Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prad budowlany - 4200zl za 5miesiecy?????!!!!!!

Recommended Posts

Nie jest chyba tak trudno zapewnić minimum socjalnego. Kupiłem na czas budowy 4,5 metrową przyczepę za 3500 pln. Wcześniej już była na kilku budowach i będzie na następnych bo sprzedający który ma komis z przyczepami bierze ją po budowie do siebie i sprzedaje następnemu. Nawet jak dostanę mniej niż zapłaciłem to i tak warto bo przez kilka miesięcy ekipy mają gdzie kawę wypić, przebrać się czy zjeść śniadanie. Tylko to wykonawcy muszą nauczyć inwestorów jakie mają przygotować warunki, że nie będą robić jak kibla brakuje czy wody. Dopóki są tacy którzy robią bez kibla to inwestor takich bierze. A w promieniu 100 metrów papierzaki :)

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ojej!

wchodzę a tu moja sex szopka!

Prysznic był njlepszym posunieciem budowlanym - sam brałem kilka razy kąpiel po robocie. To były czasy.... Szambo się nie zapełniało (nawet go nie było :wink: )Pogoda była ładniejsza....Nie straciłem majatku na wykończeniówkę... Dziecko nie ząbkowało... Piwo było zimniejsze.... Baby bardziej cycate...

system gospodarczy.. trzeba myśleć.. zawsze, albo dać deweloperowi, on wliczy w koszty :wink:

ps. Rom-Kon kup sobie wypasioną przyczepę kampingową :wink:

kiedyś brałem to pod uwagę :wink:

Brałem to też pod uwagę ale jak sobie pomyślę że w trzech chłopa mieszkamy w takiej przyczepie to mi się odechciewa... w kiciu dają więcej miejsca na łebka... no i gdzie urządzić łaźnię?

My anektujemy jeden pokój najczęściej na parterze na sypialnie... na posadzkę folia jako dywan :wink: materace dmuchane a pod nimi styropian by od posadzki nie ciągnęło... piecyk elektryczny - wersja budowlana o mocy dostosowanej do lokalnych warunków. Na początek do wygrzania pomieszczenia potrzeba około 3kW a później na podtrzymaniu okolo 1,5-2kW przez 10h czyli tylko do spania... cały czas nie grzejemy bo i po co! W pokoju i tak temperatura spada do ok. 12-15* i to w ciężkie mrozy!

piec budowlany:

http://images8.fotosik.pl/234/0c54a0a134a7317fmed.jpg

kącik KO (koolturalno - oświatowy :lol: )

http://images8.fotosik.pl/234/736f7ae05a05ec93med.jpg

Rom-Kon a jakby ten grzejnik budowlany zamieścić gdzieś w necie? albo na elektrodzie??? ;) toż to szczyt techniki ;) albo chociaż opatentować..... koszt budowy raczej niewielki.... mobilność duża...trochę pewnie strażak kręciłby nosem..ale co tam, pomysł się liczy :)

My anektujemy jeden pokój najczęściej na parterze na sypialnie.

Robiłem stany surowe :wink: ale taka przyczepka z ogrzewaniem, WC, prysznicem, satelitą :lol: około 6m długości.

A nie lepiej przerobić stary autobus? Autosan albo Jelcz... duuużo miejsca i samojezdny! :lol: :lol: :lol:

Rom-Kon a jakby ten grzejnik budowlany zamieścić gdzieś w necie? albo na elektrodzie??? ;) toż to szczyt techniki ;) albo chociaż opatentować..... koszt budowy raczej niewielki.... mobilność duża...trochę pewnie strażak kręciłby nosem..ale co tam, pomysł się liczy :)

jesli go nie tykać to bezpieczny! Absolutnie nie palny! ...żadnej farelki na noc nie zostawię włączonej a to spokojnie można bo nic się nie zapali no chyba że coś na niego spadnie ale można takie coś wyeliminować - wystarczy myśleć :wink:

no i co budowa to nowy grzejnik! :lol:

inny szczegół:

http://images8.fotosik.pl/234/64417c40b079fc0bmed.jpg

Kurcze pierwszy raz w życiu widzę coś takiego :o , jednak Polak potrafi :) :) no i z ta taniością to już musisz uważac żeby cię UOKiK nie podał do sądu za konkurencję dla produkcji grzejników.....toż to,cały przemysł grzejnikowy doprowadzisz do upadłości :lol: :lol:

...taka grzałka z 2 brzeszczotów nazywa się buzała... do niedawna sam takową posiadałem ale była zbyt nieprzewidywalna :wink: zależy jaka woda była... jeśli zbyt mała przewodność (mało soli we wodzie) to słabo grzała a wtedy trzeba było szczyptę soli sypnąć... jak ta szczypta była zbyt duża to bezpieczniki 16A wylatywały! Ale wiadro wody potrafiło się zagotować w 20 minut! ...wiadro 20 litrów :lol: teraz mam fabryczną grzałkę 2kW i wodę do mycia (15l) grzeje w 20 minut. ...a system jest taki: włączamy pierwsze wiadro wody i farelki (2x2kW) w łazience... po 20 minutach w łazience już ciepło i pierwsza woda gotowa do mycia - pierwszy idzie się myć. Druga woda wstawiona... jak się pierwszy umyje drugi już ma wodę... no i trzeci... czyli 3x20minut pobór prądu 6kW przez godzinę czyli 6kWh - 3zł... tyle kosztuje nasza (3osoby) kąpiel ...czy to dużo?

piecyk: teraz mam dwa... 0.8kW (800W) i 1,5kW (1500W) ...okolo godziny 19-20 włączamy dwa - razem 2,3kW (2300W) razem grzeją około 1-1,5h ...temperatura rośnie do około 20*C ... później do godziny 7 rano chodzi tylko 1,5kW czyli 1,5h - 2,3kW + około 11h -1,5kW razem około 20kWh to jest 10zł!!!

3zł kąpiel + 10zł grzanie + tv + herbatka + światło w sypialni = 15-17zł!!!!

I to są koszty związane z naszym mieszkaniem na budowie!!!

(teraz jeszcze akurat dochodzi tojka ale nie o to chodzi)

Reszta to praca! Czyli oświetlenie (halogeny 2x 500W) i żarówki mniejsze... elektronarzędzia...

I jeszcze jedno! Nasze piecyki pracuję ze 100% sprawnością! (prawie bo trochę mocy idzie na indukcje :p ale to raczej nie mierzalne tylko wyliczalne ułamki!) :lol: :lol: :lol:

kącik KO (koolturalno - oświatowy :lol: )

http://images8.fotosik.pl/234/736f7ae05a05ec93med.jpg

kurrrrde - rozwaliło mnie na łopaty :lol: :lol: :lol:

u Marcinka też taki miałeś? :D :wink:

To jest fotka u Marcina!!!!!!!!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

edit: sorki fotka nie od Marcina ale tv jeździ z nami od chyba 2 lat :wink:

no chyba że pytałaś o grzejnik :lol: to ten styl stosuję od... ooood 15 lat? eee dłużej! :wink:

To jest fotka u Marcina!!!!!!!!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

co Ty gadasz :o :lol: :lol: :lol:

kurrrrde- Romuś .... to Ty tam miałeś życie jak w Madrycie :D :D :D

prysznic .... telewizornia .... fajna żona-Mysza do pooglądania ... :wink: :lol:

coś jeno wspominał Marcin , że coś z cyckami nie teges ... ale to nie u Myszy ...pewnie miał sąsiadki na myśli :wink: :D

no ... ale ... nie można mieć wszystkiego .... :lol: