Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

(głupie) pytania odnośnie zmywarki

millid

Recommended Posts

Pije Tetley i Liptona -ekspresówki, na krawędzi kubków, jak herbata stoi chwilę robi sie ciemna obwódka.Nie schodzi w zmywarce.

Kupiłam proszek ludwika, ale nie widzę różnicy w domywaniu, w stosunku do calgonitu czy somatu. Sprawdziłam dysze, czy nie zalepiło ich coś. Nie wiem, może muszę wrócić do słodzenia? ;)

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

po herbatkach z torebek osad jest, to fakt

ale to nic w porównaniu do tego, jaki pozostaje po herbacie liściastej, obojętnie czy zielonej czy białej czy innej

No cóż. Piję cherbaty liściaste różne różniste i nie mam problemów z domywaniem kubków w zmywarce. Nadal twierdzę, że nie w zmywarce tkwi problem tylko w jakości herbaty

Bardzo możliwe, że problem tkwi w jakości herbaty.

Ja pije ekspresówki- bo nie lubię wydłubywania fusów z kubków. Reszta rodziny pija kawę, lub herbaty owocowe.

A może faktycznie muszę pić szybciej ;)

Ale problem był też po zielonej liściastej z opuncją- zachodził cały kubek- równomiernie

I to jest możliwe, bo pijam herbatkę z kubków- reklamówek-Tetley, które były dołączane do paczek herbaty :lol:

Czyli, albo nabiorę klasy i zacznę pić lepsza herbatę ze szklanek, albo będę domywać przefarbowane reklamówki. :wink:

Na serio mam różne kubki i wszystkie farbują, wiec raczej jest to kwestia barwników w ekspresówkach. Reszta naczyń jest domywana super- talerze, sztućce, gary- są czyste.

Do nowego domu planowałam zakup Boscha do zabudowy, aktualnie użytkujemy Whirlpoola z myciem w klasie A :roll:

może muszę wrócić do słodzenia? ;)

Nie chciałabym być niemiła, ale może lepiej (zdrowiej) by było kupować lepsze gatunkowo herbaty? Te barwniki rzeczywiście mogą być trudne do usunięcia.

To nie wina herbaty tylko wody. Pije te same w domu i pracy, w domu herbata moze stac caly dzien w kubku i po wylaniu kubek jest bez osadu, a w pracy nawet jak wypije od razu to kubek caly w osadzie. Pracuje 40 km od domu, wiec to inne wodociagi sa.

Doszlo do tego, ze do pracy woze wode z domu w butelkach, bo herbata w pracy mi nie smakuje.

może muszę wrócić do słodzenia? ;)

Nie chciałabym być niemiła, ale może lepiej (zdrowiej) by było kupować lepsze gatunkowo herbaty? Te barwniki rzeczywiście mogą być trudne do usunięcia.

To nie wina herbaty tylko wody. ......

:lol: to samo żem chciał zasugerować, ale upewnić się warto :lol:

pozdro

• 1 month później...

Ja też myślę, że ten osad na kubkach to nie problem herbaty, tylko wody. U mnie też, niestety, zostaje osad i to po czarnej herbacie Liptona, zielonej liściastej, czerwonej.

Zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią. Nie szkoda wam blatów? No bo jeżeli uchylacie drzwi zmywarki zaraz po zakończeniu zmywania, to ta gorąca para bucha prosto na blat (od spodu)- dotyczy oczywiście zmywarek do zabudowy. Pewnie zależy też od tego, jakie macie blaty. W moich starych meblach blat dość znacznie uległ zniszczeniu po takim właśnie uchylaniu zmywarki. Teraz czekam, aż wszystko wystygnie i dopiero otwieram zmywarkę (choć mam dużo lepszy blat).

Używam proszku calgonit, soli i nabłyszczacza.