Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiosna tu? tu? - komentarze do dziennika Magi

jolana

Recommended Posts

Jamles żebym umiała to rozebrałabym ten komin sama a murarz nie ma czasu. Zresztą wiesz jacy oni są, wszystko na skróty i po swojemu. Komina nie będzie widać bo będzie obudowany kominek. A co do murarza to chętnie wzięłabym nowego ale gdzie ja teraz znajdę wolnego murarza w sezonie, poza tym tamten dostał lwią część kasy i szkoda mi teraz szukać kogoś.

Jak będę budowała drugi dom to na pewno będę mądrzejsza. :wink:

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak będę budowała drugi dom to na pewno będę mądrzejsza. :wink:

to jak ja i chyba każdy inwestor, ale co z murarzami, cieślami, dekarzami,

tynkarzami, kierownikami budów, projektantami :roll: :(

czarno to widzę, jak i budowę drugiego domu, ale wierzę, że dobrze się

wszystko skończy

magi - odnośnie kopania działki przed posianiem trawy - wydaje mi się że nie będzie dużym kosztem znalezienie jekiegoś okolicznego gospodarza by zaorał. I tak będziecie mieli dużo później roboty (równanie, sianie, pielęgnowanie) więc tą przyjemność chyba można sobie darować :wink: ?

Pozdrawiam i gratuluje samozaparcia

Cześć Magi, dołączam do gratulacji 8) Jakoś tak było, że Twój dziennik pierwszy wpadł mi pod myszkę... i chyba pod jego wrażeniem też piszę (na razie w zeszycie). Szkoda by uciekło w niepamięć tyle fajnych przeżyć związanych z budową, nie?

Kopię teraz fundamenty i mam do Ciebie konkretne pytanie. Problem spędził mi dziś sen z powiek od godziny 4:00 do budzika :( Mam projekt prosty jak drut, niemal prostokąt 11x9m. Fundamenty w planach zwykłe - na chudziaku ława wys. 30 cm z 4 prętami fi=12. No i teraz szok: metrów bieżących ławy wychodzi 50, to razy 4 czyli trzeba 200 metrów bieżących pręta zbrojeniowego fi=12 (+zakładki!). To daje 2.1 TONY stali, co przy dzisiejszych cenach oznacza........ ponad 6000 zł !!!!!!!! Po tym wstępie zapytam :-? Jak Ty zapłaciłaś za stal 1275 zł ????????? :oops: :oops: :oops: Może popełniam gdzieś błąd? :roll:

Pozdrawiam ciepło!

Mam! Mam! Mam! :D :D :D

Raaaany, nie przespałem dzisiejszej nocy z powodu przecinka :lol: Jakoś liczyłem............. x 10 :D :D :D

Przepraszam Magi za zaśmiecenie komentarzy, już mi lepiej :wink: Ale daj znać, ile Ci tej stali fi=12 wyszło.

Trzymaj się - Miwol :roll:

rany ale mi dałeś do myślenia :lol:

fi 12- 616 kg

walcówka 5,5- 70 kg

walcówka 6- 50 kg

to razem ze stropem na szambo

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Magi skoro teraz tyle stersu to przy wykończeniu już tego nie będzie życze Ci tego z całego serca a w domku będzie się mieszkało super i nie będziesz żałować decyzji o budowie, popatrz na domek Teski widać że warto a więc do przodu.

życzę drogi z górki pozdrawiam Aga.

Pozdrawiam Cię!!!!!

Rozpoczynam właśnie budowę w Kaliszu i jestem na etapie szukania murarza jeśli ten Twój jest godny polecenia to może podasz mi jakieś namiary. Uf prawie 4 miesiące załatwiałam pozwolenie na budowę po zmianie przepisów.

Jestem nowicjuszką, a Ty świetnie sobie poradziłaś wszelkie rady mile widziane.