Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

umowa z architektem

Gość izabella..

Recommended Posts

Gość izabella..
Witam. Czy ktoś ma i mógłby mi udostępnić umowę z architektem- chodzi mi mianowicie o zabezpieczenie interesów i moich i architekta przy sporządzaniu projektu indywidualnego. Z góry dziękuję.

Witam. Umowę już otrzymałam, dzięki Ci Gaga. Ale mam jeszcze jedno pytanie i proszę napiszcie co myślicie na ten temat i jakie macie doświadczenia. Otóż chodzi mi o to, że architekt będzie dla mnie sporządzał projekt indywidualny i w umowie przesłanej przez Gagę wyczytałam, że architekt powinien mieć polisę ubezpieczeniową od odpowiedzialności cywilnej za szkody wyrządzone w związku z wykonywaniem samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie. Teraz chciałabym się od Was dowiedzieć czy powinnam domagać się takiej polisy, czy nie brać architekta, który takiej polisy nie posiada? Odpiszcie co Wy robiliście w takiej sytuacji. Dzięki. Czekam na odpowiedzi.

Gość truteń

Witam Wszystkich

Podobnie jak Izabella ja mam równiez problem ze sformalizowaniem umowu z architektem. Mam wiec prosbe do wlasciciela(Gaga2:) o przeslanie albo zgode na przeslanie tego wzoru umowy z archiektem.

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrowiaonka od poczatkujacego "inwestora"

[email protected] :o

Izabella.. taką polisę obowiązkowo powinien posiadać każdy architekt, więc domaganie się od architekta polisy OC jest czymś normalnym i nie powinno budzić wątpliwości. W czasie gdy ja podpisywałam umowę z architektem dopiero co wprowadzono ten obowiązek i nie wszyscy architekci dostosowali się do niego. My zażądaliśmy polisy - jako warunku zlecenia - zwłaszcza, że roczne ubezpieczenie kosztowało wówczas nieco ponad 100 zł co przy wysokości wynagrodzenia za projekt było kwotą znikomą. A architekt jest tylko człowiekiem i może się gdzieś pomylić, zrobić błąd kosztujący inwestora duże pieniądze. Za ten błąd zapłaci ubezpieczyciel a my nie musimy się zastanawiać, czy majątek architekta wystarczy na zaspokojenie naszej szkody.

Pozdrawiam, gaga2

Truteń - postaram się przesłać umowę w cieągu kilku najbliższych dni.

• 1 month później...

Gaga2,

jak już mówiłam - Dzięki wielkie! Czytam z wypiekami na twarzy!

Doszło, otworzyłam, nawet chyba rozumiem! No... prawie... ;-)

Spodobał mi się Twój patent na wykonawców pt. "ma być tak jak w projekcie". Właściwie to bat na siebie samych również - baaardzo dyscyplinujące. :D

Pożytki podobnego stanowiska, miałam okazję sprawdzać na pomniejszym poligonie w postaci budowania mieszkania z developerem. Choć tam dotyczyło to jedynie pewnych odcinków prac. Jestem jednak pewna, że uogólnienie na całość (budowy domu) musi się sprawdzić! A bez szczegółowej umowy trudno chyba o świetny, godny takiej konsekwencji projekt.

bratki

• 3 weeks później...