Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić podłogę na strychu

marxo

Recommended Posts

Witam.

Posiadam nowy dom z dachem o konstrukcji krokwiowo-jętkowej. Nad poddaszem użytecznym na jętkach chciałbym położyć podłogę dla strychu. Rozmiar jętek wynosi gr.4cm. wys.16cm. dł.5m. rozstaw jętek co 90cm. Jętki montowane podwójnie tz. po dwie jętki do każdej krokwi. Myślałem o takim rozwiązaniu ; deski 2,5 cm. na to płyta osb 1,2 cm. na to wykładzina pcv typu lenteks.Pytam się czy dobrze to wymyśliłem czy może są lepsze rozwiązania. Za wszelkie rady uprzejmie dziękuje.

Witam.

... Myślałem o takim rozwiązaniu ; deski 2,5 cm. na to płyta osb 1,2 cm. na to wykładzina pcv typu lenteks.Pytam się czy dobrze to wymyśliłem czy może są lepsze rozwiązania. Za wszelkie rady uprzejmie dziękuje.

Pytanie co chcesz na tej podłodze robić/trzymać... U siebie - w bardzo podobnym układzie - dałem tylko dechy (25mm) pióro-wpust pomalowane impregnatem. Długość 11 metrów podzieliłem na 4 odcinki i docinałem tak aby styk czołowy dwóch desek wypadł na jętce. Zrobiłem mały szablonik do wyznaczania dziur pod wkręty i jazda ;). Całość po skręceniu jest na tyle sztywna, że nie przewiduję układania czegokolwiek więcej - i tak będę trzymał tam jedynie kartony... Praktyka przyda się w przyszłości przy kręceniu desek tarasowych ;)