Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont dachu płaskiego - nowa papa na starą papę

daroo00

Recommended Posts

Witam,

zbliża się sezon letni i niestety czeka mnie renowacja pokrycia dachowego. Posiadam stropodach z tego co widziałem to wentylowany (na dachu są 4 kominki wentylacyjne) o lekkim nachyleniu (jakieś 10 - 15 stopni).

Na dachu obecnie znajdują się dwie warstwy papy (tylko tu mam problem jakiej), była ona przyklejana na gorąco na lepiku. Lepik lany na dach i rozwijana na to papa - to się nazywa papa bitumiczna ???

Obecnie na dachu pojawiają się niewielkie bąbelki czy pęknięcia, które oczywiście zlikwiduję.

Moje pytanie odnośnie tego jaką papę można zastosować na to podłoże i co trzeba jeszcze przed tym zrobić? Czy na warstwę tej starej papy można dać papę termozgrzewalną i zgrzać palnikiem do starej warstwy? Czy nadal muszę stosować wcześniejszą technikę lepiku i papy?

Bardzo proszę o pomoc...

• 4 months później...

Mam to samo tyle że teściowie mają 40 letni dach płaski z papą lub smolą chyba i im zdrowo przecieka. Chcą dobrze to wyremontować ale jak.

Co kolejno należy zrobić?

Dodam ze chcą ten dach dodatkowo docieplić.bo teraz jest bez ocieplenia.

Stan obecnego pokrciua raczej niezbyt ale zrywać teściu raczej nie chciałby.

pzdr

Edytowane przez j-j

Ostatnio miałem ten sam problem na typowym gierkowski klocku na domu ojca . Dach pokryty papą na lepiku . Oraz kilkakrotnie smarowany z wierzchu lepikiem wymagał już gruntownej naprawy . Kupiłem papę bitumiczną termozgrzewalną na osnowie z siatki nylonowej . Grubość papy to 5,2 mm . Dlaczego taka gruba bo moim skromnym zdaniem posiada więcej masy bitumicznej i lepiej się układa. Producent gwarantuje trwałość przez co najmniej 30 lat . Następnie wypożyczyłem dwie 11 kg butle z gazem płacąc za gaz oraz zastaw za butle . Kupiłem zwykły tani palnik dekarski . Papa podkładowa nie była potrzebna bo na dachu było wystarczająco dużo lepiku . Układanie papy zacząłem od brzegu dachu do środka . Najpierw z jednej strony potem z drugiej . Na końcu położyłem środkowy pas papy z całej rolki . Papę kładzie się podgrzewając najpierw dach potem rolkę z jednoczesnym powolnym jej rozwijaniem nogami i udeptywaniem . Podczas podgrzewania dachu często powstawały - ujawniały się bąble w starej papie , które przecinałem nożem i po podgrzaniu udeptywałem . Praca jest w sumie prosta i mało brudząca w porównaniu z tym jak to się kiedyś robiło . Najbardziej kłopotliwe było u mnie wniesienie na dach rolek papy . Trzeba to robić sukcesywnie aby nie zawalić miejsca pracy . Oprócz papy kupiłem także 2 kilo posypki (taki żwirek - drobne kamyczki) którą daje się na łączenia rolek . Ot i cała filozofia w kładzeniu papy na dachu .

Mam to samo tyle że teściowie mają 40 letni dach płaski z papą lub smolą chyba i im zdrowo przecieka. Chcą dobrze to wyremontować ale jak.

Co kolejno należy zrobić?

Dodam ze chcą ten dach dodatkowo docieplić.bo teraz jest bez ocieplenia.

Stan obecnego pokrciua raczej niezbyt ale zrywać teściu raczej nie chciałby.

pzdr

Witam.

Jeżeli w grę wchodzi ocieplenie to albo styropapa i papa nawierzchniowa ,najlepiej termozgrzewalna, albo wełna , papa podkładowa i papa nawierzchniowa.

U nas poprzedni wlaściciel zmienił papę (odnowil poszycie dachu) 4 lata temu. Niestety jak to bywa w starych domach dachem ucieka bardzo duzo ciepla zimą, a latem nie idzie na gorze wysiedziec, tak gorąco. Myślimy wlaśnie nad termopapą. Ma ktoś może położoną i może opisać jak się ma sprawa z temperaturą na piętrze po jej polożeniu?

Z gory dziekuje, A

alladyn71 właśnie o tym o co pytasz pisał Zbigniew100 . Jak to zwał tak to zwał , może być termopapa może być styropapa . Może być także twarda wełna mineralna +papa podkładowa + papa bitumiczna nawierzchniowa . Chodzi o to aby dach miał dobra izolację . Styropapa to nic innego jak styropian z naklejoną fabrycznie papą podkładową . Mój sąsiad położył styropapę a właściwie styrodur pokryty papą na swoim dachu . Różnica jest kolosalna . Teraz może normalnie funkcjonować na pietrze budynku . Przedtem nie szło myśleć nawet tak było gorąco . Nawet jak temperatura spadła na zewnątrz to i tak budynek oddawał jeszcze ciepło przez tydzień .

Czekajcie czyli na to co jest dać styropapę i na nią papę termozgrzewalną?

A jeśli na starej są jakieś bąble itp. to je porozcinać najpierw i potem na to przykleić tą styropape?

Nie wiem czy dach nie jest smołowany, na to też się nada styropapa?

pzdr

j-j w twoim przypadku można to zrobić tak . Do dachu pokrytego starą papą przykleić styropapę masą hydroizolacyjno -klejącą np. IZOHAN IZOBUD WK . Masę klejącą nie nakładaj na bąble - staraj się je omijać , lub wcześniej bąble po podgrzaniu palnikiem dekarskim przetnij i przydepcz. Następnie trzeba przykleić papę bitumiczną wierzchniego krycia tą samą masą lub położyć papę termozgrzewalną na styropapie . W tym przypadku podgrzewasz tylko rolkę papy żeby nie stopić styropianu . Poobklejaj także dobrze gzymsy aby uniknąć mostków termicznych , którymi zimą będzie uciekać ciepło a latem odwrotnie .

Poniżej masz link do tego preparatu :

http://www.izohan.pl/pl_,oferta_izohanizobudw.php

P.S.

Jeżeli dach jest grubo pokryty smołą to najpierw daj podkładową papę termozgrzewalną. Następnie przyklej do niej styropapę .

Edytowane przez Kuna

• 3 years później...