vega1 03.03.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 za rok rozpoczynam budowę domu. Mam takie pytanie/wątpliwość. W domu będą stać dwa akwaria, każde po 1000L (długość 2 metry) i każde będzie miało temperaturę = 28 C'.Jeśli w domu będzie temperatura około 21 C' to czy te akwaria nie będą robić trochę jako grzejniki? Czy jeśli te akwaria będą w jednym z pokoi, to czy tam potrzebne będzie w ogóle ogrzewanie (będę miał podłogówkę) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 03.03.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 co do ogrzewania - tak te 28'C będziesz uzyskiwał elektryczną grzałką. być może bardziej opłaci Ci się utrzymać temp. w pomieszczeniu w okolicy 23-25'C co do innych know how, to ja: - wzmocniłem wylewkę pod akwarium - puściłem dedykowany obwód elektryczny na osobnej różnicówce - puściłem obwód dla czujki wody (w przypadku zalania czujka będzie sterować zamknięciem wody oraz informować mnie o "nieszczęsciu") - doprowadziłem wodę i kanalizację (pomimo że u mnie akwa będzie stało w salonie). ujęcie wody zabezpieczyłem elektrozaworem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 03.03.2010 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 w zasadzie odpływy i inne bajery mam opanowane. Chodziło mi tylko o to czy ciągnąć tam tą podłogówkę czy nie. Zawsze to oszczędność, a jak ma być nieużywane to po co w ogóle tam ciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts