revalidon 04.03.2010 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 No właśnie jak w temacie..? W niedługim czasie będę miał w drodze wykonywany gazociąg i przyłącze oraz instalację od skrzynki do domu... Interesuje mnie po jakim mniej więcej czasie można sie spodziewać, że będę miał gaz w domu, bo spodziewam się, że robota robotą, a później mnóstwo jakiejś papierologii... Może ktoś coś podpowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 04.03.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 No właśnie jak w temacie..? W niedługim czasie będę miał w drodze wykonywany gazociąg i przyłącze oraz instalację od skrzynki do domu... Interesuje mnie po jakim mniej więcej czasie można sie spodziewać, że będę miał gaz w domu, bo spodziewam się, że robota robotą, a później mnóstwo jakiejś papierologii... Może ktoś coś podpowie... W umowie masz podany czas do kiedy masz mieć instalację wewnętrzną gotową na odbiór gazu i raczej ten warunek należy spełnić. musisz mieć instalację wewnętrzną do tego czasu z odbiorem (u mnie (gazownia zabrzańska) trzeba proj. wew. inst gazowej oraz opinię kominiarza że urządzenia gazowe zostały zainstalowane prawidłowo, protokół szczelności). po wykonaniu przyłącza i instalacji wewn. zanosisz te pisma do nich, podpisujesz umowę na dostawę paliwa. z tego co usłyszałem w gazowni to trwa to do 2 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 04.03.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 U mnie było po 4 dnach od oddania mojego przyłącza, nowa siec gazowa średniego ciśnienia pod moją działke wykonana była w lipcu a przyłącze do domu wykonane 26 sierpnia, gaz od 31 sierpnia 2009.Trza zgłosic na piśmie przyłącze do odbioru + protokół zagazowania+ kominiarz, przyjeżdżaja sprawdzic instalacje, podpisac protokoł i podpiać licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 04.03.2010 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Jak masz wszystkie papiery to na drugi dzień. Nie ma z tym żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 04.03.2010 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 No właśnie jak w temacie..? W niedługim czasie będę miał w drodze wykonywany gazociąg i przyłącze oraz instalację od skrzynki do domu... W umowie podawałeś date gotowości do odbioru przez Ciebie. Nie zapomnij ze po wykonaniu fizycznym gazownie musi jeszcze odebrać swój gazociąg, nanieść na mapy, zakończyć budowie itp itd. W Poznaniu jest to różnie czasami gaz jest przed datą w umowie a czasami po. Oczywiście po wykonaniu instalacji wewnętrznej musisz zgłosić swoją gotowość do poboru przedstawiając gazowni wymagane dokumenty. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 04.03.2010 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 W umowie masz podany czas do kiedy masz mieć instalację wewnętrzną gotową na odbiór gazu i raczej ten warunek należy spełnić. . Rozumiem, że instalacja wewnętrzna to od skrzynki do kotła..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 04.03.2010 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Na stronie http://forum.muratordom.pl/post4028195.htm?highlight=#4028195 opisałem sam finał mojej historii z podłączeniem gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 04.03.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 U mnie gazownia puściła gaz dosyć szybko po moim zgłoszeniu wykonania instalacji wewnętrznej.Spokojnie, to nie zakład energetyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 04.03.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 W umowie masz podany czas do kiedy masz mieć instalację wewnętrzną gotową na odbiór gazu i raczej ten warunek należy spełnić. . Rozumiem, że instalacja wewnętrzna to od skrzynki do kotła..? tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuja 04.03.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Jeżeli masz już przyłącze, to podpisujesz tylko umowę z gazownią i praktycznie na drugi dzień przychodzą panowie i puszczają gaz. Warunek tylko taki, że musisz już mieć gotową 'wewnętrzną instalację gazową' - czyli rurkę od przyłącza do odbiornika w domu (piec co, kuchenka) i oczywiście odbiór kominiarski. Do podpisania umowy pokazujesz: 1. akt własności nieruchomości; 2. protokół z próby szczelności (+ dziennik budowy 'wewnętrznej instalacji gazowej' z projektem instalacji); 3. odbiór kominiarski. ... i już masz gaz w domku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 04.03.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Dokładnie. Jak masz zrobioną instalację wewnętrzną w domku to gaz masz na drugi dzień. Tzn. u mnie tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 04.03.2010 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Dzięki za wszystkie odpowiedzi... Zaczynam już pomału załątwiać papiery, bo już mieszkam i chciałbym, żeby przyłaczenie było najlepiej w jeden dzień... Jeszcze tylko osotatnie pytanie, co to jest...? dziennik budowy 'wewnętrznej instalacji gazowej' z projektem instalacji Musi być dziennik budowy do tej instalacji..??! Zaznaxczam, że już dom mam po odbiorze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 04.03.2010 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Do budowy instalacji gazowej jest założony normalny osobny Dziennik Budowy.Taki sam jak przy budowie domu. Ze stosownymi wpisami, notatkami i pieczęciami.M.in. wykonawcy instalacji oraz Kierwonika Budowy - Kierownika owej instalacji właśnie. Bez tego ani rusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts