Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki jest dobry piec na paliwa sta?e?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 68
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Drogi Bunga - masz ogromną wiedzę bardzo cenną dla nas laików, może byś się przekonał i podał swoje preferencje dotyczące producentów i typów kotłów. Twoje wątpliwości dotyczące zamieszczania na Forum nazw producentów niech rozwieje wątek "jakie wybrać okna" na którym Pchełek podaje pełne nazwy i adresy. Jest to bardzo oblegany wątek wnoszący barzo dużo wiedzy w temacie okien. Może podjął byś się zadania bycia naszym forumowym ekspertem. Pozdrawiam i chylę czoła przed Twoją wiedzą. Tomek123

Gość Bunga
Czesc.Zadałeś proste pytanie,ale tak kapitalne,że zazwyczaj odpowiadam natychmiast,ale tym razem odszedłem od kompa zeby zastanowic sie jak to wytłumaczyć .Tak po chłopsku,bez mądrzenia się:)Kiedys kwartalnik Ciepło zwrócił sie do mnie z prośbą o napisanie kilku artykułów.Najpierw przejrzałem go chcąc wyrobić sobie zdanie na temat poziomu pisma.Znalazłem tam artykuł pisany przez pracowników naukowych Politechniki Białostockiej (małzeństwo).Artykuł był m.innymi o kotłach ze spalaniem dolnym.Zostały opisane w nim typowe kotły ze spalaniem górnym jako dolnym.Skandal.Nie podtrzymałem znajomości z w/w kwartalnikiem.Ale do rzeczy.Nie ma znaczenia czy jest to kocioł weglowy czy jakiś inny jeżeli chodzi o zasade dolnego czy górnego spalania.Stoi przed Toba kocioł.Otwierasz drzwiczki.Widzisz komore zasypową coś na kształt pudła ogladanego od środka.Komora ta moze być magazynem na paliwo i paleniskiem lub tylko paleniskiem.Wyobraż sobie ze masz cos spalić w tym "pudle",ale najpierw sprawdzasz którędy wyjdą z tego pudła spaliny.Jeżeli otwór do odprowadzenia spalin jest na dole tego "pudła",to kocioł jest ze spalaniem dolnym,jezeli na górze to ze spalaniem górnym.Jeżeli na dole i górze to takze jest ze spalaniem górnym.Nie ma kotłów posrednich.No chyba ,że konstruktor tak to zaprojektował ze otwór górny moze byc zamykany.Wtedy kociół bedzie pracował jako kocioł ze spalaniem dolnym.Zwróc uwage na jedno.Mówię tylko o komorze spalania ,a nie o całym kotle.Wylot spalin z kotła na zewnatrz może byc usytuowany dowolnie, nie ma to znaczenia.Znaczenie ma w którym miejscu wychodzą spaliny z paleniska do części kotła w której są schładzane.Komora zasypowa w kotle ze spalaniem górnym jest w całosci komorą palenikową.Pali sie w niej tyle ile w danym momencie jest opału.Jest szufelka opału, pali sie szufelka,jest tona pali sie tona opału.Nic tutaj nie pomoże zamykanie drzwiczek,przepustnicy powietrza w czopuchu.Pali sie wszystko i juz.Ograniczajac ilość powietrza spowalniamy najwyzej predkość spalania,ale kosztem sprawności spalania.Odgazowane produkty zamiast zostac spalone osadzaja sie w kominie.Zatruwamy srodowisko.W latach 80,podczas stanu wojennego, wtedy kiedy w sklepach nie było nic ,Minister Przemysłu zakazał budowy takich kotłów .Były od tego wyjatki.Np. Zebiec, ale był to kocioł do spalania tylko koksu,jako paliwa już odgazowanego.Koks jako paliwo odgazowane zawiera tylko wegiel a wiec nastepuje tylko faza zgazowania.Teraz jest wolność ,demokracja i kazdy moze produkowac to co chce. W kotle ze spalaniem dolnym komora zasypowa pełni dwie funkcje.Jest magazynem paliwa i w dolnej swej części paleniskiem.Pali sie tyle opału w danej chwili ile my chcemy.Zasypujemy taki kocioł na maksa, ale to my decydujemy o tym ile ma się palic.Sprawność jest dwa razy wieksza{conajmniej!)Wysokie sprawności kotłów ze spalaniem górnym to bzdura.Taka sama bzdura jest twierdzenie ,że są ekologiczne.Chyba poza sezonem grzewczym.Wyjatek stanowią tylko niektóre kotły miałowe ,gdyz w nich możemy opanować proces spalania chociaż są ze spalaniem górnym.Miał pali się od góry cienką warstwa,ąle tylko miał węglowy.Spalając w kotle miałowym opał grubszy nie opanujemy procesu spalania.Podsumowując: w kotle ze spalaniem dolnym spaliny opuszczaja palenisko dołem,kocioł ma dużą sprawność jest ekologiczny,pracuje stabilnie, są duże możliwości regulacji mocy,ma magazyn na paliwo,jest oszczedny,duze możliwości stosowania różnych opałów ,nie ma skoków temperatury.Kocioł ze spalaniem górnym może spalać ekologicznie tylko i wyłącznie koks(producenci podają,ze drewno i pochodne,bo inaczej poszliby z przysłowiową torbą).Śmieszne jest to,ze kiedyś producenci kotłów ze spalaniem górnym podawali jako opał koks,nastepnie ci sami producenci podawali dla tych samych kotłow koks + wegiel,nastepnie węgiel +drewno,a teraz samo drewno i pochodne.Zaznaczam:nic w tych kotłach nie zmienili od 25 lat!!!!!.Np.Instytut Techniki Grzewczej w Łodzi nie przyjmie takiego kotła do badan, bo nie chca zniszczyć aparatury pomiarowej,gdyż kotły te produkuja tyle substancji szkodliwych,ze aparatura tego nie wytrzymuje!!!!!!!!!!!!!!1.Proszę zadzwonic i sprawdzić:)A skad biora sie takie wyniki badan to już tajemnica producenta.Mozna zadac pytanie dlaczego w takim razie jest tyle kotłów na rynku ze spalaniem górnym?Odp.prosta konstrukcja,czyli łatwiejszy w wykonaniu.Pozdrawiam:)

witam, z wielką satysfakcją czytam Wasze opinie w szczególności zaineresowały mnie posty Bunga. Korzystając z możliwości chciałbym postawić dwa pytania do wtajemniczonych :) :

-czy jest możliwość zamontowania kotła typu FEERUM w kotłowni z wkładem kominowym typu SCHIDEL o wysokości 6.5mbi o średnicy 200m

-jak wygląda kwestia zrobienia instalacji CO i podłogówki jako instalcji nisko temperaturowej, w przyszłości planuję montaz kotła gazowego.

Gość Bunga
Czesc.A jaka moc cieplna tego kotła 20 czy 120 kW?Ale nawet przy 20 kW wysokość komina nie powinna być mniejsza niż 8 m.Czy producent Ferrum nie podał wymiarów komina w DTR?Aha srednica też troche przymała.Przy fi 200 pole przekroju wynosi 314 cm 2.do 400 a to minimum troche brakuje.Kocioł i na fi 200 bedzie pracował ale nie osiagnie pełni swoich mozliwości niezależnie czy Ferrum czy innego producenta.Pozdrawiam serdecznie:)

Dlaczego wymagany jest komin o przekroju min 400cm2. Ja mam kocioł 15 kW firmy URZOŃ z rusztem retortowym, komin o wmiarach 13 x 13 cm wysokość ok 9 m i to w pełni wystarcza, Nawet przy otwieraniu drzwiczek w czasie pracy wentylatora nadmuchowego nie występuje dymienie na zewnątrz.

Rozumiem obawy Bungi (-ego?) .Da nazwę firmy i go jakiś producent poda do sądu.Fakt ,że przegra ale włóczyć się po tych wątpliwej sprawiedliwości (:-)) instytucjach nikt nie ma ochoty.

Lepiej promować te dobre.

Jeśli chodzi o kotły górnego i dolnego spalania to jest to na pewno Warmet Kostrzewa(takie zielono czarne ustrojstwo) i Buderus Dor (szaro-niebieski)czyli Dakon.Pierwszy ma przesuwna klapkę(zaślepkę) a drugi wyjmowalną(w instr.czytamy że do spalania koksu- tu piszą prawdę o koksie).

Takim kotłem chwilami jest też np Vigas.Tam przy załadunku paliwa czy też rozpalaniu otwiera się taka klapkę u góry żeby odprowadzić spaliny i ułatwić rozpalanie(szkoda tylko że tak słabo sie to uchyla - znam przypadek reklamacji - uznanej - z tego powodu ,co prawda trochę to trwało bo nikt nie chciał sie przyznać do winy).

Tomcio

Gość Bunga
Mozna robic takie zamienniki,ąle jest to ryzykowne i trzeba siegać po literature.Np.na kominie 27x27 (cegła na cegłe)przy H=10 m moze pracować kocioł o mocy do 130Kw.Zmniejszamy komin do przekroju 20x25 cm i juz komin musi mieć wysokość 15,5 m.Zwróć uwage jaka róznica wysokości.Nie spotkałem literatury gdzie przekrój komina zaczynał sie od wartości mniejszej niz 400 cm 2.Ale zycie jest życiem.Jezeli juz taki kiepski mamy a nie ma możliwości przebudowy,np.niemili sasiedzi pietro wyzej,to pozostaje zwiekszyc ciag róznego rodzaju wzmacniaczami ciagu,ale to juz inny temat.Pozdrawiam:)

"Dlaczego wymagany jest komin o przekroju min 400cm2. Ja mam kocioł 15 kW firmy URZOŃ z rusztem retortowym, komin o wmiarach 13 x 13 cm wysokość ok 9 m i to w pełni wystarcza, Nawet przy otwieraniu drzwiczek w czasie pracy wentylatora nadmuchowego nie występuje dymienie na zewnątrz"

--------------------------------------------------------------------------------

"Jesteś pewien że wystarcza?Srawdziłeś to analizatorem spalin?Sadzę a nawet jestem pewien ze gdybyś miał prawidłowy spaliłbyś o 30 % mniej opału.Pozdrawiam"

dzięki za inormacje pozdrawiam.

To jest kocioł z rusztem retortowym, a więc steruje sie ilością paliwa i powietrza w danej chwili nie sądzę że ze względu na mały przekrój komina nie następuje pełne spalanie. na kanale powietrza, za wentylatorem jest przepustnica powietrza która jest trochę przymknieta żeby nie był zbytdużego współczynnika nadmiaru powietrza.

Gość Bunga
Nie ma znaczenia czy palenisko jest rusztowe czy retortowe.Do uzyskania odpowiedniej mocy musisz spalic odpowiednia ilość paliwa,a to wymaga odpowiedniej ilości powietrza.Jeżeli jestes przekonany,ze wszystko przebiega (tzn.proces spalania-sprawdzony analizatorem) prawidłowo to wszystko jest OK.Zaklep rure wydechową w samochodzie do połowy.Czy silnik pracuje z pełna moca?Jest to Twój samochód.Poczujesz ze jest cos nie tak natychmiast,ale daj ten samochód niedoswiadczonemu koledze,czy on to też stwierdzi?Pa

Mam pytanie . Komora spalania duża wylot spalin u góry,kocioł z nadmuchem dolnym z 4 kanałami dolotowymi na górę z boków kotła.Rozpalając na górze węgiel ,drzewo ,koks ogień będzie zstępował pomalutku do dołu spalając jednoczęśnie gazy przechodzące przez płomien .Więc jaki mamy to kocioł i jak go zakwalifikować.

Nie ma znaczenia czy palenisko jest rusztowe czy retortowe.Do uzyskania odpowiedniej mocy musisz spalic odpowiednia ilość paliwa,a to wymaga odpowiedniej ilości powietrza.Jeżeli jestes przekonany,ze wszystko przebiega (tzn.proces spalania-sprawdzony analizatorem) prawidłowo to wszystko jest OK.Zaklep rure wydechową w samochodzie do połowy.Czy silnik pracuje z pełna moca?Jest to Twój samochód.Poczujesz ze jest cos nie tak natychmiast,ale daj ten samochód niedoswiadczonemu koledze,czy on to też stwierdzi?Pa

A JAKA JEST RÓŻNICA MIĘDZY RUSZTOWYM A RETORTOWYM?

NIEDOŚWIADCZONY

Mam pytanie . Komora spalania duża wylot spalin u góry,kocioł z nadmuchem dolnym z 4 kanałami dolotowymi na górę z boków kotła.Rozpalając na górze węgiel ,drzewo ,koks ogień będzie zstępował pomalutku do dołu spalając jednoczęśnie gazy przechodzące przez płomien .Więc jaki mamy to kocioł i jak go zakwalifikować.

Jakbyś opisał Kotlarza na miał...Mam rację?

Tomcio