Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sciany szczytowe z cegiel

MarKr86

Recommended Posts

Witam wszystkich :D

planuje remont domu,dokladnie przebudowe wierzby dachowej.Jest to dom z dachem dwuspadowym,do ktorego pare lat temu dobudowano przybudowke przez cala dlugosc domu, ma ona 2 metry szerokosci. Zateem dach musze poszezyco te dwa metry. Chodzi mi glownie o to co zrobic ze starymi scianami szczytowymi, sa one wymurowane z cegly(tylko 12 cm), a bede musial je rowniez rozbudowac. Planuje zagospodarowc poddasze poniewaz scianki kolankowe beda miec kolo 75cm, wiec to sporo i glupota by bylo tego nie wykorzysta,no i wogole bedzie tam duza powierzchnia ok 9,5m x 9m, tak ze mozna niezle to zagospodarowac. Zatem co myslicie o tej scianie szcytowej z cegiel? nie bedzie ona za cienka? oczywiscie pozniej bede ocieplal z zewnatrz, ale mimo wszystko nie widzi mi sie to :-? myslalem zeby rowniez od srodka ocieplic welna,no sam nie wiem. Tak mie sie wydaje ze najlepiej to byloby je zburzyc i wymurowac np. z pustakow z betonu komorkowego 24cm poniewaz jest najlzejszy. Wiadome ze zwieksza sie koszta, ale jak juz cos robic to porzadnie :)

Ale mimo wszystko prosze o wasze zdanie na temat tej sciany z cegiel, czy mozna je zachowac i jakos dobrze ocieplic.

Z gory dziekuje :D

Pozdrawiam wszystkich :)

Jeśli są to prawdziwe ściany szczytowe wypełniające (nie obciążone dachem) i będą prawidłowo ocieplone to nie ma żadnego sensu ich poszerzać. Stracisz tylko pieniądze i powierzchnię. Dziś nawet ściany nośne parterowego domu buduje się z bloczków 18cm bo więcej nie jest potrzebne dla wieńców, zaś można dodać grubsze ocieplenie.

Jeśli są to prawdziwe ściany szczytowe wypełniające (nie obciążone dachem) i będą prawidłowo ocieplone to nie ma żadnego sensu ich poszerzać. Stracisz tylko pieniądze i powierzchnię. Dziś nawet ściany nośne parterowego domu buduje się z bloczków 18cm bo więcej nie jest potrzebne dla wieńców, zaś można dodać grubsze ocieplenie.

Dzieki za informacje

Masz racje co do tej sciany, musze jeszcze dobrze ja obejrze, w sumie to wzystko wyjdzie w praniu, czy podczas rozbiorki dachu ta sciana czasem nie peknie :wink: miejmy nadzieje ze nie :) wiesz bede musial w niej wyciac jescze dwa otwory na okna i tego sie boje najbardziej,jakiejs niepotrzebnej niespodzianki. Ale mimo wszystko dzieki :)