Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szukam pieca na paliwa stałe!

Marek Bogacz

Recommended Posts

ja mam ceramik kostrzewa sds 18 kw pale 3 miesiace drzewem i brykietem , mam do niego sterownik 2 pompy i termostat pokojowy temperatura w domu 18-21 stopni dom ocieplony piec jest na odpady drzewa , może być na koks . na drzewie trzyma 12 godzin , popiuł wybieramy 1, w tygodniu obowiżkowo do niego trzeba zakupić wkład kominowy.

jeżeli chcesz coś więcej wiedzieć , odpowiem

Gość Darek K.

Podaj więcej danych odnośnie swojego domu. Jak dużą powierzchnię grzejesz, na jaka temp. masz dobrane grzejniki, jak ocieplony dom, ile opału zużywasz na miesiąc itp.

Jak rozumiem 12 godzin trzyma jak palisz drewnem ? Czy palisz na okrągło, czy tylko np. wieczorem rozpalasz ?

Pozdrawiam

Darek

dom mam 120m2 ocieplony styropianem 15 bez tynku bo jeszcze nie zdążyłam . rozpaliłam w grudniu i do tej pory palę , a tak na serio to wygaszamy go tylko w sobotę bo mąż wtedy wybiera popiuł bo to jego zadanie ,rozpalałam go raz trwa to 2 minuty, ciepło jest w domu po 15 minutach , piec nabija temperature na piecu według ustawień np 80 C a w miedzyczasie pompa już trochę ogrzaną wodę wysyła po grzejnikach tak sie dzieje dopuki nie osiągniemy temperatury zadanej na termostacie pokojowy ok 20 C. grzejniki mamy nowe buderusa rurki miedziane - całe ogrzewanie jest 3 miesięczne. podkładam do niego co 12 godzin bo jak jadę do pracy o 8 to wraacam o 20 i wtedy podkładam do niego , obliczyliśmy ze do opalania naszego domu musieli byśmy zużyć około 1.200 brykietu, drzewa nie liczę temperatura w domu od 19 do 21 C bez przerw. zaznaczam iż musi być zamontowany wkład kominowy , ponieważ piec częsc drzewa zagazowuje i z komina skrapla sie woda.

• 2 weeks później...
Kumpel też stanął przed podobnym problemem. Po długich poszukiwaniach, uzyskiwaniu informacji wybrał piec CICHEWICZ LOGICA bodajże z Płońska. Oczywiście sterowanie nawiewem, obiegiem wody - w standardzie. Pali tańszymi odmianami węgla kamiennego oraz miałem. ... i jest z pieca bardzo zadowolony. Cena 3 tys. zł. Pozdrawiam. Grzela

• 2 weeks później...
Gość disk

i problem - znam pobierznie temat kotłów : sds ceramik kostrzewy i Logica cechewicza - kto odpowie jakie ceny i który lepszy w stosunku do mozliwości palenia miałem węglem i drewnem i wydajności, a także patrzać pod katem ceny i oprzyżądowania - kocioł+wentylator+elektroniczny sterownik+termostat pokojowy.

dajcie znać

[email protected]

witam!

drugi sezon ogrzewam dom 200 m2 kotłem HEF z Lublińca k/Częstochowy, kocioł opalany jest węglem EKO groszek który w tym sezonie kosztuje około 340-360 zł tona i na mój dom (stara instalacja, dom bez docieplenia zużyłem w 2002/2003 8 ton opału, w tym roku po dociepleniu stropu wełną 5,5 tony myslę że nie powinienem przekroczyć 7 ton, średni 1 tona m-c, kocioł rozpala siena początku sezonu i wygasza po zimie, ma podajnik około 125-75 zależy od typu i starcza od 3-5 dni, wystarczy tlko dosypywać, ma sterowanie i ustawiasz zadana temperaturę, ktora jest utrzymywana dodatkowo ogrzewa wode użytkową.

Jesteśmy zadowoleni i w nowym domu też planujemy instalacje tego typu.

POZDRAWIAM