Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zrobiłem otwór w stropie, co dalej ze zbrojeniem ??

carn

Recommended Posts

wyciołem otwór w stropie o wymiarach 60x45, co dalej ze zbrojeniem po wycięciu pretów trzeba to jakos dozbroić??jakas ramka??

otwór wyciołem w stropie o grubosci 20cm jest to srtop w domu, przez ten otwór bedzie przechodzil komin schiedel. zbrojenie to podwójna siatka z prętów fi10mm na krzyz co 20 cm....

...aussparung :wink: malo, kto uzywa tego slownictwa , chyba ze ten ktos pracowal w DE czy jak widze mieszka przy granicy z de 8)

co do tematu: wyciales to w plycie betonowej, ja radzilbym zrobic nadciag (uberzug :D ), najprosciej , o ile to konieczne, a co do koniecznosci to nie mnie juz oceniac :wink:

edit: aha a krety mogles nie wycinac ,tylko przeciac i wygiac, krawedz otworu skuc i zrobic nadciag.

jak już wyciąłeś pręty z głównego zbrojenia stropu to możesz się postarać o nawiercenie boków wycięcia w betonie na około 30-50cm i dołożenie nowej siatki z fi 12 wbijając ją w wywiercone otwory na odpowiedni wymiar. tak mi się wydaje bynajmniej :roll: albo postaraj się o jakieś podpory w pobliżu aszparungu.

nic nie rób ,zrob jak napisałem po pierwsze dołożenie nic nie da< nie jest to monolit a druga sprawa nawiercając osłabisz to bo wiązania nie bedzie a prety zostaną na poziomie bez wiązania poprzecznego BORIANO chciałeś dopbrze ale nie przy takim rozwiazaniu :o :wink:

no cóż. wiem że chce dobrze ale w momencie jak ktoś sobie układa lokalizacje aszparungu "gdzie chce" to można dozbroić strop tyle tylko że trzeba będzie rozkuć dalej i porobić zakłady. wiem że nie będzie to wtedy monolityczne daltego zaopiekowałem się jakimiś podporami...