Sylwia73 02.03.2010 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Witam, mam pytanie: w Planie Miejscowym gminy mam 'zalecenia' co do wygladu domu, kolorow dachu itp. Na ile 'zalecenia' sa obowiazkowe? Np. "zalecane jest stosowanie prostokatnego lub wydluzonego rzutu budynku z dopuszczeniem gankow i podcieni", ja chcialabym L-ke, lub o ksztalcie T. (widze ze niektore domy sasiednie sa w takim wlasnie ksztalcie). Np. cos takiego, czy moze byc:http://dom-projekt.pl/projekt-domu-31.html(widze ze niektore domy sasiednie sa w takim wlasnie ksztalcie). Czy zapis nakazuje mi zbudowanie 'stodoly' z ewentualna lukarna posrodku i wykuszem? Czy mam jakies inne mozliwosci? A jesli oficjalnie nie, to jak to wyglada zazwyczaj w praktyce? Tzn., czy zgadzaja sie na ew. odchylenia, jesli dom nie wyglada zbyt roznie od sasiednich i nie szpeci otoczenia?....Dziekuje za kazda pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 03.03.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 zalecenia nie są ustaleniami, ale urbaniści mogą ostro zamieszać. Jak dokladnie brzmią ustalenia, możesz zacytować? to są ogólne czy szczegółowe? powinno być coś w stylu: zalecenia nie będące podstawą wydawania decyzji adm: ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia73 03.03.2010 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 zalecenia nie są ustaleniami, ale urbaniści mogą ostro zamieszać. Jak dokladnie brzmią ustalenia, możesz zacytować? to są ogólne czy szczegółowe? powinno być coś w stylu: zalecenia nie będące podstawą wydawania decyzji adm: ... PRZEZNACZENIE TERENOW. W odniesieniu do zabudowy jednorodzinnej okresla sie nastepujace warunki zabudowy: 1. rzedna okapu dachu... 2. materialy wykonczeniowe.... 3. kolorystyka pokrycia dachu.... 4. liczba kondygnacji.... .... 8. zalecane jest stosowanie: 1) prostokatnego, wydluzonego rzutu budynku, z dopuszczeniem gankow i podcieni 2) w scianach szytowych horyzontalnego podzialu na linii okapu (tzn. gorna czesc siany powinna byc wykonana z zastosowaniem odmiennego materialu i kolorystyki niz czesc dolna) oraz poszerzonych wiatrownic. 3) otworow okiennych i drzwiowych prostokatnych, ustawionych pionowo z drobnym podzialem skrzydel ". To tyle nt. wygladu domu w Planie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 03.03.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Możesz podać link do planu, albo podać obszar to znajdziemy. Bo tak jak mówi Dusia brakuje tam takiego zapisu " zalecenia nie będą podstawą wydawania decyzji administracyjnych"Ogólnie rzecz biorąc Plan miejscowy powinien określać zasady zagospodarowania terenu. Przez zasady rozumieć należy ustanowienie pewnych reguł czy też norm postępowania. Mogą one być ujęte w formie nakazów lub zakazów, dopuszczeń lub ograniczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 03.03.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Sylwia73 tu jest plan z podobnymi zapisami, w par 37 "zaleca się..." a już w par 39 "stosuje się wymagania". Jeśli masz coś takiego u siebie, to ja nie wiem o co chodzi. Ten akurat plan jest stary i robiony wg starej ustawy o zagospodarowaniu przestrzennym http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19990150139 ale nawet wtedy wyraźnie w art. 10 była mowa: ustala się... kilka razy już o tym pisałam - w sytuacji niejednoznacznych (budzących wątpliwości) ustaleń planu można wystąpić - na piśmie - do starostwa (bo oni wydają pozwolenie na budowę) o wiążącą wykładnię ustaleń planu, co Tobie radzę też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia73 03.03.2010 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Możesz podać link do planu, albo podać obszar to znajdziemy. Bo tak jak mówi Dusia brakuje tam takiego zapisu " zalecenia nie będą podstawą wydawania decyzji administracyjnych" Ogólnie rzecz biorąc Plan miejscowy powinien określać zasady zagospodarowania terenu. Przez zasady rozumieć należy ustanowienie pewnych reguł czy też norm postępowania. Mogą one być ujęte w formie nakazów lub zakazów, dopuszczeń lub ograniczeń. Aglig, prosze: http://www.zabierzow.org.pl/Plany_zagospodarowania_przestrzennego,str,193.html Plik do pobrania: * Uchwala nr XII/64/03 Miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego solectw Kochanow i Zabierzow... Przytoczylam czesc par. 37. Dziekuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 04.03.2010 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Sylwia73 dokładnie o tym planie z 2003 r pisałam, coś mi się inny wcześniej wkleił dodam jeszcze, że par 40 już mówi że stosuje się ustalenia zawarte w par. 39, wyjątkowo twórczy urbanista, bardzo niejednoznaczne zapisy, raczej bym się skłaniała do tego, że to są jednak ustalenia, ale niech sobie starostwo głowę łamie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia73 04.03.2010 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Sylwia73 dokładnie o tym planie z 2003 r pisałam, coś mi się inny wcześniej wkleił dodam jeszcze, że par 40 już mówi że stosuje się ustalenia zawarte w par. 39, wyjątkowo twórczy urbanista, bardzo niejednoznaczne zapisy, raczej bym się skłaniała do tego, że to są jednak ustalenia, ale niech sobie starostwo głowę łamie Dusia, Dla mojej jasnosci: 'ustalenia' sa niezlomne i obowiazkowe i nie ma zmiluj sie, tak? Jestesmy na etapie projektu indywidualnego i lamiemy sobie glowe tymi zasadami w Planie. Nasza pani architekt widzi zacytowany przeze mnie fragment planu jako konieczny i obowiazkowy, a my wciaz szukamy luk, aby postawic jednak L-ke lub T-domek Czy uwazasz, ze wlasnie na tym etapie powinnismy napisac do Starostwa? I czy w ogole jest szansa na inna interpretacje? (ach jak mnie draznia te piekne domy sasiedztwa :/ Dziekuje Wam bardzo, Sylwia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 04.03.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 ja uważam, że teraz powinnaś na piśmie się do nich zwrócić ze względu na Twoje koszty. Starostwo zapewne ma prawników do takich sytuacji.Chyba, że wydawało już PnB w tym rejonie nie trzymając się tych zasad, to Tobie też powinno dać. Na obrazku na geoportalu widać, że domki są jednak takie jak w tych zasadach, tak na moje oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.03.2010 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Drogie Panie. W pierwszych słowach tego wpisu, zapewniam, ze nie chodzi tu o krytykę, czy jakieś inne niecne sformułowania, skierowane przeciwko płci nadobnej. Przyznaję jednak, że nijak nie rozumiem, w tej sprawie, Waszego toku rozumowania. Niech mi któraś wytłumaczy (łącznie z Panią architekt) w którym miejscu, podany projekt budynku, nie jest zgodny z ustaleniami MPZP? Jest prostokątny – jest. Garaż „wydłuża” ten prostokąt – wydłuża. Nie jest okrągły, trójkątny, trapezowy, ani kopułowy. To w czym problem? Zanim zaczniecie krzyczeć na mnie – przeczytajcie wstęp tego wpisu, bo moja rada jest następująca: Sylwia73 – zmień Panią architekt, najlepiej na Pana architekta. Ps. Ustalenia niepodważalne, to tylko punkty 1-7 i 9-10 paragrafu 37 – do bezwzględnego stosowania. Punkt 8 daje możliwość manewru. Jeśli Rada chciałaby mieć tylko „stodoły”, to zapis nie brzmiałby „zaleca się”, tylko jak w pozostałych "ustala się". Jest to takie „zaproszenie” dla inwencji architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 04.03.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Polecam udanie się do Starostwa w końcu to oni sa od interpretacji tych zapisów i to oni moga robić problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts