Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można wybudować wyżej o 2 metry?

jakub jankowski

Recommended Posts

Witam

Moim sąsiadem jest spółdzielnia mieszkaniowa.

SM dostała zgode na wybudowanie 6 domów. Domy miały mieć 7m wysokości do okapu. W związku, że teren jest podmokły, SM wpadła na pomysł by wynieśc te domy o 2m!!! Teraz okap jest 9m od istniejącego terenu, ale zgodnie z projektem 7 od nasypu. Obecnie mam wybudowany 1 budynek i wyjście z klatki jest na wysokości górnej krawędzi mojego płotu. Czyli stojąć u siebie będę widział buty sąsiadów :) Dom stoi ok 20m od siatki. Czy SM może sobie tek wynieść te budynki?

Moi znajomi kupili mieszkanie dwupoziomowe.

Deweloper zrobił podobnie z tym że podniósł sobie kamienicę o 50 cm. Efekt był taki że po informacji od sąsiadów widzących co się dzieje wstrzymano budowę i nakazano zrobić poprawki w projekcjie - albo doprowadzić do zgodności z projektem.

Znajomi pokoje na piętrze mają niżej o 50 cm i nagle z wysokości 270 cm zrobiło się 220cm i w dodatku skosy - nie wiem nawet czy liczy im się to jako pomieszczenia mieszkalne. Deweloper musiał mocno obniżyć cenę za powierzchnie na poddaszu. I tak po podłogach mają około 80m2 mieszkania a powierzchni użytkowej coś koło 55 m2.

U ciebie przy 2m to raczej cała kondygnacja idzie do wywalenia.