Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szyby "energooszczędne" albo/i "bezpieczne&qu

Recommended Posts

Witam,

być może pytanie jest trywialne, ale czy można mieć jednocześnie szyby "energooszczędne" (U<0,7) i "bezpieczne" (P2/P4), czy też trzeba wybrać tylko jedną opcję?

A jeśli jedną, to którą? :) (tu oczywiście odpowiedź brzmi - "to zależy" - ale byłbym wdzięczny za Wasze opinie).

pozdrawiam

Adam

dziękuję!

jareko - przy okazji - nie wiesz, skąd Jezierski bierze ceny na szyby P2/P4 i okucia WK-1/Wk-2? W wycenie, która dostałem za zestaw P4+WK2 dopłata wynosi 11.500 zł, a za zestaw P2+WK-1 9.200 zł.

W innych firmach średnia to odpowiednio 6000 zł i 4000 zł.

a przy drugiej okazji - czy jesteś zainteresowany ewentualnym zleceniem z Wrocławia? :)

pozdrawiam

Adam

Nie wiem i nie wnikam w to skąd jakikolwiek producent bierze ceny. Albo się ja akceptuje albo nie i kupuje się u innego.

Zgadzam się w 100%. Tym niemniej jestem zaskoczony.

Szyby i okucia to opcja. Wyraźnie wyższe niż u konkurencji ceny za opcję, to potencjalnie mniej klientów. No chyba, że szyba P4 firmy J. jest dwa razy lepsza od przeciętnej szyby P4 (Jareko, Twoim subiektywnym zdaniem, jest lepsza?)

A co do Wrocławia :) byłbys 11 moim klientem w okolicach tego grodu :)

Czyli nie mówisz nie :)

Jeśli zatem wybiorę szyby energooszczędne (gdzie cena J. jest dla mnie akceptowalna) to skontaktuję się na PW. Jeśli szyby bezpieczne, to "kupię u innego" :)

pzdr

A.

no nie wiem

Wiem tylko jedno, zmiana okuć z AutoPilota na ActivPilota dała o wiele większe możliwości wyposażania okien w dodatki które stały się standardem a nie dodatkiem za który płacić trzeba. Stopniowanie uchyłu, blokada błędnego położenia klamki, podnośnik skrzydła etc etc

widzisz, w większości wypadków zastosowanie szyby P iles tam ma ograniczenia w profilu, by zmieścić pakiet grubszy o 4mm i 4 folie stosuje się zwężenie ramki a tym samym realne podwyższenie "k" dla szyby. Poza tym, niewiele jest profili umożliwiających zamontowanie pakietu trzyszybowego w wersji P i znów ramki są zmniejszane radykalnie.

Jeśli w przypadku szyb Efectora i wyrobów finalnych Jezierskiego pakiet trzyszybowy osiąga k=0,5 to po ostatnich zmianach konstrukcji pakiet trzyszybowy z P ma k=0,6

pomijam już inna kwestie - ramki dystansowe - cieple (te prawdziwie cieple czyli z tworzywa) czy zwykle, klamki najtańsze a nie Secustic itd itd itd

Wielokrotnie przekonałem się o tym ze przedstawia się klientowi ofertę najtańszą z możliwych stosując gorsze "duperele" byleby tylko być tańszym od potencjalnej konkurencji

Pomijam już chyba największe kuriozum ostatnich czasów byleby tylko obniżyć koszty wyrobu finalnego - szyby 3 mm grubości. Gdyby to choć były szyby walcowane :) ale to ciągle float. A walcowane wytrzymałość miałby taka sama jak 4 z tym tylko ze świat przez nie byłby pofalowany :lol:

W sumie cholernie Wam, klientom współczuję. Wybrać dobry towar jest naprawdę trudno. Niestety, dobry jakościowo i z odpowiednim wyposażeniem kosztuje i tak naprawdę różnice miedzy oknami dobrej jakości i z takim samym wyposażeniem sa minimalne - jeśli różnica jest radykalna to co najmniej żółte światło powinno się zapalić przed podjęciem decyzji o zakupie.

Opisywać różnych sytuacji już mi się nie chce, szkoda słów - po prostu radzę uważać

Podłączę się może by nie zakładać nowego tematu. Planuję w salonie witrynę ok 3 x 2 m. Chciałbym energooszczędnie i przeciwwłamaniowo. Jaki będzie najlepszy kompromis ceny do jakości przy takiej wielkości szyby? Warto się wogóle pchać w jakieś zabezpieczenie folią przy takiej szybie? Czy lepiej może jakies okiennice, żaluzje itp.?

6 mkw to grubość szkła 8 mm i wątpię by ktokolwiek zrobił to w pakiecie trzyszybowym a nawet jeśli by zrobił to kto zdejmie taka szybę z samochodu, przeniesie na miejsce montażu i zamontuje?

policzmy, przyjmuje się ze 1mkw 1mm szkła wazy 2,5 kilo, tu mamy 6mkw o sumarycznej grubości 16 mm (pakiet dwuszybowy) hmmm... kalkulator i liczymy..... 240 kilo... wykonalne... kręgosłupy siądą... pracownik na rente

A teraz z innej beczki

masz taka piękna szybkę, załóżmy że ekipa montażowa wie jak podklinować samo okno i gdzie umieścić podkładki do szklenia by konstrukcja okna sama nie przenosiła takiego ciężaru bo wygnie się nawet wykonana w aluminium... i załóżmy że dziwnym zbiegiem okoliczności taką szybę szlag trafi i pęknie... czy przewidziałeś tego skutki? Dla swojego bezpieczeństwa szyba powinna być albo hartowana albo laminowana... siądziesz jak ci jej cenę podadzą.

Mówimy oczywiście o uczciwym dostawcy który zadba o twoje życie i zdrowie... no i o własny zysk przy okazji :)

Czyli pomysł bez sensu? Dzięki, mogę to jeszcze zmienić. Cbciałem mieć "dziurę" bez podziałów ale zamiast tego zrobię 2 witryny z drzwiami pomiędzy nimi. Chyba że jest jakis inny patent na takie przeszklenie (cienkie słupki?).

Jeżeli mozna Jareko jeszcze wykorzystać twoją wiedzę. Chciałem mieć w pokojach okna 1,8m x 1,3m (szer. x wys.). Też bez podziałów. Uchylne. Jest firma ktora zrobi takie drewniane? Jakie okucia byłyby najlepsze?