damian2 03.03.2010 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Mam studnie od 1981 roku. Znajduje się przy granicy.Studnia głębokości 5m. Sąsiad zaskarżył mnie do Nadzoru Budowlanego o nielegalną budowę. Czy po tylu latach nogą dochodzić legalności budowy.Czy jest jakieś prawo na to. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.03.2010 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Najpierw się upewnij co jest w papierach odnośnie okresu jej powstania. W innym przypadku sąsiad może twierdzić, że wykopałeś studnię w zeszły roku, a Ty możesz się upierać, że jest tam od czasów Kazimierza Wielkiego.Nurtuje mnie jedno pytanie: dlaczego sąsiad teraz się obudził? Naraziłeś się czymś, czy to nowy sąsiad? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 04.03.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Studnie kopane i z filtrem wbijanym, ujmujące wodę z pierwszego poziomu wodonośnego, nie wymagają żadnych zezwoleń.Wykonanie studni wierconej regulują przepisy dwóch ustaw: Prawa Wodnego oraz Prawa Górniczego i Geologicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 05.03.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Studnie kopane i z filtrem wbijanym, ujmujące wodę z pierwszego poziomu wodonośnego, nie wymagają żadnych zezwoleń. Studnie nie ale obudowa studni wymaga zgłoszenia i powinna znajdować się 5m od granicy działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 05.03.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Co masz na myśli mówiąc "obudowa" ? czy chodzi o kręgi w ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 05.03.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Rozumiem, że skoro studnia jest od 20 lat na mapach geodezyjnych to mnie jako nowego włściciela dziłki nie bedzie już nikt scigał za to studnia jest 3 metry od granicy a nie 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość SS 05.03.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Rozumiem, że skoro studnia jest od 20 lat na mapach geodezyjnych to mnie jako nowego włściciela dziłki nie bedzie już nikt scigał za to studnia jest 3 metry od granicy a nie 5 Studnia może być nawet w granicy działki - za zgoda sasiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.03.2010 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 § 31. [usytuowanie] 1. Odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, niewymagającej, zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony ujęć i źródeł wodnych, ustanowienia strefy ochronnej, powinna wynosić - licząc od osi studni - co najmniej: 1) do granicy działki - 5 m, 2) do osi rowu przydrożnego - 7,5 m, 3) do budynków inwentarskich i związanych z nimi szczelnych silosów, zbiorników do gromadzenia nieczystości, kompostu oraz podobnych szczelnych urządzeń - 15 m, 4) do najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzane są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód - 30 m, 5) do nieutwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych, najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji lokalnej bez urządzeń biologicznego oczyszczania ścieków oraz do granicy pola filtracyjnego - 70 m. 2. Dopuszcza się sytuowanie studni w odległości mniejszej niż 5 m od granicy działki, a także studni wspólnej na granicy dwóch działek, pod warunkiem zachowania na obydwu działkach odległości, o których mowa w ust. 1 pkt 2-5. http://www.architektura.info/index.php/warunki_techniczne_budynki/dzial_ii_zabudowa_i_zagospodarowanie_dzialki_budowlanej/rozdzial_6_studnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 05.03.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Wielkie dzięki zapisy są klarowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cineck 05.03.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Studnie kopane i z filtrem wbijanym, ujmujące wodę z pierwszego poziomu wodonośnego, nie wymagają żadnych zezwoleń. Wykonanie studni wierconej regulują przepisy dwóch ustaw: Prawa Wodnego oraz Prawa Górniczego i Geologicznego. Witam i potwierdzam, studnie wierconą posiadam, brak jakichkolwiek zezwoleń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 05.03.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 § 31. [usytuowanie] 1. Odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, niewymagającej, zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony ujęć i źródeł wodnych, ustanowienia strefy ochronnej, powinna wynosić - licząc od osi studni - co najmniej: A jeżeli chcę mieć studnię tylko do używania tej wody do podlewania/nawadniania ogrodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 05.03.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 czytaj uważnie. Nawet dla studni do użytku domowego dopuszcza się odległość mniejszą niż 5m (i nie ma nigdzie warunku kedy się dopuszcza ). Tym bardziej dla studni do podlewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.03.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Mam studnie od 1981 roku. Znajduje się przy granicy.Studnia głębokości 5m. Sąsiad zaskarżył mnie do Nadzoru Budowlanego o nielegalną budowę. Czy po tylu latach nogą dochodzić legalności budowy.Czy jest jakieś prawo na to. Pozdrawiam. Ta studnia powinna być naniesiona na mapach geodezyjnych, więc skoro sąsiad nie kwestionował odległości przez lata, to co on teraz może! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts