Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze energetyczne - zgoda sąsiadów

markii

Recommended Posts

Wczoraj przyjechał do mnie Pan ( podwykonawca energetyki) i dał mi wzór umowy z prośbą abym przedstawił wszystkim właścicielom sąsiednich działek -przez które ma być przeprowadzony kabel energetyczny do mnie - do podpisania przez sąsiadów . Paradoks polega na tym , że ja sam bym tej umowy w takiej formie nie podpisał gdyby ktoś się do mnie z taką "propozycją" zwrócił :o jest tam min. zapis, że "właściciel wyraża zgodę na wybudowanie ( pozostawienie) na terenie swojej działki urządzeń będących włąsnością " Zakładu Energetycznego itd bez dokładnego określenia w którym miejscu te "urządzenia" mają być pozostawione , jakie to urządzenia itd.. Czyli właściwie wszędzie i nigdzie i począwszy od budowy bateri do nawet elektrowni !!!. Sam zmieniłem ten zapis ( zobaczymy czy energetyka to zaaprobuje) precyzując , że "inwestycja energetyki " będzie ograniczona do pasa szerokości do 6 m urządzeń wybudowanych i pozostawionych ( kabel podziemny) wzdłóż istniejącej linii średniego napięcia ( tak to miało był też pierwotnie) i z takim dokumentem mam zamiar udać się do sąsiadów, żeby spokojnie im spojrzeć w oczy :oops: . Wniosek z tego taki , że nie zawsze sąsiad , która odmawia nam wyrażenia zgody na ograniczenie jego prawa własności jest złośliwy i brak mu dobrej woli . Po drugie mam wrażenie , że tutaj energetyka ( podwykonawca ) trochę się inwestorem ( mną 8) ) wyręcza , bo stronami tejże umowy mają być poszczególni sąsiedzi i Energetyka a nie ja . Oczywiście o ile ja uzyskam wszystkie zgody - podpisy ( z tym też może byc różnie) będzie szybciej i taniej . Jednocześnie nieoficjalnie dowiedziałem się , że w przypadku braku zgody Zakład Energetyczny może nagle znaleźć jakąś przeszkodę techniczną uzasadniającą brak podstaw do zasadności inwestycji ; tu akurat się mogę bronić bo mam podpisaną umowę gdzie tak naprawdę zakład bierze na siebie uregulowanie stanów prawnych inwestycji i ewentualnego wynagrodzenia dla osób trzecich :) - pewnie chodzi o skorzystanie z art 305 ze znaczkiem 1 kodeksu cywilnego . A tak jak już uzyskam zgody sąsiadów dobrze by było " abym jeszcze powycinał krzaki na linii projektowanego kabla energetycznego"- oczywiście na działkach sąsiadów tak aby Pan koparkowy mógł wjechać. To oczywiście już przesada ale zamykam usta bo na najszybszym terminie mi bardzo zależy :x

Ciekawy jestem jak ta praktyka wygląda, wyglądała u innych inwetrorów 8)

Pozdrawiam