Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak budować i zarabiać pieniądze w tym samym czasie?

Recommended Posts

Pegas wystarczy jak raz dziennie rano pojawisz się na pół godziny na budowie. Rzeczowa rozmowa o tym co będzie realizowane i o tym co zostało zrobione systematycznie aż do samego końca :wink: Twoja kasa Twoje warunki.

Dobrym rozwiązaniem jest Tata albo Teść na budowie przez cały dzień :D

"Dobrym rozwiązaniem jest Tata albo Teść na budowie przez cały dzień "

Najlepiej taki co wszędzie wsadzi nosa a na niczym sie nie zna , bardzo motywujace dla wykonawcy :lol:

Takiego tato tescia miałem na budowie . Robimy wiezbe jestesmy na etapie gdzi mamy wyciety i zmontowany stolec . Caly stolec jest zwiatrowany łatami od polowy słupów do murlaty. Tatotesc wpada na budowe ,rozglada sie ,patrzy na nas i pyta sie czy te krokwie nie sa zbyt nisko . ( chodzilo mu o ty wiatrownice) ja mu ze zgodnie z projektem :) , gosciu chyta za telefon i zdwoni do inwestora ze mu za nisko krokwie przybili i po poddaszu trzebabedzie na czworaka chodzic , inwertor zrywa sie z roboty przyjezdza na budowe i zabiera tatotescia zeby zadymy ne robil :lol:

DACxxxAZ Tato-teść działa prewencyjnie na wykonawców :D a extra by było jakby faktycznie miał zmysł techniczny :wink:

Ojciec mojego kolegi, będący na emeryturze wyciągał wszystkie gwoździe z desek szalunkowych, porządkował wszystko na budowie na bieżąco. Rano otwierał bramę a na wieczór zamykał :D

Ostatnio miałem możliwość współpracy z Tato-Teściem i było rewelacyjnie. Wszystko było na czas i to z wyprzedzeniem. Rozbieraliśmy gospodarstwo ogrodnicze wraz z przyłączami do gołej ziemi :D

Szczęście trzeba mieć ogromne , bo niewiele jest ludzi którzy nie połaszą się na pieniądze oferowane przez właścicieli firm budowlanych. Ci ludzie mogą się w ogóle nie znać , akurat znam kilku właścicieli takich firm i otwarcie się przyznają ,że te 5-10k daje się inspektorowi i siedzi cicho a te koszta wrzuca się w koszty budowy. Ja jak to usłyszałem to się załamałem , bo wychodzi na to ,że nikomu nie można ufać a ja się średnio znam na budowlance.Podam przykład ja jeszcze nie zacząłem budowy a już ponad 1,5 roku szukam dobrego inspektora nadzoru i kierownika budowy. Najważniejsze jest to ( nikt tego nie napisał) żeby nie łączyć tych dwóch funkcji u jednego człowieka bo mija się z celem.

Witam

A według mnie i tak podstawą jest ekipa.

U mnie chłopaki spoza Wawy . Dwóch majstrów i trzech pomocników.

Kierownik droższy i taki co zaglądał częściej - miał po drodze do domu.

Na poczatku trochę chaosu z kupowaniem tego czego zabrakło , później majster przedstawiony na składzie - WZ i rozliczenie na koniec tygodnia.

Byłem na budowie rano i wieczorem , jak trzeba było i w trakcie dnia.

Ekipa robiła zgodnie z projektem , kierownik wpadał i podnosił im ciśnienie ;). Zawsze po mojej stronie.

No i całe przedsięwzięcie by sie nie udało , gdzyby nie praca , którą można było rzucić i skończyć pózniej , w nocy , albo z samego rana . Kierownik który rozumiał że muszę wyjść.

Powodzenia w godzeniu pracy i budowy.

Pozdr

Witam.Też niestety pracuje i zarabiam na budowę.Od poczatku wiedziałem,że czasu będzie niewiele,więc zatrudniłem własnego inspektora nadzoru inwestorskiego.Jak narazie jestem zadowolony.Fakt trzeba tez mieć szczęscie do ekip.

Można też zatrudnić inwestora zastępczego/ Project Managera.

Co prawda taka usługa jest rozpowaszechniona głównie w budownictwie komercyjnym ale można znaleźć taką osobę również do budownictwa jednorodzinnego.

Taki project manager, załatwia wszystkie paierki, jeździ na budowę i pilnuje ekip, zamawia materiały, organizuje przetargi, negocjuje umowy i przekazuje raporty z postępów w pracach.

Pozdrawiam,

Ania