Asiulek 08.11.2004 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Wiem, że był podobny wątek, ale zszedł on na boczne tory. Mnie głównie interesuje, jakiej firmy odkurzacz wybrać. Czy na etapie rozprowadzania rur trzeba już wiedzieć, jaka będzie jednostka centralna? Czy rury prowadzić po podłodze czy kuć ściany? No i słyszałam, żeby nie montować szufelek a mi się wydaje, że to bardzo dobra rzecz. Proszę o wypowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 08.11.2004 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Rury chyba pasują do kilku systemów. Kilku to znaczy tych kilku wiodących na rynku czyli: VacuMaid, Beam, Smart, Borysowski, ale dla pewności zapytałbym o średnice rur.Później trzeba wybrać jednostkę centralną.Szyfelki to dobry pomysł w kuchni i w wiatrołapie. Nie wiem dlaczego ktoś mógłby odradzać montaż szufelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 08.11.2004 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 a widziałeś tą szufelkę? moim zdaniem jest mało funkcjonalna. już lepiej zamówić dodatkowy krótszy przewód, taki ze 2-3 metry, a gniazdko umieścić np. w spiżarce czy szafce na buty, żeby nie trzeba było go stale odłączać i przyłączać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 08.11.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 oczywiście.Zleta szufelki to, że nie musisz wyciągać kabla tylko podmieśc zmiotką w pobliże szufelki co co trzeba posprzątać i samo znika. Sterowanie nogą (szufelki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 08.11.2004 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 na razie starczy mi czyszczenie szczoteczką do zębów prysznica, a ta szufelka się elektryzuje, więc będzie notorycznie brudna, a szparka jest taka, że chyba bym musiała używać patyczków higienicznych do czyszczenia. wielkie dzięki. już wolę sobie wyciągnąć tego węża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł.001 08.11.2004 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 na razie starczy mi czyszczenie szczoteczką do zębów prysznica, a ta szufelka się elektryzuje, więc będzie notorycznie brudna, a szparka jest taka, że chyba bym musiała używać patyczków higienicznych do czyszczenia. wielkie dzięki. już wolę sobie wyciągnąć tego węża. Szufelka się nie elektryzuje, ponieważ tworzywo z którego wykonane jest gniazdo zawiera dodatek elektrostatyku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 08.11.2004 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 ..., a szparka jest taka, że chyba bym musiała używać patyczków higienicznych do czyszczenia. dobre!!! bardzo dobre! ale to jest jeszcze lepsze: już wolę sobie wyciągnąć tego węża. hehe szparka faktycznie ciasna... , ale to može i dobrze, hehe a co do weža...... coož pozdrawiam i winszuje dobrego humoru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 08.11.2004 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Najważniejsze przed montażem systemu jest ustalenie jaką docelowo będziemu mieli jednostke centralną i jakie ma ona sterowanie. Jeżeli wybierzesz jednostkę uruchamianą podciśnieniowo to nie musisz prowadzić kabli do gniazdek. Generalnie wszyscy producenci mają podobne średnice przyłączy fi 50. Rury prowadź w posadzkach a piony w bruzdach podtynkowych. Musisz też określić ile w budynku potrzeba gniazd, co jest uwarunkowane długością węża ( 7.5 lub 9 m) , niezapomnij zrobić gniazdo okruszkowe w kuchni - naprawdę się przydaje, jak też gniazdo w garażu.Generalnie zrób sobie projekt systemu. Ja osobiście polecam Ci firmę HUSKY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 08.11.2004 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 A ktora firma oferuje przewody gietkie (co by nie trzeba bylo tak duzo kolanek i laczen) i co myslicie na ich temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arozo 04.10.2005 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 WitamZainteresowany jestem centralnym odurzaczem ale ponieważ oferta jest dosyć bogata to pstanowiłem zapytać na forum o kilka rzeczy: 1 Czy ktoś mógłby napisać kilka rad w stylu minimalna siła ssąca taka i taka lub nie warto brać tego bo.. itd - chodzi mi o życiowe przykłady bo w ofertach producentów to wszystko jest super? 2 Na początek chciałbym rozprowadzić przewody - i tutaj mam pytanie czy brać przewody i jednostkę centralną od tego samego producenta czy rury to rury i nie ma to większego znaczenia i mogę sobie kupić jakiekolwiek rury do tego celu a potem wybrać jednostkę centralną? Dom 125m2 chciałbym mieć 3-4 gniazda, parter, poddasze, garaż i może gdzieś jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 04.10.2005 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Siła ssąca ma znaczenie ale nie jest możliwe dobranie jednostki centralnej dokładnie do potrzeb konkretnej instalacji Najprościej producent jednostki centralnej podaje maksymalna długość instalacji (ostatnie gniazdo) i ilość gniazdPrzy robieniu samej instalacji centralnego odkurzacza nie jesteśmy skazani na konkretna firmę większość rur ( białe) pasuje do jednostek centralnych konkurencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TadekL 04.10.2005 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 My wybraliśmy Beama - jednostkę centralna BEAM 2750 Lux, a na ich stronie http://www.beam.pl znajdziesz profesjonalną firmę, która dostarczy Ci wszystkie potrzebne elmenty systemu a także zaproponuje i może wykonać Ci instalację wraz z montażem. Myślę, że to się opłaca, bo gdyby później coś nie działało to masz już "misiów do bicia". W zależności od powierzchni Twojego domu zaproponują Ci minimalną oraz optymalną liczbę gniazd i dobiorą odpowiednią jednostkę centralną odkurzacza. Paramerty samego odkurzacza potrzebne do prawidłowego funkcjonowania uzależnione są właśnie od:- powierzchni użytkowej do sprzątania,- długości rurociągu i - liczby gniazd.pozdrawiamTadekL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 05.10.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 My na razie mamy tylko rozprowadzenie, jednostka jest nie dobrana. Z tego co pamiętam, jedyne ograniczenie to zasięg rury odkurzacza podłączanej do gniazda, więc trzeba je dokładnie rozplanować, żeby wszędzie sięgnąć. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mironmk 05.10.2005 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2005 przeszukaj dokładnie forum - było tego sporo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arozo 06.10.2005 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2005 Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chokie 17.04.2006 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Jakiej firmy OC polecilibyście? Czy wogóle różnia sie między sobą czymś oprócz ceny? Czy naprawde warto mieć OC w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kulin 17.04.2006 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Słyszałem że BEAM jest dobrą firmą. Ja zamontowałem na razie instalacje samemu, a czy to jest fajna rzecz, napiszę jak będziemy to juz użytkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 17.04.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Jako użytkownik odkurzacza centralnego powiem że to dobry wybór zawsze ten wydatek można podzielić na dwa etapy najpierw zrobić instalacje a nawet po kilku latach wyposażenie Należy wiedzieć czego się chce ponieważ większość instalacji jest uniwersalnych tzn. pasują gniazda wielu firm ale jest np. taki Borysowski do niego nic nie pasuje Na pytanie czy różnią się czymś poza ceną odpowiedz jest prosta tak jak i wszystko inne samochody, telewizory, kiełbasy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 18.04.2006 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 A czy za odpowiedź nie wystarczy fakt że wszystko wydmuchiwane jest na zewnątrz ?? w przeciwieństwie do zwykłych odkurzaczy które tylko zakurzają. I to jest właśnie podstawowa zaleta centralnego odkurzacza (pomijając inne jak bezgłośna praca, opróżnianie pojemnika raz na parę miesięcy, automatyczna szufelka, itd,itp.) dla której warto go mieć w przeciwieństwie do dyskusyjnej zasadności zakupu innych wynalazków, jak choćby rekuperatora, pompy ciepła czy innych solarów. Wiem bo mam i sobie chwalę. Instalację (prostą jak konstrukcja cepa).zrobiłem sam - na 4 gniazda, po dwa na dole i poddaszu W ten sposób jednostka centralna 1800,- i rury z gniazdami ok. 1700,- - razem w granicach 3500,- zł. Firma życzyła 6000,- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 18.04.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Te 6 tyś to bardzo stara cena, na ostatnich targach budowlanych wystawiała się firma z odkurzaczem centralnym poniżej 3 tyś, tak wiec ceny spadają, i zasadność rozwiązania rośnie. Niebywałe! Co to za firma która zainstaluje mi w domu odkurzacz centralny za 3 000 zł. Wszak sama jednostka centralna i 9-metrowy wąż ze zdalnym właczaniem kosztuje prawie tyle. A gdzie klej, rury, kolanka, rozgałeziacze, gniazda, przewody elektryczne? A gdzie godziny docinania, rozprowadzania, klejenia i mocowania tych elementów? Niebywałe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts