kasia17041985 02.03.2010 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 witam, bardzo Was proszę o pomoc Zacznę od początku: rodzce mojego narzeczonego posiadają działkę, na której mieści się Ich dom oraz budynek gospodarczy. Dla całej posesji istnieje tylko jeden wjazd z drogi głównej. Zaproponowali, że przepiszą nam ów budynek (około 140m2). Jesteśmy w trakcie przekształcania go na mieszkalny (w gminie). W tym momencie rodzą się pytania: 1. czy musimy wyodrębnić działkę i ile to może kosztować? 2. co z przepisaniem budynku - czy darowizna to najlepsze rozwiązanie? 3. co dalej? Będę wdzięczna, jeśli szybko odpowiecie [/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 02.03.2010 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 witam, bardzo Was proszę o pomoc Zacznę od początku: rodzce mojego narzeczonego posiadają działkę, na której mieści się Ich dom oraz budynek gospodarczy. Dla całej posesji istnieje tylko jeden wjazd z drogi głównej. Zaproponowali, że przepiszą nam ów budynek (około 140m2). Jesteśmy w trakcie przekształcania go na mieszkalny (w gminie). W tym momencie rodzą się pytania: 1. czy musimy wyodrębnić działkę i ile to może kosztować? 2. co z przepisaniem budynku - czy darowizna to najlepsze rozwiązanie? 3. co dalej? Będę wdzięczna, jeśli szybko odpowiecie [/u] Ad 1) Tak. Geodeta + akt notarialny myślę, że do 5000zł powinno się udać. Ad 2) Jeśli się pobierzecie to tak. Jeśli nie to ty zapłacisz 10% podatek. Ad 3) No i będziecie mieli budynek gospodarczy. Będziecie mogli w nim trzymać samochód, narzędzia, prowadzić działalność niegospodarczą itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia17041985 02.03.2010 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 a mogłabym prosić tak ze szczegółami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia17041985 04.03.2010 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 to znowu ja Możecie mi podpowiedzieć, od czego zależy cena usług geodety? - od oliści wytyczonych słupków granicznych??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moose 04.03.2010 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Myślę, że jest to owinięte tajemnicą na tyle szczelnie , żeby nikt się nie połapał co i za ile A tak poważnie za tą samą robotę (tyczenie działki) padły następujące kwoty: 1 1200 2 2000 ALE DA UPUST WIĘC 1800:lol: 3 1400 więc za telefon chwytam i dzwonię do kolejnych... No i wreszcie padła kwota 600 pln - jak się domyślasz tenże robotę wykonał Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kashira 22.03.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Witam wszystkich Mam właśnie podobny problem, u nas sytuacja wygląda nstępująco: mamy działkę, na której chcemy postawic dom, lecz nim to się stanie chcieliśmy z dośc sporego budynku gospodarczego zrobic sobie mieszkanko. I tutaj nasuwają mi się pewne wątpliwości - co musimy załatwic i w jakiej instytucji? W tym budynku nie ma okien, instalacji ani kanalizacji. Bardzo proszę o pomoc, rady i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts