewnem? Nigdy nie robiłem i może niesłusznie obawiałbym się o trwałośc takiego rozwiązania. 4 deski przymocowane do stali na zewnątrz - co jak się woda dostanie pod deski? Co jak deski wyschną/zwilgotnieją? Nie wiem. Może ktoś podpowie z osób, które takie rozwiązanie już zastosowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 02.03.2010 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 A jak rozwiązałeś problem mocowania poprzeczek (do których przykręca się sztachety) do słupków? Jakieś kątowniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.03.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 A jak rozwiązałeś problem mocowania poprzeczek (do których przykręca się sztachety) do słupków? Jakieś kątowniki? Do stalowych słupów poprzeczki stalowe przyspawane. To jest najprostrze i najsolidniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 02.03.2010 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Do stalowych słupów poprzeczki stalowe przyspawane. To jest najprostrze i najsolidniejsze.OK, dzięki za porady, czekam jeszcze na opinie w sprawie słupków drewnianych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof BB 02.03.2010 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 A jak rozwiązałeś problem mocowania poprzeczek (do których przykręca się sztachety) do słupków? Jakieś kątowniki? Do stalowych słupów poprzeczki stalowe przyspawane. To jest najprostrze i najsolidniejsze. I to niekoniecznie musi być najlepsze. Pomyślałeś o skurczach przy dużych mrozach? Dlaczego w torach kolejowych zostawia się odstępy na łączeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 02.03.2010 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 I to niekoniecznie musi być najlepsze. Pomyślałeś o skurczach przy dużych mrozach? Dlaczego w torach kolejowych zostawia się odstępy na łączeniach? Nie przesadzajmy. Po zamkach pomiędzy słupkami nie jeżdzą pociągi. Ostatnia zima była najcięższa z ostatnich lat z zakresem temperatur od + kilku stopni w grudniu do -25. Moje ogrodzenie z przodu w wersji jeszcze bez sztachet. Słupki profil zamknięty 40/40/3, pomiędzy to zamki profil zamknięty 40/30/nie pamietam czy x3 czy x2. Nic nie popękało nie powyginało się. Stoi jak stało. Jednak bardzie bym się obawiał, że drewniane słupy lub drewniane zamki z biegiem lat powykręca niż moje profile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 02.03.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 A jak rozwiązałeś problem mocowania poprzeczek (do których przykręca się sztachety) do słupków? Jakieś kątowniki? Do stalowych słupów poprzeczki stalowe przyspawane. To jest najprostrze i najsolidniejsze. I to niekoniecznie musi być najlepsze. Pomyślałeś o skurczach przy dużych mrozach? Dlaczego w torach kolejowych zostawia się odstępy na łączeniach? Jakby przęsło miało kilkadziesiąt metrów też bym się tym przejmował. O ile wygnie się poprzeczka przy zmianie temp. o 20 stopni przy jej długości np. 3m? Wydłuży/skurczy się o 0,72mm co da ugięcie wartości 0,0nic. Jak chcesz montować szyny kolejowe do ogrodzenia to życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 03.03.2010 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 A ma ktoś może fotki tego typu ogrodzeń, tzn. słupki metalowe i przęsła ze sztachet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof BB 03.03.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Jakby przęsło miało kilkadziesiąt metrów też bym się tym przejmował. O ile wygnie się poprzeczka przy zmianie temp. o 20 stopni przy jej długości np. 3m? Wydłuży/skurczy się o 0,72mm co da ugięcie wartości 0,0nic. Jak chcesz montować szyny kolejowe do ogrodzenia to życzę powodzenia. No i właśnie taki przypadek widziałem cały płot metalowy pospawane przęsła do słupków i skrajne słupki pokrzywiło. Oczywiście jeśli to króciutki płotek to problemu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.03.2010 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Jakby przęsło miało kilkadziesiąt metrów też bym się tym przejmował. O ile wygnie się poprzeczka przy zmianie temp. o 20 stopni przy jej długości np. 3m? Wydłuży/skurczy się o 0,72mm co da ugięcie wartości 0,0nic. Jak chcesz montować szyny kolejowe do ogrodzenia to życzę powodzenia. No i właśnie taki przypadek widziałem cały płot metalowy pospawane przęsła do słupków i skrajne słupki pokrzywiło. Oczywiście jeśli to króciutki płotek to problemu nie ma. Możliwe, że pokrzywi, ale na pewno nie z powodu rozszerzalności cieplnej stali. Chyba, że przęsło niebotycznie długie, a bardzo delikatny w stosunku do poprzeczek słupek zamocowany do podłoża na słowo honoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 03.03.2010 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Jakich wkrętów uzywaliście w przypadku montażu sztachet do poprzeczek metalowych? Samowiercące? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.03.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Jakich wkrętów uzywaliście w przypadku montażu sztachet do poprzeczek metalowych? Samowiercące? Najczęściej używane są samonawiertne, a na drugim miejscu zamkowe. To tak z moich obserwacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 03.03.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Mam płot drewniano-betonowy. http://lh6.ggpht.com/_k6v1AEHoR7M/Sw_QpDhmLsI/AAAAAAAAALI/rei_g53I_tc/PICT0045.JPG Przy słupkach wkopywanych odpadł problem mocowania przęseł - wszystko wsuwa się w rowek słupka. Ale też nie robiliśmy podmurówki, tylko jest wsunięta płyta 25 cm i tzw. okap. Poprzeczki z kantówki. Brama jest na stelażu stalowym (zdjęcie w dzienniku budowy). Co do wkrętów, to pamiętam, że ojciec mi któreś odradzał, bo po jakimś czasie robi się pod nimi ciemny zaciek - dowiem się, to napiszę jakie były użyte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 04.03.2010 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Myśle i myśle.... i przyszło mi do głowy takie rozwiązanie: słupki stalowe o średnicy 60 mm (taki wymiar pasuje mi do otworu znajdującego się w tzw. łączniku podmórówki). Następnie zakup kantówek powiedzmy 120x120 mm w których wykonać otwór wewnętrzny minimum 65 mm, dzięki czemu możliwe byłoby nałożenie tych kantówek na te słupki metalowe. Wtedy uzyskujemy rozwiązanie kompromisowe, tzn. zachowujemy sztywność konstrukcji dzięki słupkowi wewnętrznemu metalowemu oraz estetykę (gotowy słupek wygląda jakby był cały z drewna. Co o tym moim naiwnym pomyśle sądzicie?Może ma ktoś lepszy pomysł jak pogodzić sztywność i trwałość słupka z estetyką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 04.03.2010 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Też o tym myślałem, ale pomysł skazany jest wg mnie na porażkę.Nikt Ci nie wytoczy takiego otworu i mocno bałbym się trwałości takiego rozwiązania, czyli popękania przy schnięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek_cn 05.03.2010 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Czy cena 1900 zł brutto za bramę przesuwną wraz z montażem (brama ocynk) to dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.03.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Czy cena 1900 zł brutto za bramę przesuwną wraz z montażem (brama ocynk) to dobra cena? Raczej bardzo dobra, ale zależy co w skład tej oferty wchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts