Gość coolibeer 05.03.2010 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Witam. Na wstępie napiszę o co chodzi. Budując dom postanowiłem że będzie podpiwniczenie na połowie domu. Tak też się stało... Podczas kopania fundamentów już było widać że wody jest dużo na wysokości tego terenu w którym została wykopana piwnica. Dla tego postanowiliśmy zrobić dobrą izolację która składała się z: wylewki,izolacji w postaci żywicy następnie papa termozgrzewalna + mapelastil + folia + styropian + i wylewka. Po tym co teraz się dzieje jak wody gruntowe się podniosły to widać że g.... to dało. Moje pytanie co teraz można zrobić i jakim najlepszym sposobem aby odwodnić teren w takich przypadkach jak ten. Znacie sposób albo firmę która fachowo się zajmuje takim systemem. Admina proszę o przesunięcie tematu do właściwego działu. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 05.03.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Witam. Na wstępie napiszę o co chodzi. Budując dom postanowiłem że będzie podpiwniczenie na połowie domu. Tak też się stało... Podczas kopania fundamentów już było widać że wody jest dużo na wysokości tego terenu w którym została wykopana piwnica. Dla tego postanowiliśmy zrobić dobrą izolację która składała się z: wylewki,izolacji w postaci żywicy następnie papa termozgrzewalna + mapelastil + folia + styropian + i wylewka. Po tym co teraz się dzieje jak wody gruntowe się podniosły to widać że g.... to dało. Moje pytanie co teraz można zrobić i jakim najlepszym sposobem aby odwodnić teren w takich przypadkach jak ten. Znacie sposób albo firmę która fachowo się zajmuje takim systemem. Admina proszę o przesunięcie tematu do właściwego działu. Dziękuję u moich rodziców była dokładnie taka sama sytuacja przez wiele lat - na wiosnę zalewało dom do tego stopnia, że woda do paleniska w piecu się wlewała (piec w kotłowni w takim jakby pół podpiwniczeniu). Przy okazji remontu kilka lat temu wyłożyli podłogę bentonitem (chyba tak to się nazywało - nawet jakiś czas temu miałam do sprzedania resztki z tamtego remontu), nie wiem co na ten bentonit położne jeszcze - na wierzchu na pewno są teraz kafelki i pomimo tego co się w tym roku dzieje (u nas woda gruntowa na poziomie gruntu - mamy własne jeziora w ogrodzie ) woda do piwnicy nie weszła. ten bentonit ma właściwości hydroizolacyjne - kiedyś w muratorze był nawet artykuł na jego temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 05.03.2010 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Z betonitów mam ścianki w piwnicy izolowane i widać wilgoć jak od tej podłogi teraz wychodzi. http://coolibeer.pl/murator/1111.jpg http://coolibeer.pl/murator/2222.jpg Jak bym położył betonit to bym bardzo zmniejszył wysokość piwnicy i ciężko by się chodziło Myślę nad wykopaniem studni oraz zrobienie odwodnienia na około domu z odprowadzeniem wody deszczowej na ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 05.03.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 coolibeer, wedlug mnie powinienes zrobic drenaz opaskowy wokol budynku. Byly juz watki na ten temat, np. tutajPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 05.03.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 coolibeer, wedlug mnie powinienes zrobic drenaz opaskowy wokol budynku. Byly juz watki na ten temat, np. tutaj Pozdrawiam Dzięki ja szukałem i nie znalazłem bo ta forumowa wyszukiwarka chodzi w cały świat Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 05.03.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 U mnie robil to pan Robert Wisniewski - tel: 503134852 (mieszkam w Twoich okolicach).Odwodnienie dachu zrob swoja droga - wiadomo, tu chodzi o zagospodarowanie wod opadowych.Drenaz jest natomiast rozwiazaniem do zagospodarowania wod gruntowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 05.03.2010 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Dzięki ja szukałem i nie znalazłem bo ta forumowa wyszukiwarka chodzi w cały świat Dzięki Spróbuj skorzystać z tego patentu: http://forum.muratordom.pl/nowa-wyszukiwarka-forumowa-100-ze-znajdziesz,t104718.htm coś się z pewnością znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 05.03.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Dzięki ja szukałem i nie znalazłem bo ta forumowa wyszukiwarka chodzi w cały świat Dzięki Spróbuj skorzystać z tego patentu: http://forum.muratordom.pl/nowa-wyszukiwarka-forumowa-100-ze-znajdziesz,t104718.htm coś się z pewnością znajdzie. Faktycznie działa dzięki wierzch - zapisałem i będę dzwonił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 05.03.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Tia .... sie porobiło ja bym odkopała po bokach i zrobiła drenaż opaskowy .... zresztą - u mnie są torfy , wysoko woda - i mam drenaż , choć nie mam piwnicy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 05.03.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 cooliber, mam ten sam problem. opaski nie można, bo nie ma gdzie wody odprowadzić. Co roku ta sama historia. Miałem 3 fachowców i każdy co innego by robił, a żaden gwarancji na sukces nie daje. Piwnice izolowałem preparatem SIKA. Bez efektu. Mam studnię w piwnicy i wypompowuje ale to jest prowizora ( od 5 lat ) napisz jak sobie poradziłeś. Ja myślę zrobić SPA w piwnicy pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agol 05.03.2010 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Jam mam podobny problem, u mnie w zeszlym roku ekipa zapomniala o wylewkach w piwnicy..... efektem teraz jest 80 cm wody i 2 dni roboty boje sie by tynki nie zaczely odchodzic, nie wiemy co robic, czy podkopac ta piwnice i zrobic jakies mega wylewki izolacyjne, Masakra jakaś czy skoro bedziemy klasc od zera to macie jakies propozycje jak to dobrze polozyc, by nie miec basenu na wiosne w piwnicy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 07.03.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 agol nie masz wylewek w piwnicy? A izolacja? Kurcze jak to ma funkcjonować? jak wrócę do Czwy to znajdę zdjęcia mojej piwnicy bez wylewek i izolacji to zerkniesz sobie jak było i co było zrobione. Ja mam kilka warstw izolacji i po mimo tego woda kur.... de sobie znalazła ujście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 07.03.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Zawsze chciałem mieć piwnice .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 07.03.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Zawsze chciałem mieć piwnice .... Kolejny dom jak będę budował to już piwnicy nie wykopie życie Nie polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 07.03.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Ja chcę budować w mieście ... grunty drogie. Piwnica musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 07.03.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Ja chcę budować w mieście ... grunty drogie. Piwnica musi być To nie kop za głęboko i weź tego z różdżką i niech ci powie gdzie żyły wodne przebiegają ja zrobiłem ten błąd że dom postawiłem na studni wody starą zasypałem no i teraz mam Wody gruntowe się podniosły, śniegi topnieją i mam basen w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 07.03.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 śniegi topnieją i mam basen w domu to kiedy robimy party z jacuzzi ? nie masz innego rozwiązania - trza tą wodę od domu odciągnąć ...... jak masz gdzie wypuścić wodę - rób drenaż i to migiem .... a w międzyczasie obmyślaj co można jeszcze ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 07.03.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Tak naprawde aby mieć w 100% szczelna piwnice należy na etapie wznoszenia wykonać szczelna wanne z membran przeznaczonych do piwnic, są one klejone(nie mylić z folią budowlaną ), tworzac szczelna wanne, nie jest to tanie ale załatwia sprawe praktycznie na zawsze (technika do niedawna stosowana w stratergicznych budowlach, obecnie dość szeroko dostępna) izolacja z papy czy tym podobnym wynalazkom na dłuższą mete nie maja szans powodzenia. W sytuacji gdy posiadamy juz ,,własny basen" w piwnicy,są dwie drogi: 1)Wykonać drenaż opaskowy który pozwoli na stałe obniżenie poziomu wody gruntowej (niestety często niemozliwe do wykonania z powodu braku możliwości skutecznego odprowadzenia wody- rów, istniejący drenaż,) 2)Wykonać izolacje od wewnątrz za pomocą preparatów w płynie(tu asortyment jest bogaty np. Deitermann, Sika,) zachowując oczywiście wytyczne technologiczne, najlepiej wykonać to przed ściankami działowymi-mniej możliwości przecieków. Należy pamietać że pomimo wyizolowania samej piwnicy regularnie będziemy mieli zawilgacane ściany piwnic, a przez podciąganie kapilarne wilgoć może być podciagana wyżej (będą to zawsze pomieszczenia o podwyższonej wilgotności) Temat wymaga szczególnej dokładności i precyzji, w warunkach domków jednorodzinnych w wypadku wysokiej wody gruntowej proponuje jednak rezygnacje z piwnicy....zawsze kilka siwych włosów mniej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
savanna12 07.03.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 coolibeer znam ten problem ...ja tez tone w zasranej piwnicy...że też dałam się wpędzić w to gówno ..działka krzywa na odcinku 9 m spadek 2 metry terenu ..i do tego częsciowe podpiwniczenie.... U nas naszczęscie wilgotne plamy nie stoi woda ..ale to mnie wkurza okropnie ..mam drenaż i w sumie dziła w 80 % jak go nie mieliśmy było pełno wody ..ja planuje zrobić jakiś drenaż w środku albo odwodnienie pod posadzka i czyms od środka zaizolowac chyba bedzie to hydrostop..zrobic "szczelna wanne" jeszcze w piwnicy nie mam wylewki wiec coś trzeba wymyslic z ta piwnica .Daj znac jak cos wykminisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 07.03.2010 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Daga coś się wymyśli. Zawsze można pompować tą wodę do basenu który będziesz kopała pkm - wysłałem priva i myślę że coś jeszcze powiesz jak co i dlaczego savanna12 - no dom u nas stoi na najwyższym wzniesieniu na całej ulicy ale teren gliniasty itp. Do tego pod domem przebiega żyła wody no i dlatego tak jest kurcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts