Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po wykonaniu elewacji- styopian 10 cm, kolor, zamontowanie parapetów- przy dużych mrozach na styku parapetów i okien pojawia się szron jak na zdjęciu..

Wykonawca elewacji nie poczuwa się do odpowiedzialności. CO robić ? Co może być przyczyną ?

http://img534.imageshack.us/img534/1396/img0201kb.jpg

przyczyna może być tylko jedna - brak uszczelnienia tego miejsca i tak naprawdę nie elewacja jest tu winna tylko oszczędnościowe zamontowanie parapetu wewnętrznego - na to stawiam w 99,9 %

co masz na myśli pisząc "oszczędnościowe zamontowanie parapetu wewnętrznego"? ja uważam, że błąd popełnił wykonawca elewacji ponieważ wydłubywał piankę montażową pod oknem w celu zamontowania parapetu zewnętrznego.

mało prawdopodobne by wydłubywał ja na przestrzeni 7 cm (bo masz chyba okna pieciokomorowe?)

Wydłubuje się tylko tyle ile przeszkadza w osadzeniu parapetu w pierwszym rowku a to raptem 10 mm od czola okna.

Gdyby parapet wewnętrzny był opianowany zgodnie ze sztuka, czyli odsunięty od profilu podparapetowego, dokładnie wypełniona przestrzeń przede wszystkim w okolicy okna to na 99% nic by się nie stało

Tym bardziej nic by się nie stało jeśli nie było podparapetowki, wtedy parapet podsuwa sie pod okno raptem na 10 mm i dokładnie sie przestrzeń pianuje - wtedy już wogole nie ma szansy wydłubać całej piany a tym bardziej nie ma takiej potrzeby

Parapet wewnętrzny montowany był na piane czy na klej?

Lolek już ci podpowiedział co zrobić trzeba

To jest nowy budynek czy była to wymiana okien? Czy okna posiadają listwy montażowe (raczej nie). Kiedy były montowane okna a kiedy robiona elewacja?

Budynek jest nowy. Nie ma listew montażowych. Okna były montowane półtora roku wcześniej niż była robiona elewacja i już jedną zimę przetrwały bez takich problemów. Problem pojawił się po zrobieniu elewacji.

CO robić ? Co może być przyczyną ?

braki w uszczelnieniu pod ramiakiem okna..

należy zerwać wewnętrzne albo zewnetrzne parapety (zależy czy jest listwa podparapetowa) uzupełnić braki pianki , załozyć parapety zasilikonować łączenie parapetu wewn z futryną...

listwy podparapetowej nie ma... więc który zrywać wewnętrzny czy zewnętrzny? od czego to zależy?

wyrywać ten który wyrządzi najmniej szkód i będzie łatwy do przywrócenia stanu pierwotnego. Jeśli masz już położona strukturę na elewacji lepiej wyrwać wewnętrzny. Przy braku listwy będziesz miała także dostęp do zewnętrznego by wszystko dokładnie uszczelnić i przy okazji ocieplić

wyrywać ten który wyrządzi najmniej szkód i będzie łatwy do przywrócenia stanu pierwotnego. Jeśli masz już położona strukturę na elewacji lepiej wyrwać wewnętrzny. Przy braku listwy będziesz miała także dostęp do zewnętrznego by wszystko dokładnie uszczelnić i przy okazji ocieplić

no właśnie problem polega na tym, że z której strony by tego nie ruszyć to zawsze będzie źle.... od zewnątrz elewacja, a od wewnątrz gładzie i malowane ściany :(

podepnę się pod temat.Mam zamiar coś takiego zastosować http://www.tremco-illbruck.pl/pl/aktualnosci/nowosci/01953/index.html .Czy to rozwiązanie dobre i czy nie wpływa na stabilnośc mocowanie okna?Czy nadaje się takie coś na drzwi tarasowe?

Illbruck w tym rozwiązaniu nie przewiduje mocowania okien w progu więc wg mnie stabilność mocowania jest gorsza niż bez tego ustrojstwa. Pod drzwi tarasowe niezbyt się nadaje bo przecież przy drzwiach nie ma parapetów. Pod taras lepiej zastosować profil bazowy bo przynajmniej mocowanie będzie pewne co jest baaardzo istotne przy szerokich słupkach ruchomych.

A poza tym Illbruck świadomie wprowadza w błąd klientów przedstawiając izotermy w podanym linku w taki sposób, jakby okna i parapety mocowało się i uszczelniało betonem :evil:

...A poza tym Illbruck świadomie wprowadza w błąd klientów przedstawiając izotermy w podanym linku w taki sposób, jakby okna i parapety mocowało się i uszczelniało betonem :evil:
Nie pierwszy i jak sadze, nie ostatni raz :( Juz za wymyślenie nazwy "ciepły montaż" trzeba by ich pozwać do sadu za nieprawdziwa reklamę, za świadome wprowadzanie klientów w błąd bo ten "ciepły montaż" wcale nie jest cieplejszy - jest tylko bardziej szczelny co w ogromnej większości budowanych domów, przy prawidłowym zamontowaniu okien w sposób tradycyjny, nic nie zmienia generując tylko zwiększenie kosztów za montaż

Widac powstał przedmuch pod oknem. Montując ocieplenie np. styropian zewnętrznej elewacji, trzeba pamietać, żeby zachodził on nieco na rame okna. Ponieważ okna i tak są otwierane do środka , w niczym nie zmieni to jego funkcjionalności a zminimalizuje takie mostki termiczne. Do tego doszedł fatalnie zamocowany zewnętrzny parapet , gdyż nie powinno się wsuwać go pod ramę okna , tylko zamontować do ramy okna , powyżej dolnej części ramy . Wydłubywać piankę spod okna , tylko po to aby zamocować zewnętrzny parapet to już tylko "fachowiec" mógł wpaść na taki pomysł. Pianka nie tylko uszczelnia przestrzeń między ramą a otworem okiennym, ale również izoluje przed wodą ( co bardzo rzadko się zdarza, ale wierzcie mi widziałem i takie cuda) i wiatrem.

Przyznam za to , że wewnętrzny parapet , w celu wziększenia jego stabilności i nośności ( o ile wystaje poza mur do wnętrza pomieszczenia!!!) można wsunąć nieco pod rame okna, ale na głebokość rzędu 2-3cm zdecydowanie wystarczy. Pisze to z własnego doświadczenia, gdyż miałem w mieszkaniu ( z wielkiej płyty więc i mur cienki) zamontowane marmurowe ( a więc bardzo ciężkie 3 cm grubości) parapety wystające w stronę pomieszczeń jakieś 80% i były wsuniete zaledwie 3 cm pod ramę okna. Spokojnie wytrzymywały obciążenie doniczkami z kwiatami ( i to niemałymi) a nawet skrzynkami balkonowymi z pelargoniami. Służą do dzić nowym właścicielom. Dlatego nie ma co przesadzać z głębokim montażem parapetów pod rama okna.

Pozdrawiam.

Widac powstał przedmuch pod oknem. Montując ocieplenie np. styropian zewnętrznej elewacji, trzeba pamietać, żeby zachodził on nieco na rame okna. Ponieważ okna i tak są otwierane do środka , w niczym nie zmieni to jego funkcjionalności a zminimalizuje takie mostki termiczne. Do tego doszedł fatalnie zamocowany zewnętrzny parapet , gdyż nie powinno się wsuwać go pod ramę okna , tylko zamontować do ramy okna , powyżej dolnej części ramy . Wydłubywać piankę spod okna , tylko po to aby zamocować zewnętrzny parapet to już tylko "fachowiec" mógł wpaść na taki pomysł. Pianka nie tylko uszczelnia przestrzeń między ramą a otworem okiennym, ale również izoluje przed wodą ( co bardzo rzadko się zdarza, ale wierzcie mi widziałem i takie cuda) i wiatrem.

Przyznam za to , że wewnętrzny parapet , w celu wziększenia jego stabilności i nośności ( o ile wystaje poza mur do wnętrza pomieszczenia!!!) można wsunąć nieco pod rame okna, ale na głebokość rzędu 2-3cm zdecydowanie wystarczy. Pisze to z własnego doświadczenia, gdyż miałem w mieszkaniu ( z wielkiej płyty więc i mur cienki) zamontowane marmurowe ( a więc bardzo ciężkie 3 cm grubości) parapety wystające w stronę pomieszczeń jakieś 80% i były wsuniete zaledwie 3 cm pod ramę okna. Spokojnie wytrzymywały obciążenie doniczkami z kwiatami ( i to niemałymi) a nawet skrzynkami balkonowymi z pelargoniami. Służą do dzić nowym właścicielom. Dlatego nie ma co przesadzać z głębokim montażem parapetów pod rama okna.

Stek bzdur! Mam nadzieję, że nikt tych rad nie weźmie na poważnie :evil: