jaktokto 04.03.2010 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 witam, dostalem wlasnie pierwszy rachunek za prad (podlaczony w momencie skonczenia stanu surowego, wczesniej byl agregat). za okres wrzesien09 - luty10. na kwote brutto 4200zl, za ponad 8000kWh. W tym czasie odbyly sie wszystkie roboty od montazu okien i drzwi zewnetrznych, tynkow maszynowych, wylewek recznych z betoniarki na sile, rozprowadzenia instalacji, zrobienia fasady i regipsow z ociepleniem poddasza w domu przeliczeniowo powiedzmy 250m2. Poza tym kolo nowego roku kupilem nagrzewnice na prad zeby wygnac mroz z domu i utrzymuje w nim owymi nagrzewnicami i kominkiem rozpalanym raz dziennie temperature okolo 10stopni. No i jak ja sie nie znam na zuzyciu pradu budowlanego to pomyslalbym, ze o te nagrzewnice chodzi... ale odczyt byl kilka razy co pozwolilo mi wyliczyc srednie zuzycia dzienne i przez CALY ten okres, cale 5miesiecy, a wiec i przed dogrzewaniem, wychodzi prawie idealnie 53 kWh/dzien. Sluchajcie, czy to naprawde tyle kosztuje (przecietny koszt kWh okolo 0,5zl) i czy faktycznie tyle sie zuzywa podczas budowy czy pracownicy (roznych ekip) robia sobie solarium moim kosztem? Sprawe dodatkowo komplikuje podlaczenie do mojego licznika budowy obok, za ktora niedlugo bede musial rzucic jakas kwote do zwrotu - od wylewanych oczywiscie z betoniarek fundamentow az po dach pomiedzy wrzesniem a koncem grudnia. Macie jakies pomysly jaka sensowna kwote im podac do zwrotu - niestety podlicznika nie bylo? Na moj gust trzeba zalozyc ze te cholerne nagrzewnice zuzywaja pewnie ze 40-50kWh dziennie, reszta to normalne urzadzenia, a zatem zakladajac ze oni sie tez dogrzewali, a byli podlaczeni przez 3/5 czasu za ktory przyszedl rachunek, mowimy tu o partycypacji w kwocie 2500zl, z czego ile oni, a ile ja... Pomozcie prosze. Czy tez moze to jakis blad? Chyba jednak nie blad dzieki i pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 04.03.2010 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 8 stówek na miesiąc przy pracach to nie jest dużo. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 05.03.2010 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Niestety tak. Znalazłem fakturę za okres 04-12-2008 - 05-02-2009. Wtedy robione były u mnie płyty kg ocieplany strop, instalacje itp. Chodziła nagrzewnica 3fazowa i oczywiście wszystkie narzędzia. 1946,75pln Zuzylem jakieś 2500 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 05.03.2010 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 witam, czy faktycznie tyle sie zużywa podczas budowy czy pracownicy (roznych ekip) robią sobie solarium moim kosztem? dzięki i pozdrawiam Tomek Napiszę tak: moi dekarze robiąc dach,dogrzewali się elektrycznie w 12 dni zużyli prąd na kwotę 1300zł więc myślę, ze u Ciebie nie jest wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 05.03.2010 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Widze, że trzba przed rozpoczęciem budowy zrobić osobny budżet na prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.03.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Użyczając komuś prądu na pewno jakoś się umawialiście co do płacenia za niego. Ta informacja wiele by pomogła przy sugerowaniu jak się kosztami podzielić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 05.03.2010 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Widze, że trzba przed rozpoczęciem budowy zrobić osobny budżet na prąd albo nie pakować się w wykańczanie w zimę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 05.03.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Na moj gust trzeba zalozyc ze te cholerne nagrzewnice zuzywaja pewnie ze 40-50kWh dziennie, może więcej? co to za urządzenia? 50kWh/dobę to ok masz grzałkę 2kW włączoną non stop, zakładając że ta grzałka cały czas pracowała, a myślę że można tak założyć biorąc pod uwagę, że to niewiele na potrzeby podgrzewania domu, który dopiero robisz... może postaw ekipie kozę,,, ma nadal być zimno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.03.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 ....czy faktycznie tyle sie zuzywa podczas budowy czy pracownicy (roznych ekip) robia sobie solarium moim kosztem? ...Solarium? Wybacz, nikt ci nie każe prowadzić prac budowlanych zima, zużycie prądu w tym czasie i tak masz niewielkie jak na temperatury jakie panowały na zewnątrz. Hmmm.... a tak na marginesie całkiem ciekawe podejście do ludzi wykonujących u ciebie prace - zapewne wolałbyś by robili po ciemku (wszak noc nastaje bardzo szybko) i w mrozie by na koszty ciebie nie narazić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 05.03.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Solarium? ano solarium Panie, przecież napisał, że rezygnuje z krioterapii i teraz utrzymuje 10 stopni w chałupce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 05.03.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 u mnie było 17000 KWh ale na 3 budowy z jednego licznika - podobny zakres prac na budowach - wykonczeniówka - rachunek zabolał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 05.03.2010 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 co wy gadacie ? u mnie dekarze też robili jak było zimno (w zeszłym roku) , grzali się farelką + czajnik elektryczny rachunki za prąd nigdy nie przekroczył 300zł (liczą chyba co 2 miesiące) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.03.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 też wykańczałam zimą - od listopada tynki , potem instalacje i inne pierdy - dogrzewali sie farelką w pomieszczeniu w którym akurat pracowali .... rachunki nie przekraczały 250zł na miesiąc ..... tyle , że ja nie korzystałam z nagrzewnic .... nie wiem ile to cholerstwo żre .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty12 05.03.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 moim zdaniem o dużo za dużo nawet na dwie budowy; co do rozliczenia z sąsiadem - pewnie od tego momentu zaczniecie się nie lubić - zasady trzeba było ustalić przed a nie po; nie chcę krakać, żeby nie wykrakać ale zobaczysz sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 05.03.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 nie wiem ile to cholerstwo żre .... To powinien autor postu napisać. Ale nagrzewnice na siłę mają często 10kW więc rachunek nie powinien dziwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_73 05.03.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 nie wiem ile to cholerstwo żre .... To powinien autor postu napisać. Ale nagrzewnice na siłę mają często 10kW więc rachunek nie powinien dziwić. moja ma 16kW ... ale za to pięknie grzeje - styczniu/lutym przejadła mi ca. 1000kW, dogrzewałem tylko w max mrozy po kilka godzin wieczorami non stop (bardziej efektywne niż grzanie po chwili) generalnie utrzymywałem bezpieczne 2-3 st powyżej zera. Miałem ten komfort że dopalałem ją wyjeżdzałem do domku pod kołderkęi gasiłem zdalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 05.03.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 co wy gadacie ? u mnie dekarze też robili jak było zimno (w zeszłym roku) , grzali się farelką + czajnik elektryczny rachunki za prąd nigdy nie przekroczył 300zł (liczą chyba co 2 miesiące) Ale co oni ogrzewali? Dekarze to chyba robią dachy, a tam trudno ogrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hiro77 05.03.2010 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 witam, czy faktycznie tyle sie zużywa podczas budowy czy pracownicy (roznych ekip) robią sobie solarium moim kosztem? dzięki i pozdrawiam Tomek Napiszę tak: moi dekarze robiąc dach,dogrzewali się elektrycznie w 12 dni zużyli prąd na kwotę 1300zł więc myślę, ze u Ciebie nie jest wiele u mnie tynkarze nawet jak wychodzili z budowy to na noc nie wyłączali grzejnika elektrycznego bo po co ? przecież to nie oni płacą ! mało mnie szlak nie trafił jak zaboczyłem że któryś raz z kolei tak robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hiro77 05.03.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 witam, czy faktycznie tyle sie zużywa podczas budowy czy pracownicy (roznych ekip) robią sobie solarium moim kosztem? dzięki i pozdrawiam Tomek Napiszę tak: moi dekarze robiąc dach,dogrzewali się elektrycznie w 12 dni zużyli prąd na kwotę 1300zł więc myślę, ze u Ciebie nie jest wiele u mnie tynkarze nawet jak wychodzili z budowy to na noc nie wyłączali grzejnika elektrycznego bo po co ? przecież to nie oni płacą ! mało mnie szlak nie trafił jak zaboczyłem że któryś raz z kolei tak robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hiro77 05.03.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 witam, czy faktycznie tyle sie zużywa podczas budowy czy pracownicy (roznych ekip) robią sobie solarium moim kosztem? dzięki i pozdrawiam Tomek Napiszę tak: moi dekarze robiąc dach,dogrzewali się elektrycznie w 12 dni zużyli prąd na kwotę 1300zł więc myślę, ze u Ciebie nie jest wiele u mnie tynkarze nawet jak wychodzili z budowy to na noc nie wyłączali grzejnika elektrycznego bo po co ? przecież to nie oni płacą ! mało mnie szlak nie trafił jak zaboczyłem że któryś raz z kolei tak robią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts