Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Skandynawskie wnętrza - nie tylko IKEA

nata76

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w sumie to nasz domek też typowo skandynawski nie bedzie.powiedzmy paraskandynawski,lub....INSPIROWANY.....tak chyba lepiej.

głownie chodzi mi o styl urzadzania, lekki i swietlisty. wiadomo,trzeba czesti isc na kompromisy i robic cos nie "stricte" po skandynawsku,ale 'w stylu".

pozdrawiam!!!!

Postanwiłam założyć wątek,ponieważ przy okazji innych tematów "ujawniło" siekilka osób z podobnym gustem do mojego.

prosże o odzew. Jesli wyrażacie zgodę,moze założymy sobie na "Budujących" klub skandynawofilów?

Prosże się wpisywac do"komitetu kolejkowego" .Pozdrawiam!!!!

ja lubię styl skandynawski

przynajmniej jeśli chodzi o jazz

http://img485.imageshack.us/img485/9924/gustavianbedroomcc5.jpg

http://img262.imageshack.us/img262/2554/nslivingfv9.jpg

http://img53.imageshack.us/img53/4622/nschairs02ns5.jpg

to nie jest styl skandynawski...moze jest go odrobine na pierwszym zdjeciu,ale reszta, nie za bardzo

to jest styl skandynawski :) , to zostałe pobrane ze szwedzkiej strony z wnętrzami, to nie są przypadkowe zdjęcia, to tzw. gustawian style, stare czasy, coś jak u nas dworkowy polski

no cóż styl skandynawski to dużo bieli dużo sosny, dywaników, ceramiki białej lub pastelowej.. nam styl skandynawski kojarzy się głównie z IKEA, zamieszcanie ich prezentacji nie ma chyba sensu

mnie kojarzy się z bielą, w Polsce drewno się podkreśla, tam maluje na biało, domy na żólto czy bordowo.. jest sielsko i wiejsko :)

to jest styl skandynawski :) , to zostałe pobrane ze szwedzkiej strony z wnętrzami, to nie są przypadkowe zdjęcia, to tzw. gustawian style, stare czasy, coś jak u nas dworkowy polski

no cóż styl skandynawski to dużo bieli dużo sosny, dywaników, ceramiki białej lub pastelowej.. nam styl skandynawski kojarzy się głównie z IKEA :)

Glupia sprawa, ale przygadalas Irmie a to fachowiec (chociaz nie od scenografii :D :D :D)

I masz racje a jednoczesnie jej tez nie masz do konca.

W obiegu istnieja 2 rownorzedne okreslenia Scandinavian Style.

Jeden jako calosc sztuki skandynawskiej do ktorego wchodzi wszystko co z Połnocy a wiec i wzornictwo epoki Gustawa III tzw gustavian style a takze "styl skandynawski", jak potocznie okrelane jest wspolczesne wzornictwo Skandynawow jakie prezentuje Ikea.

Roznia sie one tym , ze gustavian style pochodzi z XVIIIw i ma tyle wspolnego ze skandynawia co "svenska kuldasen" z kujawiakiem czy polonezem :D

A wiec jest to co prawda narodowy styl ale podobnie jak ich tance narodowe zywcem sciagniety z innych narodow i dotyczy tylko Szwecji a nie calej "Nordiic" .

Styl skandynawski w dokladnym tego slowa znaczeniu pochodzi z lat 40-tych ubieglego wieku i dotyczy calego regionu nie tylko Szwecji. :D

PS zamalowanie drewna na bialo przez Skandynawow tez nie jest ich oryginalnym patentem.Caly gustavian style czerpal garsciami z Francji i Holandii i tak na prawde nie wniosl nic narodowego poza nazwa i przywlaszczeniem sobie miana stylu szwedzkiego. O przepraszam wniosl tyle, ze sprzety z tej epoki mozna bylo spotkac w wiejskiej chalupie na Gotlandii co w Holandi bylo raczej nie do pomyslenia :p

przyznaję, że nie jestem specem od architektury:) bywałam latem w Szwecji, moj mąż jeździł tam co roku przez kilkanaście lat i na tym tylko opieram swoje informacje i absolutnie nikomu nie przygadałam :)

przygadywanie to największa wada forum

E tam. To "przygadywanie" to jedynie zart z mojej strony. Irma nawet jako zawodowiec nie ma obowiazku znac tak niszowej epoki jak styl gustawianski :D .

Mam nadzieje, ze nie wziela mi tego za zle. :wink:

A informacje Twoje sa calkiem ciekawe a spostrzezenia bardzo trafne , lamiace stereotypy.

Osobiscie nie przepadam za tym stylem ale jestem pod wrazeniem niesamowitej technologii drewna i jakosci oraz wzornictwu zwlaszcza najtrudniejszych z mebli jakimi sa krzesla. Tu Finowie sa bezkonkurencyjni a renesans sklejki i postawienie jej na rowni z najszlachetniejszym drewnem to glownie ich zasluga.

SZczezrze powiedziawszy to dla mnie styl skandynawski to jest alvar alto, lata 40 i sklejka:)

to co pokazujesz na zdjeciach to jest dla mnie cos z czym mamay do czynienia w gazeta pt.house and garden i bardziej mi sie kojarzy ze stylem arts and crafts niz ze skandynawia, ale rzeczywiscie bije sie w piers o czyms takim jak gustavian style nie mialam pojecia:)

a pomijajac nazewnictwo to bardzo lubie taki styl, jest bardzo kobiecy, cieply i "ludzki" jest czyms innym niz to co pokazuja polskie miesieczniki wnetrzarskie:)

Dziękuję za te słowa. Cieszę sie,ze ktoś lubi własnie taki styl,powiedzmy pseudoskandynawskogustawianskowiesjosielski,zeby wszyscy byli zadowoleni :D

• 2 months później...

W powyzszych wypowiedziach styl skandynawski utozsamiany jest ze szwedzkim. Nie bylam w domach w Szwecji natomiast w Norwegii oprocz koloru bialego, owszem, popularnego jest mnostwo rzeczy z drewna i w tymze, naturalnym kolorze. Wiele pomieszczen czesciowo lub w calosci ma sciany pokryte panelami-deskami z naturalnego drewna ( sosna lub swierk bo tego rosnie najwiecej). Jak przeniose zdjecia do fotosika to wstawie na forum. Na poczatku ten styl wydawal mi sie zbyt wiejski ale teraz lubie go, przyjemnie sie w takim domu przebywa( bywalam z wizyta)

Drewno na sicanach jest albo malowane na jakis kolor albo ma naturalna barwe i tu dochodze do sedna sprawy. Ichniejsze drewno jest juz czyms impregnowane chyba od razu po pocieciu na deski. Potem tez je czyms chyba maluja tak ze ma naturalny kolor drewna i kolor ten trwa i trwa. W polskich domach z tego co wiem to takie deski maluje sie czyms i to widac, ze jest lakierowane. Czy w Polsce mozna dostac jakis odpowiednik tych norweskich impregnatow i zrobic sobie panele w bardzo naturalnym kolorze drewna ? ( zeby nie bylo widac ze deska jest malowana czymkolwiek)

Aha, Norwegowie co kilka lat myja drewniane sciany woda z szarym mydlem co zupelnie im nie szkokdzi ( scianom oczywiscie). 8)

Poszukaj impregnatow Tikurila, nimi wlasnie /i podobnymi/ Skandynawowie impregnuja drewno - ale po wysuszeniu drewna.

Drewno olejowane i impregnowane olejkami nie boi sie wody i mydla. Sa nawet specjalne mydla z zawartoscia olejkow do mycia, ale zazwyczaj wystarcza zwykle szare mydlo. Dawniej podlogi i poklady mylo sie wylacznie szarym"bialym jeleniem" i wiekszosc z nich przezylo ponad sto lat w dobrym zdrowiu. Mydlo nie szkodzi drewnu -wrecz przeciwnie.