Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy na studnie trzeba mnieć zezwoleni

Recommended Posts

Mam studnie od 1981 roku. Znajduje się przy granicy.Studnia głębokości 5m. Sąsiad zaskarżył mnie do Nadzoru Budowlanego o nielegalną budowę. Czy po tylu latach nogą dochodzić legalności budowy.Czy jest jakieś prawo na to. Pozdrawiam.

Najpierw się upewnij co jest w papierach odnośnie okresu jej powstania. W innym przypadku sąsiad może twierdzić, że wykopałeś studnię w zeszły roku, a Ty możesz się upierać, że jest tam od czasów Kazimierza Wielkiego.

Nurtuje mnie jedno pytanie: dlaczego sąsiad teraz się obudził? Naraziłeś się czymś, czy to nowy sąsiad?

Gość SS
Rozumiem, że skoro studnia jest od 20 lat na mapach geodezyjnych to mnie jako nowego włściciela dziłki nie bedzie już nikt scigał za to studnia jest 3 metry od granicy a nie 5 :wink:

Studnia może być nawet w granicy działki - za zgoda sasiada

§ 31. [usytuowanie] 1. Odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, niewymagającej, zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony ujęć i źródeł wodnych, ustanowienia strefy ochronnej, powinna wynosić - licząc od osi studni - co najmniej:

1) do granicy działki - 5 m,

2) do osi rowu przydrożnego - 7,5 m,

3) do budynków inwentarskich i związanych z nimi szczelnych silosów, zbiorników do gromadzenia nieczystości, kompostu oraz podobnych szczelnych urządzeń - 15 m,

4) do najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji indywidualnej, jeżeli odprowadzane są do niej ścieki oczyszczone biologicznie w stopniu określonym w przepisach dotyczących ochrony wód - 30 m,

5) do nieutwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych, najbliższego przewodu rozsączającego kanalizacji lokalnej bez urządzeń biologicznego oczyszczania ścieków oraz do granicy pola filtracyjnego - 70 m.

2. Dopuszcza się sytuowanie studni w odległości mniejszej niż 5 m od granicy działki, a także studni wspólnej na granicy dwóch działek, pod warunkiem zachowania na obydwu działkach odległości, o których mowa w ust. 1 pkt 2-5.

http://www.architektura.info/index.php/warunki_techniczne_budynki/dzial_ii_zabudowa_i_zagospodarowanie_dzialki_budowlanej/rozdzial_6_studnie

Studnie kopane i z filtrem wbijanym, ujmujące wodę z pierwszego poziomu wodonośnego, nie wymagają żadnych zezwoleń.

Wykonanie studni wierconej regulują przepisy dwóch ustaw: Prawa Wodnego oraz Prawa Górniczego i Geologicznego.

Witam i potwierdzam, studnie wierconą posiadam, brak jakichkolwiek zezwoleń :)

§ 31. [usytuowanie] 1. Odległość studni dostarczającej wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, niewymagającej, zgodnie z przepisami dotyczącymi ochrony ujęć i źródeł wodnych, ustanowienia strefy ochronnej, powinna wynosić - licząc od osi studni - co najmniej:

A jeżeli chcę mieć studnię tylko do używania tej wody do podlewania/nawadniania ogrodu? :roll:

Mam studnie od 1981 roku. Znajduje się przy granicy.Studnia głębokości 5m. Sąsiad zaskarżył mnie do Nadzoru Budowlanego o nielegalną budowę. Czy po tylu latach nogą dochodzić legalności budowy.Czy jest jakieś prawo na to. Pozdrawiam.

Ta studnia powinna być naniesiona na mapach geodezyjnych, więc skoro sąsiad nie kwestionował odległości przez lata, to co on teraz może!