mickob 04.03.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 W 2008 roku otrzymałem jako darowiznę działkę. Nie mogę jej sprzedać przed 2013 rokiem aby nie zapłacić podatku 19%. Czy jeżeli dopiszę również w formie darowizny moją żonę do tej działki jako współwaścicielkę to będzie podciągnięte to pod sprzedaż i będę musiał zapłacić podatek od poprzedniej darowizny? Chciałbym ją dopisać aby podzielić tą nieruchomość na 3 części a następnie 1 działkę sprzedać. Wtedy jeśli nawet sprzedamy jedną cześć to można będzie przeznaczyć kwotę ze sprzedaży na cele mieszkaniowe ponieważ darowizny w 2010 podlegają innym przepisom niż te z 2008r i wtedy też nie będziemy musieli chyba zapłacić podatku od sprzedaży. Na tej działce obecnie budujemy dom, czy w związku z nowym współwaścicielem będzie potrzeba zmiany pozwolenia na budowę? - Numer działki się nie zmieni przed podziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LukaEgon 10.03.2010 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Jak darowizna może być podciągnięta pod sprzedaż? Przecież to dwie całkowicie różne czynności prawne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjr 10.03.2010 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Sprzedaż czy zbycie nieruchomości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickob 10.03.2010 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Zbycie oczywiście nie sprzedaż. Źle się wyraziłem. Czyli tak naprawdę czy można nieruchomość darowaną przkazać dalej darowizną innej osobie, bez konsekwencji podatkowych przed upływem 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickob 23.03.2010 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Jeśli daruję żonie jedną działkę, którą również otrzymałem poprzez darowiznę w 2008 roku. To po sprzedaży tej działki będziemy mogli skorzystać z ulgi podatkowej jeśli środki przeznaczymy na budowę domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts