Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej firmy odkurzacz centralny...?  

232 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jakiej firmy odkurzacz centralny...?

Recommended Posts

Są rury antyelektrostatyczne i trochę tańsze zwykłe z PVC. Zgadnijcie, do któtego "klei się" kurz i które oszczędny Polak często wybiera :smile:

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Bartt dnia 2003-05-05 16:31 ]

Zajmuję się systemami centralnego odkurzania i zapewniam niema takich rur. Jedynym wyjątkiem sa rury używane na ekspozycjach (transparentne) z poliwęglanu.

Jeśli wam instalator wciska taki kit to skrobnijcie tą antystatyczną rura po styropianie.

Nie znaczy to jednak że można je zastąpić rurami od kanalizacji. Różnica leży w ich gładkości oraz dopasowaniu. Rury kanalizacyjne na miejscu łączenia nie tworzą gładkiej powierzchni.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Słyszałem że Husky to mercedes, ale b. drogi.

Osobiście użytkuję Beam, 180 m2 obsługuję z 3 gniazdek - jestem b. zadowolony. Kupiłem go w promocji z wężem na przełącznik za jakieś 2300 + separator gratis. Jakbyś się zdecydował na tę markę to weż model na który jest gwarancja 5 lat (jest w nim lepszy silnik - nie pamiętam już szczegółów), wydajność dobierz do najodleglejszego gniazdka + wąż trzeba uwzględnić. Jak wejdziesz na stronę tego producenta, to z łatwością dobierzesz coś dla siebie.

Acha, na co zdecydowanie namawiam - koniecznie z rurkami ułóż przewody elektr. by móc używać wariant węża z przełącznikiem w rączce - to spora wygoda. Jak co mogę podpowiedzieć parę rzeczy (sam sobie robiłem instalację, bardzo prosta sprawa, trzeba tylko przestrzegać pewnych zasad).

A ja uzywam VacuMaid. Hmm wydawalo mi sie ze tylko Beam ( Husky`ego nie mialem mozliwosci obejrzec) bedzie odpowiedni bo czesto bywalem u znajomych ktorzy maja taki sprzet. Jednak kiedy probowalem sie skontaktowac z przedstawicielami handlowymi Beam`a w moim regionie ( mazowsze - Płock ) krew mnie zalala. Nikt nie odpowiadal nawet z Warszawy. Wiec dalem sobie spokoj, pomyslalem co mogloby sie stac w razie awarii. Kupilem Vacu Maida i jest ok ( po porowaniu z praca Beama to samo) Parametry identyczne, 5 lat gwaranacji. Cena nizsza ale uzytkujemy go dopiero 4 miesiace wiec zobaczymy co dalej.

A ja uzywam VacuMaid. Hmm wydawalo mi sie ze tylko Beam ( Husky`ego nie mialem mozliwosci obejrzec) bedzie odpowiedni bo czesto bywalem u znajomych ktorzy maja taki sprzet. Jednak kiedy probowalem sie skontaktowac z przedstawicielami handlowymi Beam`a w moim regionie ( mazowsze - Płock ) krew mnie zalala. Nikt nie odpowiadal nawet z Warszawy. Wiec dalem sobie spokoj, pomyslalem co mogloby sie stac w razie awarii. Kupilem Vacu Maida i jest ok ( po porowaniu z praca Beama to samo) Parametry identyczne, 5 lat gwaranacji. Cena nizsza ale uzytkujemy go dopiero 4 miesiace wiec zobaczymy co dalej.

Masz rację z tym serwisem, swój odkurzacz kupiłem w sklepie internetowym ze Szczecina - przesyłka ok. w terminie, sprawnie. Ale jak chciałem wymienić wąż na krótszy względnie skrócić go - to zero odzewu :evil:

Chociaż może nie ma co uogólniać - jest dobry sklep w Poznaniu, niedaleko targów - tam kupowałem rurki instalację i gniazdka - b. rzetelna i fachowa obsługa. Jednostka centralna była u nich droższa jakieś 300 zł (nie było promocji). Jak widać zawsze coś za coś.. :)

• 10 months później...

Sądząc po wyglądzie i parametrach to taka superuproszczona wersja (chodzi o jednostkę, bo akcesoria to standard) - wygląd beczki i mała moc oraz krótki rurociąg (16 m). Ale za to cena superatrakcyjna. Warto jeśli nie będziesz pokonywał rurą kilku kondygnacji i upchniesz jednostke nie za daleko gniazd. U mnie gniazda są w piwnicy (i tam jednostka) + na parterze i poddaszu, więc jednostka 1650W i ssie dobrze, również przez separator popiół z kominka.

Ale, ale...jest dopisek - chwilowo brak. Obawiam się, że promocja długo nie potrwa :wink:

• 2 months później...

Na początek to połóż instalację (rury bez gniazdek + kabelek do sterowania z rękojeści) i zaplanuj gniazdka i miejsce na jednostkę centralną. Nie słuchaj głupot że tylko takie rury itp. Kup rury i złączki (trójniki, kolanka i co ci będzie trzeba) tam gdzie taniej (u sprzedawcy odkurzaczy centralnych). Zdecydujesz potem jaka jednostka centralna. Znam takich co mają ułożone zwykłe rury pcv fi=50mm i też im to chodzi już bez awarii 10 lat - niby ich (tych od odkurzaczy) rury są lepsze bo się nie elektryzują i inny PR.

Gdybyś nie wiedział jak to w internecie na stronach producentów są dokładne opisy. Wierz mi nie ma nic prostszego niż instalacja centralnego odkurzacza.

a czym się różni jeden od drugiego ?

http://aerovac.pl/kompaktczysplit.html

To jest SPLIT .Popatrz na inne dzialy .Tam jest wyjasnienie,jak dziala kompakt. To poprostu urzadzenie w ktorym i zbiornik na smieci i silnik i filtry sa w jednym ,powiedzmy,opakowaniu.

Bardzo bym chciala pominac w tym watku kwestie instalacji itp,bo o tym juz jest sporo na forum. Moze skupmy sie raczej wlasnie na samej jednostce :) .

Podobno problemem sa dluzsze wlosy,i siersc raczej zwierzat dlugowlosych.Bokser to raczej male,klujace igielki :) .

Na folderach i reklamowkach-wiadomo-wszystko extra.A praktyka? Moze ktos jeszcze se podzieli doswiadczeniem?

• 1 month później...
  • 1 month później...