Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czujniki zalania wod? ?

Smok

Recommended Posts

Czeeee,

Pilnie czytam większość tematów o instalacjach niskoprądowych, domach inteligentnych itp itd, ale nie natknąłem się na tak proste w istocie i potrzebne w bezpieczeństwie ustrojstwo, jakim może być czujnik zalania połączony z "centralką" odcinającą zawór główny wody.

Już nie raz spotkałem się, że zalało dom, bo pękł wężyk pod umywalką, albo od spłuczki :(

Znacie jakieś proste rozwiązania ?

Problem wydaje mi się dość prosty do rozwiązania:

1) Czujnik: można kupić w firmach sprzedających czujki alarmowe (widziałem taki czujnik produkcji jakiejś izraelskiej firmy) lub zrobić samemu: na płytce plastikowej mocujesz końcówki obwodu w pozycji rozwarte, umieszczasz płytkę w miejscu spodziewanego zalania na ziemi. 2) Po pojawieniu się wody - H2O jako przewodnik zewrze obwód. Teraz wystarczy podłączyć to jako czujnik do centralki alarmowej w taki sposób żeby powiadomienie szło na twój telefon (bo chyba ściąganie ochrony z takiego powodu to przesada) albo co mnie bardziej odpowiada do sterownika głównego domu który zamknie elektrozawór (taki można kupić w firmach zajmujących się nawadnianiem ogrodów.

A tak w ogóle to zapraszam na wątek: "Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów" - omawiamy tam tego typu pomysły.

dzięki za podpowiedż.

Temat podany przez Ciebie czytałem , ale nie zamierzam włączać rozbudowanych systemów cyfrowych.

Nie zamierzam też sam budować czujników i eksperymentować ich na własnych parkietach.

Mam nadzieję, że są proste systemy gotowe do zamontowania.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ;)

ja bym nie radził ustrojstwa z firmy F&F.

1. nie masz pewności, że czyjniki które zamocujesz w podłodze w przypadku przebicia nie spowodują porażenia prądem - można sobie wyobrazić mokre nóżki z wanny na mokrą glazurę w której jest czujnik zasilany bezpośrednio z 230V :-(

Należy szukać np. http://www.elektroda.pl (ja taki mam zbudowany amatorsko), musi być zasilane prądem stałym np. z centralki systemu alarmowego.

Jednym z pomysłów na wykorzystanie jest elektrozawór odcinający wodę na głównym wejściu wody - drogie ale skuteczne do połowy.

Gorzej gdy wyciek nastąpi ze zbiornika CWU - wtedy 120-300 litrów pójdzie na chałupkę i nie będzie co odciąć automatycznie :-)

Inny pomysł:

Jeśli już ktoś chciałby użyć do powiadomienia, to w przypadku :

a. profesjonalnego monitoringu - użyje odpowiedniej funkcji - gdzie zadzwonią i powiadomią do ciebie

b. zainstaluje sobie powiadomienie smsem z centralki za pomocą http://www.progstar.com.pl/ - nazywa się SMS-2.

Niektórzy mają dwa niezależne co zawsze się sprawdziło, że np. Juwentus nie zaskakiwał telefonem że ma zgłoszony alarm tylko właściciel wiedział pierwszy o zdarzeniu.

pzdr

G

Po co komplikować proste sprawy. Najskuteczniej przed zalaniem łazienki uchroni sprawna kratka ściekowa. Wszystkie automaty sa dobre jeżeli są okresowo konserwowane. Jeżeli chodzi o elektrozawór to obrośnięty kamieniem nie spełni swojego zadania.

p.s.

W sobotę srebrny łancuszek owinął się na wirniku pompki w pralce automatycznej i wyciął w obudowie pompki otwór którym wypływała woda. Zalanie pewne gdyby nie kratka. Pewnych spraw nie da się przewidzieć.

p.s 2.

Jeżeli potrzeba kratkę to chętnie zamontuję. a odradzam skomplikowane układy.

Pozdrawiam Marek.

Gość Przekorek

A ja bym to ugryzl z jeszcze innej strony: przy okazji robienia instalacji mialem przez 2 dni podpiety do instalacji manometr. W ciągu dnia cisnienie wody w sieci bylo ok.2,5 atmosfery, a w nocy, gdy nikt sie nie kąpie i zaklady nie pracują, wzroslo do prawie 6 atmosfer!!!

Wtedy zdecydowalem, że sobie zamontuje zaraz za licznikiem reduktor (znaczy filtr z regulatorem cisnienia i manometrem). Teraz mam stale cisnienie 2 atmosfery, co zmniejsza ryzyko nadwyrężenia elastycznych przewodów. Oprocz tego zamierzam je profilaktycznie wymieniac raz na 5 lat. Koszt nieduży, a posłuży.

• 1 year później...

Już nie raz spotkałem się, że zalało dom, bo pękł wężyk pod umywalką, albo od spłuczki :(

Znacie jakieś proste rozwiązania ?

Witam

właśnie mi się to wczoraj przydarzyło :(

Całe szczęście, że ktoś był w domu. I przytomnie zakręcecił zaworu główny. Skończyło się szczęśliwie na zbieraniu wiadra wody z terakoty w kuchni. ( ale gdybym miał tam panele albo korek to co ?!! :( )

Ale problem generalnie jest.

Póki nie było takich wężyków, to jakoś nikt nie słyszał aby instalacja pekając zalewała mieszkania. Wężyki, które były do dolnopłuków, były wykonane z chamskiego, brzydkiego plastiku, o nieestetycznych mocowaniach, ale nie pękały !!!

Podpowiedzcie coś.

Na co je można zmienić ?

• 5 years później...