ali45 03.03.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Witam serdecznie, mam taki dość duży problem. Zakupiłem niedawno kabinę prysznicową. Sprzedawca przy zakupie poinformował mnie, że ta kabina ma 2 letnią gwarancję na podstawie dowodu sprzedaży. Niestety z jakiegoś powodu po zamontowaniu na drugi dzień, w trakcie regulacji, rozleciały się drzwi tej kabiny. Zgłosiłem reklamację za pośrednictwem sprzedawcy, niemniej producent odmówił jej przyjęcia z tego powodu, że kabina była powystawowa. Ponadto jak mi powiedział takie kabiny sprzedawca sprzedaje na swoje ryzyko. Niestety sprzedawca się „wypiął na mnie”. Proszę o podpowiedzenie co mam robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.03.2010 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 jeżeli już skorzystałeś z gwarancji może być problem z użyciem rękojmi. Ale udaj się do rzecznika praw konsumenta, to pewnie Ci pomoże w temacie. Zawsze oprócz gwarancji masz niezgodność towaru z umową. Z tego może uda Ci się skorzystać. I za to odpowiada sprzedawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.03.2010 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Jeśli, ten towar miał niższą cenę, ze względu na jego „wystawowość”, to trudno będzie udowodnić sprzedawcy, że o takiej możliwości (możliwe wady wynikające z „używania”) nie poinformował nabywcy. Sprzedawca może się powołać (Ustawa konsumencka) na: Art. 7. Sprzedawca nie odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową, gdy kupujący o tej niezgodności wiedział lub, oceniając rozsądnie, powinien był wiedzieć. To samo odnosi się do niezgodności, która wynikła z przyczyny tkwiącej w materiale dostarczonym przez kupującego. Nie mniej jednak, należy spróbować dochodzić "niezgodności towaru z umową". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts