Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DIETETYCZNA KSIĄŻKA KUCHARSKA

amalfi

Recommended Posts

Dużo osób na FM sie odchudza, albo stara się utrzymać linię. W rozsypanych wątkach pojawiają się sporadycznie przepisy na dietetyczne dania, ale może zbierzemy je w jednym wątku?

Wiem, że sporo już jest wątków kulinarnych, ale takiego chyba jeszcze nie ma. :wink:

Prosze o zamieszczanie przepisów.

Właśnie usłyszałam reklamę nowej restauracji w moim mieście. Podają tam same dietetyczne potrawy, a w menu dodatkowo znajduje się wartość kaloryczna. Musze sie wybrać i podpatrzeć. :wink:

Z tego, co usłyszałam, jest na przykład dietetyczna pizza na razowym spodzie. Ciekawe.

Przepis na kotlety z piersi kurczaka (jak zrobię, dokleję zdjęcie)

Pierś przekroić w poprzek na dwa kotlety. Do miseczki wlać łyżkę oliwy, przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, trochę ostrej papryki, szczyptę pieprzu i odrobinę wegety. Wymieszać, włożyć mięso i przemieszać łyżką, aby sie obtoczyło z każdej strony w oliwie i wstawić na 2 godziny do lodówki. Piec/smażyć na patelni grillowej.

Paprykowa zupa spalająca tłuszcz:

Czerwoną paprykę i cebulę drobno pokroić. Dusić w zamkniętym garnku na łyżce oliwy przez 5 minut. Od czasu do czasu trzeba garnkiem potrząsnąć, aby sie nie przypaliło.

Ząbek czosnku (albo więcej, jak ktoś lubi) i jedną papryczkę chili pokroić i wrzucić do 1 litra bulionu warzywnego. Dodać trochę przecieru pomidorowego i gotować 10 minut.

Uduszone paprykę z cebulą zmiksować i dodać do bulionu, doprawić solą i pieprzem.

Do zupy można dodać posiekane, gotowane mięso, na przykład z piersi indyka.

2 razy w tygodniu

usłyszałem coś o papryce, to przylazłem :wink:

ale czegoś mi tu brak w tej zupince :roll: :wink: :D :D

sorry, bo Wy tu się odchudzacie, a ja już nie

pamiętam tylko (jak przez mgłę), że wpierdzielałem tylko zieleninę i fetę; głównie sałaty lodowe, dwie dziennie szły (aż dziw, że mi jakieś uszy królicze nie wylazły)

ale wiecie co?

kurde to było niezłe i wcale nie mam obrzydzenia do niej;

do niej - do sałaty, nie do diety :wink:

ja tam swój sposób, niezawodny mam...

powodzenia dla "sałatkowych skrytożerców"

http://img251.imageshack.us/img251/5033/obraz029large.jpg

my ostatnio często jadamy taki zestaw obiadowy:

grilowana pierś kurczaka (zamarynowana jak kto lubi - pycha jest w jogurcie z przyprawami, curry, papryka - soczysta wychodzi).

do tego szpinak (liście - nie puree) obgotowany w odrobinie mleka z ząbkiem czosnku, ostrą papryką, oprócz tego jeszcze zazwyczaj 1 lub 2 surówki.

czasem zamiast szpinaku - gotowane brokuły i kalafior i dodatkowo oczywiście surówki.

a nasze ulubione surówki to:

gyros

chińska

i odwieczna marchewka z jabłkiem ;-).

ziemniakom powiedzieliśmy NIE

:lol:

kiedyś była moda na taką kapuścianą zupę, że niby można było jej jeść do oporu i się niby chudło. moja matka ją stosowała i na zdrowie jej to nie wyszło.

i czemu nas to nie dziwi, nie?

Kuknelam do watku obok o odchudzaniu na jablkach, korniszonach, kawie i wodzie. Czekam na nieunikniony napad kompulsywnego zarcia i cudny efekt jo-jo ... tak 5 - 10 kg do przodu 8)

Kwestia czasu ... to tylko kwestia czasu ... :roll:

kiedyś była moda na taką kapuścianą zupę, że niby można było jej jeść do oporu i się niby chudło. moja matka ją stosowała i na zdrowie jej to nie wyszło.

i czemu nas to nie dziwi, nie?

Kuknelam do watku obok o odchudzaniu na jablkach, korniszonach, kawie i wodzie. Czekam na nieunikniony napad kompulsywnego zarcia i cudny efekt jo-jo ... tak 5 - 10 kg do przodu 8)

Kwestia czasu ... to tylko kwestia czasu ... :roll:

efekt jojo to pikuś w porównaniu z rozwalonymi nerkami i problemem z utrzymaniem odpowiedniego poziomu cukru w organizmie :roll: